Sömnapné och sömnutredning


Godmorgon…. Sovit gott? ?

Själv har jag haft den värsta natten i mitt liv ? – frågor på det? 

Jag håller på med en sömnutredning jag haft i flera år… Jag har till och från tagit sömntabletter under vissa perioder. Inte särkilt ofta, men när det var som värst. Men för mig personligen funkade dom inte så bra. Dom påverkade mig väldigt negativ då jag blev trött och slö dagtid. Så sista året,Och lite därtill så har jag tagit bort dom helt.

Problemet är att jag fortfarande inte sover bra. Sömnen är ju nyckel till allt!utan sömn funkar inte kroppen.
Det blir svårare att komma ner i varv. Det blir svårare att hålla koncentrationen . Det går verkligen ut över allt. Speciellt när man tränar och försöker att gå ner i vikt. kroppen behöver verkligen vila och återhämtning.

För min egen del har jag försökt att möta upp mina problem genom att ta till vissa åtgärder.

Jag lägger mig tidigare, tar bort alla skärmar sista timmen och inte ibland lite mer. Jag har slutat dricka koffein efter lunch ( med några undantag ☕️). Därför är jag sååå glad när cola zero kom som koffeinfri ?

Förutom det så hjälper en aktiv vardag till. Jag försöker att undvika min eftermiddagsvila. Jag har under perioder behövt att sova en stund dagtid varje dag….

Jag har försökt med detta och lite till. Vissa perioder sover jag bra, andra perioder mindre bra… men de värsta perioderna är dom som sömnen inte funkar alls.

Så nu ska jag utvärdera sömn, andning och andningsuppehåll ? Önskar dig en bra dag ?

/ My Martens

#heltslut #trött #förstörd ??‍♀️??‍♀️

37 Komentarer

 1. Till och med tagit sömntabletter??? Det har jag tagit flera år, är ju inget omvälvande utan jättevanligt. Känns som allt är så dramatiskt för dig.

  • Visst är det vanligt . Inget fel med det ☺️
   Men jag fick väldigt negativa biverkningar…. Så därför slutade jag med det….

 2. Vad bra att du gör en utredning, det skulle jag också behöva efter 12 års sömnproblem, har provat kbt , sömntabletter , spikmatta , är ute och promenerar med hunden 2 timmar per dag och tränar, men inget hjälper , plus att jag snarkar jättemycket hihi. Hur sökte du utredningen? Kram och kämpa på:-)

 3. Stackare ❤️
  Läste en studie om sömnapne där man sett att många fått hjälp av att sluta med kudde, att vinkeln man får i nacken av kudde kan leda till sömnapne. Spännande!

  • Men åh vad spännande !
   Vi får se vad detta landar i. Jag är beredd att testa allt om det leder till att jag minskar min trötthet och då även hjälper min återhämtning ??
   Trevlig helg ❤️

  • Hej Bella ☺️
   Jag önskar att du hade rätt ?
   Sååå skönt det hade varit att slippa gå igenom det jag går igenom och istället uppleva det i en fantasi värld som du beskriver… Dock så är även hypokondriker ett sjukdoms tillstånd. Så jag vill såklart inte förminska de människor som faktiskt lider av det .
   Så det jag skriver ovan är skrivet med glimten i ögat ☺️ Där jag också dementerar även detta påstående.
   Martyr är ett ord du återkommande använder om mig i BBs kommentarsfält.
   När jag klickar på ditt IP nummer . ( alltså inte dina olika namn och mailadress som du uppger)
   Då ser jag en historik med många elaka kommentarer och anklagelse som helt saknar substans. Precis som ovanstående.
   Här inne vill jag hålla god stämning och låta andra läsare slippa att ta del av den negativa energi som du skapar med dina återkommande anklagelser och kommentarer .
   Jag skriver detta med en vänlig men bestämd ton.
   Från och med nu så kommer dina kommentarer att sorteras bort direkt till papperskorgen ? ⛔️
   Jag kommer heller aldrig att behöva ta del av dina eller liknande kommentarer. utan arbetet med att rensa bort vad man idag kallar för ” troll konton” delegeras bort till annan person.
   Jag säger också… behandla andra som du vill bli behandlad själv. Värt att tänka på .
   Trevlig helg!

   • Måste bara få fråga ( om det är OK?) hur kan du veta vem som skriver om dig på BB, som i fallet här? Att personen använder ordet ”martyr” om dig där t ex.
    Att du ser IP-nummer i dina egna kommentarer förstår jag….men BB?
    Oavsett så önskar jag lycka till med sömnutredningen.
    Ett helvete att inte få sova men förhoppningsvis kommer du rätt nu

    • Jag vet såklart inte säkert inne på BB. Men det är Ett liknande skrivsätt .
     Men inne hos mig kan jag eller klicka på IP mr och se alla kommentarer.
     Så om du tex kallar dig tex Anna ena dagen, Sara andra dagen eller vad vi nu kan hitta på ??‍♀️
     Så kan jag med hjälp av IP nr ändå se alla dina kommentarer…
     Tack tack ☺️

