”Svennefitta” , ”kelb” ”horunge” . En bråkdel av det Ludvig får stå ut med i sin skola…

Hej på er!

Nu har det hänt så mycket senaste dagarna att jag får dela upp det lite ? Lillemans efterlängtade skolavslutning. Annas dotter, Vannesas student ?‍? ??, Lillemans första fotbollsmatch ⚽️ Mina träningsupplägg osv…

Men nu ska jag dela med mig av en sak som jag burit på mycket länge ?

Ludvig har alltså slutat 3:an. Han ska nu lämna lågstadiet bakom sig. En befrielse och lättnad som knappt går att beskriva med ord.

Jag kan säga att detta året inte har varit lätt för min älskade Lilleman ? Ni som följer mig vet att Ludvig missade drygt 3 månader i skolan förra året. Covid 19 följt av dubbel lunginflammation plus en massa komplikationer.

Efter många turer fram och tillbaka på sjukhus, så vände det. Han blev frisk men kondition och energi tog lång, lång tid att få tillbaka. Svea flyttade hem till oss ? Ren och skär kärlek❤️ Hon kom in i vårat liv i precis rätt tid!

Vi valde att lämna Stockholms city, och flytta ut till Steninge slottsby. Till lugnet, naturen, vattnet och allt det där jag vill ge min Lilleman ❤️?? Jag kan få min statsliv ändå. Min PT studio ligger mitt i stan, och majoritet av mina vänner bort där. Men jag vill ha mer natur, och lugn än puls. Det främjar mitt mående ???En perfekt kombo helt enkelt … Det bästa av två världar ?? ? ??

Jag ville ge Ludvig allt och lite till. En nystart i ett nybyggt område Steninge slottsby ? Ludvig skulle äntligen kunna ha en egen studsmatta ☺️ Kunna lära känna andra barn i området som byggs för fullt och sakta men säkert börjar växa fram ☺️

Vi älskar vårat radhus. Ludvig har lärt känna några pojkar i området .

Men skolan… Detta var hans första dag. 17 augusti 2020. Han hade nya kläder, var nyklippt och gjorde sig extra fin ? Han var förväntansfull, nervös och glad ❤️

Ludvig var sååå förväntansfull när han började . Han var less på sitt gips och tyckte att det var pinsamt att ha det OCH vara ny i klassen…. ? Jag uppmuntrade honom såklart ☺️

Men redan efter att par veckor började det. Jag fick signalerna nästan varje dag. Men tvekade på om det verkligen var så illa. Jag började iaktta, ställa frågor, dyka upp 30-40 min innan jag skulle hämta. Men tack vare coronan så har jag inte fått gå in i skolan under denna tiden. Jag träffade heller aldrig de andra föräldrarna ( det har jag fortfarande inte gjort) . Men det är inte så konstigt just pga av pandemin.

Men detta gjorde mig maktlös. Jag hade noll kontroll över den situation som började arta sig och bli värre och värre. I oktober kom en stor incident och denna var omöjlig att missförstå, missa eller ignorera. Jag vände upp och ner på allt. Man hade gett sig på Ludvig fysiskt. 3 emot 1. Hur FAN kan man göra så?! Varför gjorde inte nån någonting ? Men det kom även fram att detta hade pågått under lång tid, dvs från start. Ren och skär mobbning. Man har fryst ut honom, man har gemensamt skratta och hånat honom.

Ludvig har regelbundet fått leva med ord som:

?Svenne fitta

,?horunge

?äckel

?tjockis

?pokkis ( vet ej innebörd )

?Kelb = fähund på arabiska. Det värsta man kan säga tydligen…

? Mamma knullare

Utöver detta en rad av olika påhopp på flera andra språk. Dessa går inte att beskriva, får vi förstår inte och Ludvig har svårt att återberätta. Detta känns som omvänd rasism.

Mitt mamma hjärta brast? När den ”större” incidenten inträffade, då brast Ludvig också och öppnade äntligen upp sig för mig ??? TACK och LOV !

NU, där och då kunde jag agera. Jag kontaktade fröken, som agerade omgående…. Men det blev bara bättre en stund. Ludvig försökte på alla sätt att få lugn och ro… samtidigt som han sökte efter vänner och försökte passa in? … inte helt enkelt.

Ludvig var inte ensam ny, i klassen. Det var tre elever som var nya när dom började i augusti.

Men, alla elever i Ludvigs klass pratar inte svenska. Vissa kan lite engelska , vissa endast sitt hemspråk. Vilket såklart gör att man som elev emellanåt pratar sitt hemspråk med som som förstår. Vilket i sin tur skapar ett utanförskap och förvirring för tex Ludvig som varken pratar arabiskas , kurdiska eller syrianska.

Ludvig är 1 av 3 svenskar i klassen. Det är ett hårt klimat, som han inte är van vid.

Jag är INTE på något vis rasistisk. Jag är ju trots allt ihop med en ”utlänning” själv❤️. Mina vänner består av svenskar, spanjorer, iranier, kurder, holländare, syrianer och araber.

Jag är inte främlingsfientlig. Jag röstar INTE på SD, jag vill kunna säga att alla är välkomna. Jag dömmer inte människan för hudfärgen, bakgrunden, eller utseendet.

