Brandöva hemma….. i samarbete med SECTOR ALARM =)

I Samarbete med Sector Alarm 

IMG_8405

De flesta brandövar regelbundet på jobbet eller i skolan.  Jag minns hur jag gjorde det i min butik Mys Blommor.  Men många familjer inklusive jag själv…  glömmer att brandöva i hemmet, den plats där vi spenderar mest tid.

Så detta samarbetet kunde inte komma lägligare.

För att öka chansen att klara sig från brand har Sector Alarm tagit fram en film som ska inspirera barnfamiljer att brandöva hemma.

Det är lika enkelt som viktigt att brandöva hemma. När larmet går är det lätt att vi blir irrationella och beter oss konstigt. Jag har själv erfarenhet av att det började brinna och vet hur vi alla betedde oss konstigt. Vuxna som barn!

Jag bodde med min mamma i Vadstena. Syrran (ca tio år äldre än jag) var i sitt rum med hennes pojkvän. jag satt på köksgolvet, vet inte exakt hur gammal jag var 6-7 skulle jag gissa på.  Mamma stod och strök. Plötsligt kommer det stora lågor från strykgärnet som slogs mot gardinen. Jag minns inte exakt vad eller hur det gick till. Men jag minns att jag skrek, jag blev rädd och paralyserad. Alla skrek och ingen betedde sig lugn och kontrollerat.🙈

 Jag småskrattar lite nu i efterhand… då jag minns hur min systers dåvarande pojkvän fick total panik och lämnade oss alla och sprang.. (Vilken fegis!😝 ) Denna gångens slutade det väl. Mamma brännde sig dock på armen, lite rökskador i köket… Men mamma lyckades ändå släcka eldsvådan själv…

Men vi handlade inte lugnt och sansat. Det blev panik och kunde gått riktigt, riktigt illa!!!!

Min egen farmor hus barn ner till grunden för några år sedan. Ett fint hus som låg i Hultarp i småland. En skorsten som fattade eld.

Farmor förlorade ALLT.

Men pappa lyckades rädda både henne och katten i sista minuten… så dom klarade sig, TACK och LOV🙏🏻❤️

Därför är jag själv livrädd för bränder och dess konsekvenser.

Jag tycker att detta är SUPER VIKTIGT!

-Från en förälder till en annan.. Glöm inte att brandöva hemma! 🙋

IMG_7645

Nu har jag och Lilleman med hjälp av Sector Alarm genomför en brandövning hemma.

”Det brinner i 17 svenska hem dagligen, vilket gör hemmet till den vanligaste brandplatsen i samhället.
Källa: Brandskyddsföreningen

I våra hem finns många brandrisker. Jag har ALLTID doftljus tända… Ett glömt ljus, en dåligt sotad skorsten eller en övermatad tvättmaskin. En allt mer vanlig orsak är även överhettning och elfel i elektriska apparater. Dra därför alltid ur stickkontakten när du laddat klart din mobil, platta, laptop eller airboard.🤦‍♀️

Inför denna brandövning så tog jag fram en utrymningsplan som ludvig sen fick rita ner. jag berättade sedan om vissa brandrisker, vi sat och diskutera det. Sen gick vi igenom steg för steg hur man skulle göra OM olyckan är framme.

Jag lät Ludvig göra det till en rolig grej😃

Vi testade även brandvarnarna och tog fram brandsläckaren… 

IMG_7646 IMG_7649

Ludvig fick komplettera utrymmningsplanen, och vi övade på att krypa. han vet att man kryper om det är rökfyllt.

Detta kände han även igen ifrån skolan/förskolan… 

IMG_7666 IMG_7668

IMG_7643 IMG_7651 IMG_7657

När vi sedan avslutade så var det nere vid samlingsplatsen som vi kommit överens om. Då gjorde vi om allting en gång till.. Alltid bra att öva flera gånger☺️ 

Du kan också göra en brandövning tillsammans med familjen. Gå in via Sector Alarms länk här och gör det till en rolig grej! Det är SÅ viktigt att man har koll om olyckan väl är framme… Det kan rädda liv!

In och kika HÄR  ✨👈🏻

Stor kram /My Martens 

 

19 Komentarer

 1. Det är bra att veta vad man bör och ska göra vid en brand,
  Hade brandvarnare funnits där min bror brann inne för trettio år sen hade han kanske levt idag.
  Jag har en fråga My, och ta nu INTE illa upp, men har du gjort nåt vid ansiktet eller tänderna? Ta nu inte min fråga som negativ och tolka den inte som kritik för det är det inte !Men du är olik dig på nåt sätt!?
  Sen en sak till som vi lite äldre INTE tycker om och det är kepsar/mössor på inomhus. Hälsa din Jonas det. Finns inget som ser så illa ut.

  • Jonas keps, det är helt upp till honom ?? gällande mitt ansikte… nej… ingenting. Förutom att jag tagit bort ett växande födelsemärke vid ögonbrynet, som ska skickas op analys. (Eller vad det nu heter)
   Så sorgligt med din bror. Beklagar verkligen ❤️??

 2. Det är bra att veta vad man bör och ska göra vid en brand,
  Hade brandvarnare funnits där min bror brann inne för trettio år sen hade han kanske levt idag.
  Jag har en fråga My, och ta nu INTE illa upp, men har du gjort nåt vid ansiktet eller tänderna? Ta nu inte min fråga som negativ och tolka den inte som kritik för det är det inte !Men du är olik dig på nåt sätt!?
  Sen en sak till som vi lite äldre INTE tycker om och det är kepsar/mössor på inomhus. Hälsa din Jonas det. Finns inget som ser så illa ut.

  • Jonas keps, det är helt upp till honom 🙈😂 gällande mitt ansikte… nej… ingenting. Förutom att jag tagit bort ett växande födelsemärke vid ögonbrynet, som ska skickas op analys. (Eller vad det nu heter)

   Så sorgligt med din bror. Beklagar verkligen ❤️🙏🏻

 3. Jag tror att ju mer man övar o pratar om det ju mer sitter det om det skulle hända ? att prata om vilken uppsamlingsplats man ska ha är jätteviktigt ! Hörde om en tragisk olycka där pappan hade gått in i det brinnande huset för att leta efter sonen. Sonen stod på andra sidan huset. Pappan dog medan sonen överlevde. Detta hade ju inte behövt hända ?

 4. Jag tror att ju mer man övar o pratar om det ju mer sitter det om det skulle hända 😄 att prata om vilken uppsamlingsplats man ska ha är jätteviktigt ! Hörde om en tragisk olycka där pappan hade gått in i det brinnande huset för att leta efter sonen. Sonen stod på andra sidan huset. Pappan dog medan sonen överlevde. Detta hade ju inte behövt hända 😞

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Kycklinggryta. Lifesum – Ett steg emot ett hälsosammare liv.

I samarbete med LIFESUM Du får 30% på premium via länken här ?? ...

Rabattkod Bobby Oduncu Sweden

I samarbete med Bobby Oduncu Sweden så har jag fixat en härlig rabattkod My15...