I samarbete med Svensk Hälsoskost
hej ?
Som stolt ambassadör för Svensk Hälsokost så vill jag dela med mig av lite vegetabiliska proteinkällor ? På bilden ser nu ett grönsakstillskott som innehåller massor av vitaminer och mineraler som jag dagligen dricker för att höja mitt grönsaks intag ??.
Alla har vi olika utmaningar. Mitt är ovanstående. Men det jag ska prata om nu är betydligt vanligare ?
Jag brukar prata mycket om protein för att det är ett av viktigaste energigivande näringsämne som behövs för att bygga upp cellerna i kroppen?( kallas även kroppens byggstenar , bla våra muskler )Även hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret av proteiner.
Kort sagt, kroppen behöver protein?
Många av mina klienter har utan att veta om det legat på ett på tok för lågt proteinintag utan att veta om det ?Många efterfrågar vegetabiliska proteinkällor ?
Vill poängtera att du inte behöver vara köttätare eller äta mejeriprodukter för att få i dig tillräckligt?
Det finns massor av proteinrika livsmedel i växtriket. Jag skulle säga att en kombination är det bästa i längden ???
Några vegetabiliska exempel, där proteinmängden anges per 100 gram / livsmedel.
För att sätta siffrorna i perspektiv så innehåller till exempel kyckling 25-30gram protein per 100 gram kött ??♀️
1. Sojabönor
36 gram
2. Jordnötter
26 gram ?
3. Pumpafrön
25 gram ?
4. Röda linser
24 gram
5. Solrosfrön
23 gram ?
6. Mandlar
21 gram
7. Chiafrön
21 gram
8. Kikärter
19 gram
9. Ekologisk tempeh
19 gram
10. Cashewnötter ?
18 gram
11. Quinoa
14 gram
12. Havrekross
14 gram
13. Ekologiska majskolvar
9 gram ?
14. Svarta bönor
8 gram
15. Ekologisk tofu
8 gram
16. Limabönor
8 gram
17. Kokt vildris
4 gram
18. Spenat
3 gram ?
19. Broccoli
3 gram ?
20. Brysselkål
3 gram ?
Jag använder cassein/proteinpulver ifrån @svenskhalsokost för att både smaksätta gröt, smoothies och mellanmål.
Men också för att det är ett busenkelt ( och gott ?) sätt att höja mitt proteinintag ??
Några tips från mig som coach till dig?