Jag ser personen. MEN, här finns det en problematik bakom de elaka barnen. Oftast ligger ju föräldrarnas omständigheter till grund för barnen. Barnen gör inte som vi säger, dom gör som vi gör??.

Flera av dessa mobbare kommer ifrån fruktansvärda hemma-förhållanden. Svenska, som icke svenska. Problematik som många av oss inte skulle förstå. Nyanlända från krig tex. Separerade från sin familj. Andra kulturer som inte accepterar vissa saker. Oavsett vad! Så ser jag en extrem obalans här ute där vi bor. Skolorna behöver fler resurser. Kommunen behöver göra en förändring. För alla barnens skull. För att ge alla en rättvis, ärlig chans.

Förorten här trodde jag skulle vara betydligt enklare än den start vi har fått gå igenom.

Ludvig har varit så j*kla stark i hela situationen. Han har kämpat och gått till skolan varje dag ändå!

Det var först vid nästa stora ” incident ” som rektor blev inblandad. Jag har därefter lärt mig att rektorn måste man som förälder kontakta själv, redan från början!

Detta var efter att en fröken från en lektion man endast har 1gång/veckan ringde mig. Hon var förkrossad och berättade detaljerat vad Ludvig utsätts för. Vad dom andra eleverna gör… ? Helt öppet, framför både lärare och varandra.

Jag grät och grät och grät. Jag kan inte beskriva smärtan med ord !!! Börjar gråta igen när jag skriver detta.

VARFÖR gör inte dom andra lärarna det? Varför ingriper ingen? Varför ska den enda lärare som endast träffar Ludvigs klass en dag/ veckan vara den enda läraren som SER, förstår och ingriper?!

Hen är en person jag ALDRIG kommer att glömma ❤️?? -TACK!

Sen började man punktmarkera, separera och agera. Så sakta men säkert blev det bättre…. Inte bra. Men bättre.

Nu till hösten har vi tittat på flera olika skolor. Men problemet är att Ludvig inte kommer kunna ta sig till/från skolan själv. En frihet han behöver..,

Men klasserna splittras, någon är relegerad och man menar att det kommer nya resurser, nya upplägg, klasser och elever. Så kanske ska vi ge skolan en andra chans. Ibland blir det ju helt enkelt bara fel från början, med denna erfarenhet har dom satt upp nya klassar och har en plan på hur man ska jobba från början säger man. ..

Jag vet inte hur vi ska göra, ärligt talat?‍♀️??

Jag vill också understryka att dom flesta lärarna verkligen har hjälpt till. Inte alla. Men rektorn och majoriteten.

Utifrån mitt perspektiv på situationen och skolan så är det en riktig katastrof. Med så mycket tung problematik så behövs fler resurser…… Betydligt flera resurser.

Den sista händelsen hände bara några dagar sedan. En av killarna som är absolut värst gav sig på Ludvig igen…. Lite knuffar, som istället blev en stor Sten på ca 12 -15 cm, som träffade Ludvig snett över ögat. Ett hårt kast. Allt vad han hade. Det hade kunnat sluta riktigt, riktigt illa.

Men denna gången hände något. Ludvig försvarade sig när han gav sig på honom igen. Han sparkade tillbaka . Ni som känner Ludvig, ni vet. Ludvig är extremt snäll, och tillbakadragen i fysiska situationer….

Men nu fick han nog. Han använde självförsvar som jag någon vecka visade honom. Inte skada, utan få omkull och backa.

Samma kille hade en vecka tidigare slagit honom så hårt han vara kunde med knytnäven i ryggen. Denna pojken behöver på riktigt hjälp. Hjälp som inte lärarna kommer ge honom är jag rädd för…..

Jag trodde knappt mina öron när fröken ringde. Ludvig tyckte nämligen att jag var töntig och att det var onödigt att lära sig självförsvar.

Pojken som kastade stenen , och förpestade Ludvigs båda terminer på denna skola var tyst och lät honom vara sista dagarna… Så… inget ont som inte har något gott med sig!?

Men allvarligt…. Ska det behöva vara såhär? Jag känner mig som mamma helt hjälplös och förkrossad! ?

Ville väl egentligen bara säga att detta måste få ett slut!!!! Ingen aning om hur, men jag är förkrossad för Ludvigs skull och kommer inte ge mig förrän han är trygg och glad i skolan igen ????

Skolavslutningen …….. Nu tar vi sommarlov ☀️

117 Komentarer

 1. Byt skola. För Ludvigs skull . Pendlandet är värt det. Gör noga research på den nya skolan. Även om denna skola har planer så finns kulturen i väggarna . Tar år att jobba bort. Kämpa! Stor kram till Ludvig!

  • Jag håller med. Byt skola. Jag hade blivit vansinnig om det hade gällt ngn av mina barn. Varför inte ta mobbarna efter skoltid när lärarna är sådana oansvariga fegisar. Sätt hårt mot hårt. Ungar som dessa mobbare kör över för att de kan o för att de är vana att bli uppfostrade på ett annat sätt. De tycker svenskar är mesar. Endast du o Jonas kan göra ngt här. Ring soc o anmäl.

