Aktiva val och prioriteringar som gynnar din hälsa

I samarbete med Lifesum ??

Aktiva val och prioriteringar för din hälsa !
 Godmorgon ☀️ klockan är förvisso snart 13:15 .Men jag började skriva detta inlägg tidigt idag. Vattning, hundpromenad och morgondopp för Svea kom emellan?  Nu sitter vi nere vid bryggan utanför min PT studio och njuter av att det fläktar. Kyldyna i Sveas lilla transportbur. Extra handduk för att ge extra skugga. kylklampar och iskallt vatten för att fylla på med vätska till oss båda. Dopp varannan halvtimme för både matte och hund ? ? Svensk sommar ändå…. 
 jag har haft en lugn och skön helg ?? Kunnat njuta och reflektera över de goda beskeden. Jag har för första gången på länge kunnat  slappna av en stund. Samtidigt så sköljde en trötthet över mig. Ganska naturligt efter så lång tid av ovisshet med underliggande stress och oro. Det är ju först när man slappnar av som det ”kommer ifatt .

Om två dagar är det dags för mig att åka in till sjukhuset igen. Ny röntgen, nya provtagningar, en liten kamera ner via näsan i halsen. ( trodde att det skulle vara omöjligt första gången) Men I en situation som denna klarar jag banne mig allt ??

Jag har sedan min kollaps sista veckan i april  omvärderat i stort sett allt i livet. Vem är jag. Vem vill jag vara. Vad betyder någonting. Hur ska jag bli ännu bättre på att leva mer ”här och nu” Alla dom där ”Klassiska” sakerna som man ofta ställer sig när man utsätts för något riktigt farligt. Egentligen Inget nytt för mig, men på en ännu djupare nivå. Det känns lite som om jag får en ny chans i livet. Jag har erfarenhet av stora utmaningar sedan tidigare. Truman, sorg, hälsobekymmer. Därför har jag framförallt sista 3 åren jobbat stenhårt på att skapa den livsstil som ska gynna min hälsa. Min familj. Samt den livsstil som jag vill leva. En livsstilsförändring tar tid. Man blir heller aldrig riktigt ”klar” då livet alltid kommer att ta oväntade vändningar och man alltid har en möjlighet att fortsätta utvecklas om man väljer det…. 

Jag har i många år har tagit hand om mig själv med hjälp att träning , balanserad kost och en aktiv vardag Det vet ni som följer mig redan om. Jag har försökt att möta mitt mående. Dragit ner tempot när det har behövts. Anlitat coach för att bolla, få stöd och möta utmaningarna som jag mött. 
Många supptog från senaste 1,5 – 2 åren hänger  ihop med tumören och det som vi nu ska fortsätta med i nästa steg i behandlingen. 

Jag skulle vilja dela med mig av några saker som är viktiga för att boosta sig själv och sin egen hälsa. Något som är Värt att stanna upp och reflektera över även när man inte står med livet som insats. 
Att göra små förändringar över tid ger även ser stora resultat längsmed vägen. Det är aldrig försent att börja…. ( Här sitter vi nu ???) 

Stress: Minimera all typ av stress. Stressen är en större bov i dramat än många tror. Inte lätt att göra över en dag eller två. Något jag jobbat på under en längre period, och fortsättningsvis alltid kommer att behöva jobba på. Jag har en underliggande stress i mina gener. Det är och förblir en utmaning. Men en utmaning jag kan hantera. År av KBT och olik stresshanterings kurser. Det har hjälpt. Men framförallt att ”fånga upp sig själv” när man hamnar  en ond spiral. 
Umgänge: Det kan göra ont ibland att ta beslut som gynnar en själv . MEN så viktigt! Bort med det som tar energi. Självklarr ska man kunna gånigenom tuffa perioder tillsammans. Sorg, separationer, livskriser osv ? Det gör till. Men balansen när negativiteten går för långt är viktigt…. 

Sömn: Oavsett målsättning. Bli piggare.  gå ner i vikt. koncentration på jobbet. Depression. Ångest. Prestation. Sömnen är grunden till allt. Normalisera inte en dålig sömn. Det finns hjälp och verktyg att använda sig av. Viktig prioritering!! 

Motion och träning: Något som dom allra flesta vet. Men ändå bli vi generellt mer och mer stillasittande. Motion och regelbunden träning Förbygger depressioner. Många sjukdomar. trötthet och utmattning. Främjar välmående, prestation och energin i allt som vi tar oss för. Kroppen år en av de få saker som vi vet att vi ska hålla ihop med resten av vårat liv. Ingenting vi ska ta för givet eller underskatta.  Jag känner att jag stannar där och istället ägnar ämnet ett helt eget blogginlägg som förhoppningsvis kan motivera dig till en aktivare vardag ? Jag kommer nog att ägna varje ämne ett eget inlägg vid närmre eftertanke. 

