// I samarbete med SKIP NUTRITION // 

C9E452A9-218F-45B0-B728-90E286DC25D5

Därför ska du ( och jag ) och våra barn undvika socker!

Hej fina!

I min utmaning så kör jag sockerfritt just nu. Jag undviker socker så mycket som jag bara kan. Bort med kakor, godis, glass och såna där självklara saker.jag behöver vara SÅ konsekvent för att ta kontroll över mitt sötsug.

I det långa loppet rekommenderar jag en helhetsbalas. 

Förutom det så ”uppenbara” sockret, så föröker jah minska allt det ”dolda” sockret också. 

Som många av er vet sedan tidigare så är jag en riktig socker-torsk! 🙈Har jag väl börjat så kan jag inte sluta. jag är inte personen som nöjer mig med 1-2 chokladbitar och känner mig tillfreds med det. Börjar jag äta en bit av en chokladkaka så kan jag inte sluta…

Det är precis som att jag retar upp ett litet, jobbigt, envist monster inom mig som triggas och bara vill ha mer och mer. Har jag börjat så tycker jag att jag har ”sabbat” dagen och lika gärna kan fortsätta… Ett minst sagt destruktivt beteende.

-Känner du igen dig? ☺️

Socker ÄR beroendeframkallande, (precis som tex,  tobak, alkohol och narkotika) Vi får i oss otroliga mängder socker. Några anledningar till att undvika socker:

*Du blir inte lika trött, utan kan känna dig piggare och får mer ork. I v vardagen, träningen och som förälder. 

*Mat med mycket socker,  lämnar magsäcken snabbare och du blir då väldigt trött och snabbt hungrig igen. (Känner du igen matkoma effekten?) När du blir snabbt hungrig igen så börjar du lätt att småäta. = ond cirkel. 

*Du minskar risken för övervikt och undviker då en rad välfärdssjukdomar. Du minskar även risken för att drabbas av cancer om du minimerar socker!

*Ditt sötsug dämpas om du äter mindre socker. Det är tufft i början när du ”vänjer” dig av. Men det blir lättare efter bara några veckor.

-KÄMPA!👊🏻

Här har jag tagit fram några exempel på sockerbovar. Grejer som jag själv kanske ibland både äter… eller ger till min Lilleman och tidigare trött varit ”bra” mellanmål. 

Se upp för socker fällor!  

Risifrutti 11 sockerbitar!?😱

Ett glas sommarbål 20 sockerbitar

1dl russin 8 sockerbitar

2dl fruktkräm ca 12 sockerbitar.🤭

2dl nyponsoppa 8 sockrbitar

1 stor lattè 6.5 sockerbitar (om du inte gör den själv på bättre mjölk) 

1 glas apelsinsaft = 10 sockerbitar

1 burk coca-cola 10 sockerbitar.

(fakta om socker är hämtad från Livsmedelverket) 

NÖTTER innehåller Bra fetter, men innehåller MYCKET kalorier! 

Nötter är ett klassiskt exempel på vad många tycker är ett ”nyttigt” alternativ. Ja och nej. NATURELLA nötter som är osaltade är nyttiga(re).

(Alltså inte alla dom smaksatta nötterna som du idag hittar i dom populära naturgodis hyllorna)

Naturella nötter i LAGOM mängd. Dvs tex,  5-8 paranötter tillsammans med ett mellanmål, är helt okay. Men INTE en hel påse…

Nötter innehåller faktiskt fler kalorier än smågodis. Men ändå tror 6 svenskar av 10 att det är precis tvärt om?!? LAGOM är ett svenskt ord, som jag oftast inte gillar. Men när det kommer till kost och snacks så är lagom ett väldigt bra ord!  ☺️

Ett tips som hjälper mig att hålla sötsuget borta är att äta KROM🌟

KROM minskar sötsuget och det gjorde det lättare för mig att bli av med mitt  ”beroende”

som det lätt kan bli…. just ett beroende. 

bild-3692 bild-3701

Beställ KROM  om du, precis som jag behöver lite hjälp med att besegra sockermonstret!👊🏻

-Du hittar det HÄR  👈🏻

Ibland är det helt okay att ta hjälp för att komma ifrån ett destruktivt beteende. Detta funkar för mig ☺️ Kanske gör det även det för dig…

 Oavsett vad, kika på innehålls förpackningen och kolla sockerhalten på vardags grejer som du själv och våra barn äter.

-SE UPP FÖR SOCKRET!

Kram Kram

/ My Martens