 2. Men fy f*n, rent ut sagt! Vilket tufft år ni har bakom er, båda två. Jag förstår vad du menar att du inte är främlingsfientlig. Jag är själv vänster och kan absolut se och säga att det finns problem med segregation på många håll. Går att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det Ludvig utsatts för är inte ens omvänd rasism utan rasism, kort och gott.
  Jag hoppas verkligen att Ludvig slipper mobbarna nästa läsår. Mobbning är fruktansvärt och kan sätta sådana spår ända upp i vuxen ålder. Det man önskar är ju att mobbarna ska flyttas på, om någon behöver flyttas på, och inte den som är utsatt.

 3. En förälders värsta mardröm. Hoppas att allt kommer att lösa sig till hösten. Man kan ju hoppas att dom andra barnen får nån hjälp att förstå att man behandlar inte andra människor så.
  Ha ett långt och skönt sommarlov

 4. Jag skulle byta skola till en lugnare skola i ett lugnare område. Han går bara i skolan en gång i livet. Jag förstår önskemålet om att han ska ha frihet att ta sig till och från skolan själv men du kanske måste välja om du inte ska flytta. Jag skulle välja en bra skola där han kan känna sig trygg och en bra lärmiljö. Det är inte värt att riskera ett förlorat år.

 5. Helt förskräckligt att läsa vad din son fått utstå, och din känsla som mamma att tro att skolan har koll att sånt här inte händer. Och sen är det precis tvärtom. En ledsam och sorglig utveckling, som skrämmer ihjäl en.

 6. Mardröm. Det viktigaste när en kollar på boende är att förskola och skola är bra där en vill bo. Att han är säker och trivs skulle jag prioritera över att han kan ta sig till skolan själv. Jag som vuxen skulle inte vilja gå tillbaka till en sådan arbetsplats som skolan är för honom. Har han kompisar i övrigt och vilken skola går de på. Var går grannarna? Kanske är det bra att byta till en skola där han redan har kompisar. Viktigt är också att träffa kompisarna på helgerna. Särskilt som ny. Hur långt är det till Sigtuna. Om engelska skolan har från årskurs 4 så är det i alla fall en skola som verkligen inte accepterar sånt beteende.

 7. Men vad hemskt, blir så ledsen för Ludvigs skull. Hoppas att allt blir bättre för honom till hösten, så där ska han absolut inte behöva ha det.

 8. Fyy faan stackars fina Ludvig❤
  Hade mitt barn fått en sådan skada av någon hade jag polisanmält det för det är misshandel.
  Sen tycker jag att du tänker rätt med självförsvar. Kanske skulle du låta honom lära sig så mkt självförsvar som möjligt i sommar då vet han att han kan försvara sig om han måste.
  Hemskt men kanske viktigt.
  När vi var nyinflyttade så var det 3 killar som puttade och sa saker till min dotter och jag såg detta från fönsteret och tillslut så brann jag. Öppnar fönsteret och skriker– men förihelvete slå till baka? och då fick hon kraft och slog tillbaka och efter det hände aldrig någonting mer.
  Hoppas verkligen allt löser sig för er❤

 9. Usch så hemskt! Barn kan vara elaka. Jag skulle bytt skola, så länge samma barn finns kvar kommer det nog pågå på något sätt. Bättre att lägga tid på att köra honom än att riskera en allvarligare misshandel som kan sluta illa.
  Min mamma ställde upp för mig och körde 40 min enkel väg och hämtade och lämnade mig då min skola inte fungerade och jag behövde byta. Hade hon inte gjort det tror jag att jag inte hade orkat leva. Jag är så tacksam för det. Vet att inte alla har möjlighet att köra sina barn, men har man det, eller kan betala taxi, så tycker jag att man ska göra det, det är värt det alla gånger ❤️ lycka till och stor kram till Ludvig ❤️

 10. My, jag kan rekommendera sätuna skolan! Jag bor efter vägen ut till er och det går buss! Våra yngsta börjar 6 an och f klass där i höst. Inte lika tufft klimat och mer ”svenne banan” stil. Hör av dig om du vill veta mer, kram

 11. Men hjärtat brister hur kan det få vara såhär ??? Mobbarna borde ju flyttas och få hjälp för varför dom beter sig såhär. Aldrig att man ska acceptera att ens barn har det såhär. Så sjuk världen har blivit. Styrkekram till dej fina My och din fina familj.

 12. Så otroligt sorgligt att höra om vad Ludvig fått stå ut med på sin nya skola. Mobbning är hemskt! Jag är själv en före detta Sigtuna tjej som har bott utomlands sista 20åren. Min dotter blev mobbad på sin förra skola, 10 år gammal. Mer verbalt och utfrysning men att se henne må så dåligt och komma hem gråtandes varje dag gjorde så ont. Skolan här tyckte kanske att de gjorde sitt men det blev aldrig bättre. Föräldrarna som de flesta är kollegor till min man var helt oförstående och vände kalla handen till och skyllde allt på min dotter. En dag fick jag nog, våren 2020. Jag tog ut henne från skolan vid påsklovet. Tyvärr fick vi hemskolning resten av terminen men hösten 2020 fick hon äntligen möta sina nya klasskompisar. Här är hon accepterad för den hon är och hon älskar sin nya skola. Så flytta Ludvig nu även om det känns svårt. Vi jobbar båda skift och från att kunnat cykla själv till skolan behöver hon skjuts. Klurigt ibland men vi carpoolar och det funkar bra. Lycka till med era beslut men jag tror enda utvägen tyvärr är att komma bort och få börja om på nytt. Jag önskar jag bytt skola tidigare men bättre sent än aldrig. Ludvig är värd så mycket mer! Heja er!!!