Sist men bland det viktigaste.  
kost och näringsintag En bra balans mellan ovanstående mellanrubriker är såklart em självklarhet. En kombination med en bra balans vore ju optimalt. Alla är vi olika. Alla gör vi våra prioriteringar. Man ska aldrig jämföra sig med någon annan än sig själv. Men genom aktiva val och prioriteringar kan du påverka din hälsa enormt mycket mer än vad många tror. Väljer man att fortsätta äta smörgåsar full med socker, vetemjöl och gluten fastän magen blir uppblåst, energinivån kort och till följd av att man får en sådär ”energi dipp” kort därefter. Ja, då kanske man bör se över sin prioritering och testa sig fram genom att välja andra råvaror. Råvaror som fortfarande är goda, men ger en jämnare energinivå, längre mättnadskänsla , ingen ”uppblåst” känsla i magen…  osv ? Då kommer du snabbt att må SÅ mycket bättre. Jag kan ta många exempel och jämförelser. Jag tänker att även det får ett eget blogginlägg. 
Min huvudpoäng är att vi alla kan ta över spakarna och påverka måendet på så många sätt genom att göra ett aktivt val. Ser kräver vilja, prioriteringar och även kunskap. kunskap kommer med tiden. Kunskap hänger ihop med en nyfikenhet och ett intresse? 

Gällande kosten som jag ska skriva längre om separat. Så är jag personligen ute på nya marker och utforskar. Jag testar mig fram. Vad mår jag bra av. Jag har under senaste 10 åren varit mån om vad jag äter. Eftersträvat en balans. Ibland med mycket fokus på prestations gynnade för viss typ av träning. Andra gånger för att hålla vikten när kropp och sköldkörtel bråkat. Även en period under och efter graviditet med kost anpassat utifrån det. Vi behöver olika typ av kost vid olika perioder i livet. Men alltid en röd tråd av balans, variation och bra näring för kroppen.

Vad är bra näring” frågat många av mina klienter mig. Jag skulle säga att äta så rent som möjligt. Dvs att du nye övervägande äta hel och halvfabrikat. Det är normaliserat i dagens samhälle och synen på socker och ohälsosam kost är ingenting man reflekterar över på samma sätt som förr. Självklare är det en ”life safer” framförallt för  småbarnsföräldrar som har en hektisk vardag många gånger. Eller alla andra som kämpar med att få ihop sitt livs
pussel. Jag säger inget annat. Jag kommer inte med några pekpinnar. Det är helt upp till var och en.  Men jag väljer att äta  mer av mat som innehåller minimalt med tillsatser och som gynnar kroppen på bästa sätt är att föredra. 
 

Vi har alla olika förutsättningar. Vad jag mår bra av kanske inte du mår bra av och tvärt om. Därför är det viktigt att man ger sig själv tiden att testa sig fram. Att vara detektiv över sin egen kropp och hur man mår av det man stoppar i sig.

 Därför vill igen ge dig möjligheten att ladda ner Lifesum appen som är helt gratis. Den är busenkel att använda. Du kan både scanna dina råvaror eller söka på dom för att se vad dom innehåller. Lära dig mer. Testa dig fram bra ??  som premium användare kan du även ta del av hela deras receptbank som är fylld med näringsrika , goda och inspirerande recept! Perfekt när man saknar fantasti eller inte riktigt vet vad man ska stoppa i sig som är ”bra” mat? ? ? ? 

Du kan även tracka det du äter för att enkelt se hur mycket du äter på en dag. Dvs hur många kcal. Samt se vad du behöver äta mer eller mindre av. Tex lägga till mer protein eller hälsosammare fettkällor. 
Jag själv har senaste två månaderna nördat in mig på att gå över mer på den holistiska synen gällande kosten.  Äta mer växtbaserad kost. Välja ekologisk så mycket Som jag kan. Jag har tagit hjälp av Lifesum för att hitta bra allternativ. Tex bönpasta, linspas och bovete. 

Denna kunskap kommer att ta tid. Precis som att få till det som en naturlig del av min vardag. Låta Ludvig smaka och även han hitta sina favoriter att lägga till mer i kosten hemma hos oss. Jag är helt vilsen i butikerna då det är råvaror jag sällan eller aldrig köpt tidigare ? Men jag använder Lifesum, scannar, jämför och lär mig ? Oavsett målsättning , viktnedgång, bli mer hälsosam, få bukt med magproblem och alla andra saker man jobbar på. Så är det mycket lättare att nå sitt mål med hjälp av kunskapen du enkelt kan skaffa dig genom Lifesum ?

 Gå in genom länken HÄR ?? så får du 50% på premium funktionen. 
 Nu…. Ska jag logga ut och njuta av solen!

 kram och hej ?