  • Hej Ulla-Britt☺️
   Det tål alltså att upprepas.
   Min kompetens som coach, Personlig tränare och kostrådgivare sitter inte i min kropp eller min sjukdomsbild ?
   För min egen del så använder jag min yrkeskompetens i kombination med hur jag känner min kropp för att hitta en balans i vad jag orkar och inte…
   Jag har varit sjuk i flera år. Jag har haft både bättre och sämre perioder.
   Senaste året har jag haft större utmaningar med medicinering, biverkningar och problem med bla sköldkörteln.
   Men inte har det gjort mig till en sämre coach ?, snarare tvärt om.
   Det som blir påverkar är hur många klienter jag kan ta emot. Då jag endast jobbat deltid och därför har begränsat antal platser…
   Anledningen är att ge mig själv så bra förutsättningar för att bli frisk och komma ”tillbaka” utan att prioritera bort mig själv genom att ta pålning dör mycket.
   Min familj och mina vänner har stöttat mig. Min revisor har tagit över nästan allt administrativt jobba. Utöver det en Kordinator och andra konsulter som tagit över vissa bitar som jag lagt bort från mig själv.
   Men framförallt mindre krav, mindre jobb där jag aktivt väljer att ta bort allt som inkräktar på min egen rehabilitering ☺️
   Summering, kompetensen sitter inte i min kropp eller personliga rehabilitering.
   Så visst kan jag coacha andra till en hälsosammare livsstil ❤️ Trevlig helg önskar jag dig…

 4. När jag för två år sedan berättade för läkaren på en årlig hälsokontroll att jag var så dagtrött, så fick jag en remiss till sömnutredning.
  Det visade sig att jag har sömnapné. Ca 15 andningsuppehåll i timmen, med ökad puls och lägre syresättning. Vid varje andningsuppehåll så vaknar man till, även om man inte är medveten om det efteråt. Förutom tröttheten som självklart följer, så ökar risken för hjärtsjukdomar.
  Nu sover jag med en CPAP maskin och min dagtrötthet har minskat väsentligt. Nu vågar jag t o m köra bil längre sträckor igen.
  Hoppas att du får hjälp!

 5. Jag gjorde en förra året. Då min sambo klaga över att han fick knuffa på mig på nätterna. Det visade sig att jag har 15 andningsstopp i timmen under natten. Så jag fick välja mellan maskin och bettskena. Jag har valt bettskena. Lite enklare att ta med sig på resor. Men alla tänderna måste vara lagade annars får man göra om den. Tur att Regionen står för den
  Känner igen mig med att sova dåligt och går upp flera gånger

 6. Cola zero innehåll.
  Kolsyrat vatten, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E331), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K), naturliga aromer (inkl. koffein). Innehåller en källa till fenylalanin.
  Tex naturliga aromer går rätt upp i hjärnan och försvinner inte förräns man driver ut det med tungmetalls detoxer tex.
  Aspartam: Det utsätter dig för en större risk för metaboliska störningar, fetma och hjärt-kärlsjukdom. Aspartam leder inte bara till ökad fettlagring utan också till negativa förändringar i hjärt-kärlsystemet. studier har pekat på att exempelvis aspartam kan orsaka bröstcancer, lymfom och blodcancer.
  Allt dit mående hänger ihop med fel kost. Högt protein, ägg mejerier, cola zero, kaffe etc. När du borde fokusera på frukt, grönsaker. Potatis etc. Ner med protein och ner med fett och in med vitaminer. Bort med doftljus, parfymer smink och krämer, solduschar, naglar som allt innehåller gift och stör hela systemet och in med lime vatten, sellerijuice,bär etc. All lycka till??

  • Tack snälla Marie för din omtanke ??
   Min sjukdomsbild har dessvärre ingenting med min kosthållning att göra ☺️
   Lime och citronvatten har jag druckit i många år . Jag ligger inte heller på ett överskott av protein, snarare svårt att få i mig rekommenderad mängd.
   Potatis, frukt, ris, och grönskar ”gömmer ” i mat och gör även juice som både jag och familjen dricker ?
   Cola zero är en ”fest dryck” för mig. När jag är på kalas, eller när andra dricker vin osv ?. Men det blir inga stora intag det heller…
   Jag vet inte ens varför jag börjar förklara mig? Det är svårt att göra det i ett kommentarsfält.
   Men låt mig säga såhär. Kosten är min yrkeskompetens. Tack vare min kosthållning så har jag gett mig själv betydligt bättre förutsättningar trots de utmaningar som jag brottas med ☺️
   Min sjukdomsbild är generisk , ärftlig.
   Den kommer alltså inte pga av dålig kosthållning ☺️
   Med vänlig hälsning, My

  • Medical Medium är bäst eller hur? ??Så logiskt när man väl insett hur det hänger ihop, att ägg göder virus tex. Min svåra akne försvann helt när jag slutade med ägg. Protein är en myt.

 7. Snarkar du? Min man ska ÄNTLIGEN utredas för sina snarkningar. De är hemska. Fast om jag buffar på honom slutar han en stund och då somnar jag om
  Men ibland slutar han också andas vilket är skit otäckt. Han märker det inte själv men är i princip aldrig utsövd. Till skillnad från dig, och mig, har han dock inga problem att somna. 10 sekunder så sover han.

  • Jag har inga problem med att somna …. Men är aldrig utvilad, och har också andningsuppehåll. Så nu ska vi ta reda på hur mycket ☺️ Och se vad vi kan göra åt det….

   • Låter som att min man har lite samma som du. Han är bara sån som inte vill gå till doktorn så jag har hotat med att flytta typ;-) Lycka till och en extra hyllning för att du så ärligt delar allt och hur du orkar svara och bemöta allt och alla

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

www.mymartens.se

Bloggen går över till egna plattformar. www.mymartens.se   Hej! Mycket hundar här inne nu ?? Valpperioden...

Fulladdad med energi efter mysig helg

Fulladdad med Energi efter mysig helg  Hej hopp! Vaknade pigg och utvilad efter en solig...

Vardag och valp uppdatering

 Här kommer en liten valp uppdatering. Vi övar på att gå i koppel ??Jag tycker...