 13. Stackars Ludvig som blivit utsatt. Och lider även med dig My. Inte lätt att vara mamma i en sån situation. Hoppas innerligt att det blir bättre. Många styrkekramar.

 14. Samma sak för min son, elaka skitungar som inte lärt sig hur man ska bete sig. Incident på skolan där sonen blev slagen av ett gäng killar, vi var på möte med skolan nu i veckan och då visade det sig att de inte informerat skitungarnas föräldrar om vad de gjort.. inte konstigt att de inte lär sig och vad hindrar dem från att göra samma sak igen ?
  Är nyfiken på vad du lärde honom för självförsvarsknep, tänkte styrketräna min son i sommar så han kan skydda sig i höst .. helt sjukt att det ska gå så långt och skolan gör exakt noll! ??
  Hoppas ni får ordning på Ludvigs skolsituation!!

 15. Fina Ludvig.
  Defintivt en polisanmälan/Soc oxå. Hoppas du fotade hans skada, bra bevisning. Jag hoppas det löser sig och att Ludvig får ett skönt sommarlov.

 16. Så lessen jag känner mig när jag läser detta! Sociala myndigheter har verkligen något att ta tag i och att flytta från problemen går inte annat än temporärt! Nu måste vi alla oavsett ålder (mormor är jag!) reagera och inse att den här verkligheten vill vi inte ha! Gängkriminaliteten nu kanske var just så här det började….begriper inte föräldrar sitt ansvar då får samhället lära föräldrarna det!
  Faktiskt känner jag igen den här problematiken och den löste sig….löste sig när många vuxna gick samman och visade vart skåpet skulle stå ….där skåpet alltid stått!
  Hoppas, hoppas att ni får ordning på det här och att ni får det trivsamt i fina Steninge Slottsby!

  • Jag håller med dig till ?.
   Känns dock svårt och ytterst tveksamt att vi kommer att lyckas… ??
   Jag ser även över alternativen att flytta till sigtuna tex… då kan han gå
   I samma fotbollslag, det ligger 10 min härifrån osv…

   • Hela dagen har jag tänkt på detta när jag varit i mitt skogens Paradis! Finns möjlighet att flytta till Sigtuna……gör det och undersök noga hur det är i skolan där!
    Hemsk utveckling och en svår och lång väg att räta upp skutan!
    Lycka till!
    Problemet som löste sig nära mig hade en annan dignitet och det är löst för evigt men problematiken var åt samma hå.
    Kram till Dig och hela familjen!

    • Tack snälla du för din fina omtanke ❤️
     Jag älskar sigtuna! Vi känner oss hemma där… vi är där nästan varje dag. Gör dom flesta av våra ärenden där… ☺️
     Varför vi valde Steninge slottsby var för att det ligger lite närmare motorvägen och stan. Vilket uppskattat påväg till jobbet i rusningstrafik. Men även för att det växer fram ett idylliskt område med natur, vatten och det ”perfekta ” för Ludvig att växa upp i.
     Vi hittade många fördelar. Plus att vi fick mycket mer för pengarna . Där vi har en liten trädgård, som vi under hala året använder varje dag ☺️
     Det är mycket dyrare i sigtuna… så det blev så helt enkelt.
     Nu tänker vi i andra banor igen. Men allt beror på hur detta slutar…
     Kram kram

 17. Fy vad vidrigt!!!
  Mobbning är fruktansvärt!
  Vuxna i skolan måste agera och ta det på allvar. Samtala om mobbning ofta också både i skolan och hemma, så alla barn kan hjälpa varandra då de allra flesta är emot fast inte vågar säga ifrån.
  Tyvärr så är inte vuxna alltid där utan barnen måste lära sig att skydda och stå upp för varandra. Ingen ska mobbas!
  En kompis någonstans kan vara guld värt om man kan finna en sådan att känna trygghet i.
  Jag tycker Ludvig var jättemodig som använde sitt självförsvar.
  Kanske en ide att börja på karate, taekwondo eller något liknande så man kan få en inre trygghet i sig själv.
  Mentalt att veta att han är värdefull, att de som mobbar är de fega med sina inre problem som kommer ut på andra.
  Ja man blir arg så man kokar och tårarna rann när jag läste ditt inlägg.
  Ludvig en sådan mysig kille!
  Barn kan vara riktigt elaka så jag funderar om du ska blogga mindre om honom just nu?
  En riktig krigare är han som gått till skolan varje dag!
  Ludvig du kommer bli vuxen en dag och kunna se tillbaka på det här och tänka att det var de som mobbade som var de som hade problem i sig själva.
  Kram