 

7 Komentarer

 1. Tycker att det är så trist att du inte kan erkänna att systrarna Kjos har inspirerat dig, och istället tar deras åsikter/livsstil/matstil som om att du har kommit på det helt på egen hand. Ge systrarna den uppmärksamhet som dom förtjänar, för det som dom förmedlar, istället för att kopiera utan någon alls hänvisning.

 2. Hej My. OM det är så att du har bröstimplantat (jag vet det är privat och himla dumt att skriva för jag vet inte ens om du har det men kanske läser någon annan kvinna med implantat detta) så vill jag bara berätta att jag genomgått så liknande mycket dig i sjukdomsväg. Inte fattat vad som händer min kropp och fått hjälp via vården men har inte helt hjälpt. Sköldkörteln, allergier, acne, eksem, viktuppgång, ångest, magproblem, sömnproblem, perioal dermatit, ständigt trött, svag. Detta berodde på att jag drabbades av BII, breast implant illness. Opererade ut implantat och kapsel och nu efter fem månader är jag en ny människa som fått livet tillbaka. Som sagt, detta är till alla kvinnor att läsa , är det så att du har implantat vilket du kanske inte alls har men andra kvinnor har så uppmanar jag till att läsa på om Bii, andra kvinnors berättelser. I vilket fall så hoppas jag du får bli frisk och må väl. Du är grym ?

  • Tack för att du delar med dig ??❤️‍?
   Det är sååå märkligt det du beskriver. Det verkar vara vanligare än vad man tror. Jag har noll kunskap inom ämnet. Hur vet man det? Vad är det rent vetenskapligt som ligger bakom? ? Jag måste läsa på känner jag… jag hade en klient som också varit med om något likande…..
   Kram kram ?

   • Ja, jag hade ingen aning alls när jag opererade mig, är ju några år sedan.. har småbarn också så allt jag upplevde till en början kopplade jag självklart ihop med det och även läkare.. sedan fick jag problem med sköldkörteln och började medicineras men efter det gick det bara utför, diagnos på diagnos kroppsligt men även psykiskt, utreddes för cancer enligt standardiserat vårdförlopp men det var ingen cancer men det var det sista kvar i ledet att utreda.. jag kom över någon tidningsartikel och insåg att oh my e det detta jag drabbats av? Det finns viss forskning i USA som visar på samband på mycket men det är ingen erkänd diagnos i Sverige! Där jag gjorde min bloc- operation av uttag och kapsel hade jag en så bra kirurg och hon såg vad jag genomgått och skrev i min journal vid uttag BII som medicinsk bedömning. Mina implantat var också ovanligt gula vid uttag så dem har jag sparat i en påse hemma, fråga mig inte varför.. haha. Och nu är jag samma tjej som innan bröstförstoring, skrevs in som frisk kvinna vid förstoring och vid operation för uttag har jag så många diagnoser så det inte e sant och mycket av dem har förbättrats markant och mitt mående. Inflammation i kroppen och immunförsvaret är tillbaka som innan. Brukar vara förkyld på förkyld och fan och hans moster men inte än sålänge denna vår. För att inte tala om att jag åldrades utseendemässigt i förtid. Efter uttag som mina barn inte vet om har de sagt vad ung du ser ut mamma.. och du ser annorlunda ut, glad. Så nu är jag tacksam för livet ? bara googla breast implant illness så finns bra sidor både i Sverige och utomlands där kirurgerna faktiskt vittnar om detta. Önskar dig allt gott ❤️ Hoppas du får en fin sommar ??

 3. Jag tycker att du är en sann inspiratör.
  Många hade gett upp för länge sen.
  När man följt dig i rätt många år så ser man verkligen att du har en förbannat stark drivkraft och när man är trött och orkeslös, nedstämd eller fylld av självömkan och går in och läser din blogg så tycker jag att man får ett helt annat driv.
  Du bara tar dig igenom allt som gladiator ??
  Tack för att vi får följa dig ❤️

  • Men så glad jag blir!!! TACK❤️ Jag uppskattar verkligen att du tar dig tiden att skriva det till mig ❤️
   Jag har på senaste tiden tvekat lite kring huruvida man uppskattat mitt bloggande eller inte… då vissa människor ”bakom” kulisserna i branschen har ifrågasatt just det . Därför blev jag extra glad över att läsa din kommentar ❤️? TACK! Kram kram

 4. Det är viktigt att ta hand om sin kropp. Hur vi tar hand om den idag kommer påverka hur vi mår i framtiden. Skulle vara skönt att slippa tänka så men kost, sömn och fysisk aktivitet är det viktigaste för att må bra.

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

www.mymartens.se

Bloggen går över till egna plattformar. www.mymartens.se   Hej! Mycket hundar här inne nu ?? Valpperioden...

Fulladdad med energi efter mysig helg

Fulladdad med Energi efter mysig helg  Hej hopp! Vaknade pigg och utvilad efter en solig...

Vardag och valp uppdatering

 Här kommer en liten valp uppdatering. Vi övar på att gå i koppel ??Jag tycker...