  • Tack snälla du ❤️??
   Det är ett extremt tufft klimat…. Jag legat efter olika lösningar och all min lediga tid går till just det! ? vet bara inte hur…
   Många samtal och diskussioner senare så ska jag hitta en lösning där han får studiero, trygghet, vänner och glädje ❤️

 18. Så tråkigt att veta vad Ludvig blir utsatt för.
  Blir så arg när jag läser vad som hänt.
  Var själv mobbad i skolan .
  Ibland kunde man få hjälp av någon äldre men sen slutade dom.
  Allt tog slut när jag gav igen på ledaren.
  Räddade själv någon som blev mobbad.
  Hoppas att ni kan lösa det.
  Kram L

 19. Fy fasiken lilla Ludvig ❤️
  Det här är skolans ansvar blir så ?
  Ge dig inte, Ludvig ska vara trygg i skolan, ingen ska behöva uppleva det här.

   • Till den måste en ställa sig i kö direkt när de planerar en ny skola. Det brukar inte vara lika lång kö till alla årskurser och barn kommer att sluta på skola då den inte passar alla. Kolla med skolan lite nu och då och gör antagningsprov.

 20. Blir så jävla förbannad när jag hör sånt här!! Tyvärr har vissa grupper kunnat härja fritt ett bra tag nu, och skulle man reagera- så skriks det rasist!! Det är aldrig ok att mobba eller bete sig svinigt, och skylla på att man haft en traumatisk uppväxt…

 21. Aldrig kommenterat förut…men detta berörde mig till tårar.
  För två år sedan bytte vi skola för våra barn som fått utstå både verbala och fysiska påhopp så gott som dagligen.
  Lärarna slätade över problemen…vi har inte sett något, alla barn gör väl tokigt ibland, vi vet inte vad ditt barn gjort…barn är barn.
  Jag sa till barnen: Säg/skrik stopp, ropa på hjälp, spring därifrån, starta aldrig ett bråk.
  Till slut sa jag: Om ni gjort allt det där och ingen vuxen ser eller kommer för hjälp så får ni försvara er. Knuffa undan så att ni kan rädda er själva.
  Det brast för yngsta sonen en dag då brorsan först blev hotad med en kniv som en pojke tagit på fritids och han själv fick en sten kastad mot huvudet.
  Han gav sig på mobbaren och gjorde mer än att bara knuffa…tryckte ner honom i gruset och sa några mycket hårda ord.
  Jag satt på möte efter det…så gör man inte…
  Hur kunde min son göra så mot någon som hade det svårt?
  Efter två år på en ny skola som har nolltolerans mot kränkningar så är mina barn hela igen.
  De har fått tillbaka tryggheten och trivs i skolan.
  På nya skolan finns fortfarande barn från olika hemförhållanden och från olika kulturer.
  Skolan har gett barnen redskap att hantera olikheter och har närvarande pedagoger som ger barnen vuxna förebilder med sunda värderingar och beteenden.
  Jag önskar att din lilla fina kille ska få känna att skolan är en trygg och spännande plats!!
  Önskar er allt gott!

  • Men åhhhhhh??? Nu grinar jag igen…. ?
   Man blir sååå ledsen ?? Jag sitter och vänder ut och in på mig själv! Vi sitter i en komplicerad situation då vi köpt ett hus , med inflytt september .
   Så jag kan inte sälja snabbt och flytta in till sigtuna tex. Det blir en mer komplicerad 3 stegs affär…. ?
   Men nog ska jag hitta en lösning ❤️??.
   Tack för att du delar med dig ??

   • Om problematiken pågått det senaste året var det kanske inte så smart att köpa nytt i samma område???? Känns som att Ludvig aldrig får en chans att lära känna kompisar med tanke på alla flyttar. Det gläder mig att han äntligen börjat fotboll men att behöva vänta tills man är 10 år är ju sorgligt! Tror han behöver den boosten det ger att tillhöra ett lag osv. Jobbigt för honom om han har så tufft för att orka med träningen. I den åldern brukar det inte vara ett problem. Han behöver kanske öva extra även på hemmaplan för att komma ikapp, Han har fått försaka mycket stackaren!
    Hoppas att det löser sig i skolan för honom. En mardröm att ha den vardagen. Finns många med totalt gränslöst beteende som saknar vuxna förebilder och inte får konsekvenser vid dåligt beteende! På mina barns skola är det snarare överklassens barn som beter sig som skit! Blir inte sedda på hemmaplan och måste hävda sig och trycka till andra. Föräldrarna blundat för beteendet och prioritera att jobba och göra karriär. Det är skolans ansvar att lösa anser de! Barnen som beter sig illa mår ju inte bra men mobbing är det värsta som finns.

    • Vi har flyttat två gånger. Med extremt stora anledningar.
     Han har spelat fotboll varje dag. Hemma och i skolan. Det finns inget sorgligt med det….

    • Ni har bara flyttat 2 gånger men han ändå lyckats gå i 4 olika skolor på kort tid. Kanske du har förträngt det själv?
     Öland, Sigtuna, Öland, Stockholm, Steninge slottsby…. Stackaren hinner ju aldrig rota sig! Du har valt att flytta dessa gånger för att det passar din arbetssituation bättre..
     Om han nu hittat gemenskap i fotbollslaget är valet enkelt. Följ barnen i laget.

     • Öland. Jag pendlade varannan vecka i flera år. Ludvig gick i samma skola.
      Men, en dag pga av familjeincident behövde han flytta till mig på heltid. Beslut av SOC. ( jag har skrivit detta innan, inga fler detaljer utöver det. )
      Andra skolan Vasastan: karlbergsskolan .
      Började bra. Men han fick corona, missade 3-5 månader i skolan. ( av den enda terminen vi hann gå) .
      Efter månader i karantän med många turer in/ut på sjukhus så tänkte vi om. Vi bodde på 46 kvadrat, utan balkong. Att vara så länge i karantän är sjukt länge.
      Där och då bestämde jag mig…
      jag vill ge oss möjligheten att gå ut. Utomhus. En liten trädgård. Nästa gång vi blir isolerade så kan vi ändå leva ett drägligt liv. Naturen utanför för dörren. Vattnet osv.
      Han hade inte kommit in i klassen, så efter rådgivning med hans pappa, hans fröken, min familj, osv. Så ansåg vi att detta var det bästa…..
      Detta är 3 skolor. Varav han aldrig riktigt fick en chans i karlbergsskolan pga av långtidssjukdom…
      Men samtidigt så är vi tacksamma för det. För här ute får man en helt annan livskvalitet…
      Barnen i skolan går i nio olika skolor? Så det är ju kanske inte den bästa idén!

 22. Sonen kommer aggerra helt annorlunda nästa termin ge igen nu har han fått nog,han ska inte behöva flytta bättre allt löser sig på plats och han får visa att han inte är feg utan ge igen,hemskt att det ser ut så här i skolorna,som mamma skär det i hela kroppen lycka till My&Ludviq.♥️?

 23. My, så hemskt, jag kan inte ens föreställa mig! Helt otroligt! Och att lärarna inte säger nåt, det är sjukt på riktigt. Jag tycker du måste gå efter magkänslan och jag tror vi är väldigt lika du och jag (känner dig inte men känner igen mkt i mig själv i din blogg) och du VET ju redan, innerst inne, att skolan är fel för din son. Lärarna och rekotrn gör INTE det som behövs och typ ALLT skulle behöva ändra sig om han skulle få en positiv skolgång där eller hur?! Typ, nya elever, nya lärare, ny rektor… det kommer inte ske, det kommer aldrig bli en skola med hög kvalitet och säkerhet för dig och din son. Skit i att han inte får ”frihet” att cykla till skolan själv, VEM vill cykla till sin mobbingsitution dagligen? Det är ju helt oviktigt jämfört att få träffa väluppfostrade snälla barn. Du får helt enkelt ta det mecket att köra honom och offra det, om ni ska bo kvar. Alternativet är ju att flytta helt, sälja nya huset innan ni flyttar in (det är ju ändå fel färg haha, dåligt skämt kanske men ja…) och byta område. Men skicka inte tillbaka honom till ett mobbinghelvete, då växer han upp osäker och kanske med psykisk osäkerhet som vuxen. Gör det du vet är rätt i maggropen. Tur han har en stark mamma som dig!

  • Många tankar…. Precis som hos mig ❤️
   Ja, tankarna går i att flytta. Men jag kan inte köpa innan jag sålt… det blir en komplicerad 3 stegs affär…. Allting går. Men kanske inte så snabbt som man önskar
   Men tro mig, jag överväger alla alternativ… ??❤️

 24. Verkligen synd om din son som lidit så, men att vara barn till en s.k Influenser är inte lätt. Du lämnar ut ert liv lite väl mycket vilket drabbar din son.
  Ring upp föräldrarna och ta ett snack om dom ska fortsätta i samma klass, många föräldrar vet inte vad deras barn gör i skolan om ingen berättar för dom.

  • Men herregud ! Föräldrarna blir kontaktade VARJE gång…. Rekord , skolledningen, sov, alla är
   Inblandade….
   Tolk erbjuds till föräldrar som inte förstår svenska. Men jag, personlien. Jag FÅR inte ringa själv.
   Sista incidenten var såpass grov att jag inte tror att den eleven ens får
   Gå kvar….
   Vet inte hur du anser att mitt jobb ska vara barn till ”en influenser” .
   Vet inte om du missat det, men jag äger ett gym. Jobbar med träning och hälsa. Jag är pnline coach, gör normalt sett träningsresor.
   Jag delar rabattkoder på träningskläder och hälso produkter… jag tjänar bra, jobbar lite. = mer tid för min son, och familj. Jag kan jobba vartifrån jag vill.
   Behövs jag på skolan, då är jag där. Jag är med på varenda aktivitet, och kan alltid vara behjälplig.
   Jag kritiserar inte dig ”anonym” eller ifrågasätter dig jobb, eller din roll som förälder.
   Men nog vet jag att jag slitit hårt för att skapa mitt gym, min karriär och min livsstil. Jag vet också att det är en livsstil som många bara kan drömma om…. så
   Tacksamheten den känner jag varje dag…

   • ”Får” för vem?
    Nör min dotter blev mobbad i mellanstadiet tog jag mig friheten att både kontakta föräldrar och prata med barnen som mobbade, vem skulle hindra mig.
    Dom får inte mobba din son heller, de eleverna borde få ett straff av skolan så dom förstår vad dom gör. Soc borde kalla in föräldrarna till de mobbande barnen och ge dom ett ultimatum.
    Jag tror att du är tuff nog att ta strid för era rättigheter.

    • Jag tror inte att det just i det här fallet har någon betydelse vad My jobbar med eftersom mobbarfamiljerna inte förstår svenska och därmed inte kan läsa svenska sociala medier, bloggar osv. I andra fall kanske det kan påverka barnen, om dom är små och man använder dom i produktföräljningsvideor och sånt men det är ju inte Mys sons roll alls i hennes blogg. Ibland ser man ju honom eftersom det är en del av hennes liv men jag misstänker att det förut bara har stärkt hans image, eller hur man ska säga, eftersom han har gjort kul grejjer, har bra frisör osv sånt blir man inte mobbad av.
     Gillar att du sa att du själv kontaktade föräldrarna, jag kan se att jag själv skulle kunnat gjort det om nåt liknande hänt mina barn men jag förstår My att man inte får göra det (och inte vill/vågar heller det kan ju vara våldsamma förhållanden låter det som). Bättre att lämna och hitta en miljö som passar Mys familj bättre man behöver inte utsätta sig för sånt här om man inte måste. Det får bli upp till pedagoger, politiker osv att ingrera dessa familjer på lämpligt sätt men Ludvig kan inte ”offras” på kuppen.

 25. Som lärare och förälder säger jag byt! Det tar lång tid att vända en sådan situation , mycket arbete och resurser från skolans sida
  Tycker inte han ska behöva tillbringa sina dagar med att överleva i skolan , för vad är värst ? Att behöva skjutsa fram o tillbaks eller att behöva tillbringa dagarna med att vara rädd och stå ut. Går det att åka kommunalt till en annan skola?
  Att byta skola är inte att ge upp , det är att ge honom bättre förutsättningar

 26. Blir ledsen och illa berörd av det du skriver. Mitt bästa råd är att byta skola , då denna skola under flera år haft dåligt rykte.
  Tror tyvärr inte skolledningen kommer lösa detta inom närmaste tiden.
  Jag hoppas att allt kommer lösa sig till det bästa för din familj. Så här kan Ni ju inte ha det! ❤️

 27. Min dotter var en stark tjej som barn. Hon sa vad hon tyckte om andra mobbade någon. Ville hon ha en omodern klänning på skolan hade hon det. I sexan började mobbingen då en ny och cool tjej började skolan och tillsammans med de andra mobbade henne. Ibland fick hon vara med för att i nästa stund vara utfryst och hånad. Jag begärde möten med rektor och mentor. Rektorn sa att man är i skolan för att lära , inte få kompisar. Mentorn sa att det var ju bara börja vara med andra kompisar och strunta i dem hon var med. Hon började vägra skolan. Jag bytte skola till henne i sjuan. Fick långa dagar och pendlade med buss istället för cykelavstånd. En mycket bättre skola där lärarkåren och personal ställde upp och hjälpte till med 110 % engagemang och stöd. Tyvärr var min dotters självförtroende redan kört i botten så hon vågade inte tro att någon Ville vara hennes vän och hon var hemmasittare i två år. BUP. Socialkontor och öppen vårdsbesök blev vår vardag. Hon äter stämningshöjande och sömntabletter för att fungera. Hennes önskan är att någon ska kalla henne sin bästa vän.Lyckligtvis fick hon fortsätt 110 % stöd av skolan och fixade helt otroligt nog betyg till gymnasiet. Gått första året nu och har EN frånvarodag. Hon närmar sig klassen och pratar gott om dem.Fortfarande jobbar hon med självförtroende och hatar sig själv och sin kropp. Men vi är på väg. Skolan är viktig för barnen och ska ställa upp. I vårt fall tog mobbingen så hårt att hennes psykiska hälsa är förstörd men vi tar 2 steg framåt, 1 steg tillbaka. Barn kan vara hårda och djävliga mot varandra och man fattar inte hur det kan få fortsätta utan att man kan få ett slut ? Tror det handlar om föräldraskapet. Jag skulle gå i taket om mina barn mobbade andra. Jag pratade om dottern i denna kommentar men har också en vuxen son som inte känt sig bekväm i ungdomskulturen och mådde sämre än jag märkte. Hans vändning blev ett suicidförsök och idag mår han bra. Jag skulle kunna prata i timmar om vikten av att skapa starka barn för att slippa laga trasiga vuxna men ville egentligen bara säga att jag finns med i tanken för alla barn som far illa av mobbingen. Kramisar!

 28. Det är för jävligt. Tragiskt nog så skrivs det bara när ”kända” barn blir utfrysta, mobbade och slagna. Det här är vardagsmat i skolorna idag. Varje dag mobbar, kränker, hotar och slåss barn. Redan i förskoleklass och uppåt.
  Bra att det kommer ut för trots allt är det influencerföräldrar som kan göra något för vanliga knegare når inte ut.
  Skolan är extrem idag. Barn i förskoleklasser får stryk och får höra att dom som misshandlar ska kn…a deras morsor, ungar kommer med knivar från andra skolor, ungar mordhotas och får rejält med stryk. Det här är vardagsmat.
  Var är ni föräldrar som inte ser det? som inte hör det? Trodde varenda vuxen visste om detta idag.
  För er som säger att man ska polisanmäla det. Det är skolans skyldighet att ringa föräldrarna, göra en kränkningsanmälan och polisanmälan. Den polisanmälan går sedan till socialtjänsten som ska göra sitt jobb. Detta fungerar ofta inte i praktiken för lärare och rektorer blunder för detta.
  Dom ser och vet, men är små rädda vidriga fähundar. Bättre att blunda och inte se för dom är 1. rädda 2. på deras skola händer minsann ingenting 3. måste få skolans peng att gå ihop. Dom måste titta vilka personal dom kan dra in på för det ska sparas. Inga resurser, inga lärarassistenter, så lite lärare det bara går. Det är sanningen idag.
  Ni föräldrar som inte tror era barn kan göra nått dumt, ………………..

 29. Jag är förälder till ett barn som blivit mobbad.Skolan gjorde tre polisanmälningar och enligt polisen så var det brott som kunde leda till upp mot tre års fängelse om dom varit straffmyndiga.Anmäl till Skolinspektionen så kan dom granska skolans plan mot mobbning etc.Vår skola fick stark kritik från derad sida.Hjälper inte L vad han varit med om men skolan måste agera annorlunda i framtiden!

 30. Det här kommer låta skithemskt, men det är bara så det är.
  Finns det mellanstadieskolor lite mer i centrala Märsta? Det är inte alls lika många familjer av utländskt ursprung där. Och jag fattar att det sjävklart kan förekomma mobbing även där, men man slipper all den övriga problematiken som finns runt Valsta, Steningehöjden & Tingvalla och personalen kan koncentrera sig mer på att ta hand om eleverna istället för att behöva lösa alla problem hela tiden.
  Är säker på att du skulle skjutsa honom till världens ände varje dag om det innebar att han skulle känna sig trygg. Men jag förstår vad du menar att han också behöver sin frihet. Bussarna från slottsbyn till Märsta är också ”lugna” bussar och passerar inte några av de utsatta områdena.

 31. Mitt hjärta brister!! Herregud! Säg till honom att han ska veta att han är sååå värdefull!! Han är en enastående person som orkar genom detta h-vete rent ut sagt. Jag VET att det är fel att den som blir mobbad ska flytta men snälla byt skola! Byt! Det är en livsfarlig miljö. Du har inte ”råd” att prova igen. Om det hade varit en arbetsplats hade man som vuxen aldrig gått tillbaka. Jag förstår att det är svårt med logistik men begär hjälp med skolskjuts mot bakgrund av säkerheten för ditt barn. Jag blir tokig på dessa barn vars föräldrar inte finns där för dem att uppfostra och älska dem. Då skulle de inte bete sig så här. All kärlek till dig, Ludwig och din man. Kämpa och ta hand om varandra. Men snälla ta honom ut miljön. Kram

 32. Blir man utsatt för misshandel måste man få försvara sig! Sa till min dotter att göra det om hon blev påhoppad. Det är självförsvar! Och jag skulle riva upp hela världen. Åka hem till föräldrarna och säga att om inte detta upphör direkt så måste du tyvärr göra en polisanmälan. Men att du helsr inte vill det. Men de måste förstå allvarer. Inte en enda dag till får detta fortgå.

 33. Varför ska ALLTID den utsatte flytta vare sig det gäller mobbade barn eller misshandlade kvinnor Flytta på mobbarna Det är ju de som ska straffas inte den mobbade ?

 34. Det är ju det värsta som finns när ens barn far illa, det gör mig så ledsen och arg med.
  En närstående hade samma problem och det barnet bytte skola till Engelska Skolan. Problemet försvann och det är nu åratal sedan.
  Engelska skolan, det finns flera i Stockholm också.
  Kolla upp iallafall…lycka till!

 35. Mitt hjätta blöder för dig å Ludvig, har du inte nog tänker jag ? Nej jag säger som många andra byt skola, ni får skjutsa honom, eller han kanske kan få skolskjuts, det där kan de inte vända i en handvändning ? Jag är ingenstans rasist men dessa barn kommer ju från helt andra kulturer å ingen vet ju hur de har det hemma, byt skola innan han knäcks helt ❤ Fy fan säger jag, inte klokt att det ska behöva vara så här för nåt barn, stackars, stackars Ludvig å hans mor ? Detta är ju det absolut värsta som kan hända en förälder ? Sänder dig styrka kraft å mod, det blir bra, byt skola ?

 36. Fy f*n alltså! Så j**la slappt allt har blivit i detta landet!
  Önskar verkligen ni kan flytta och att Ludvig får fina klasskamrater och en bra skola. Mobbarna kan ha en egen skola långt borta. ?

 37. Har skolan polisanmält händelserna? Om inte så gör det där våld har varit inblandat. Jag fattar att du är trött, ledsen och frustrerad över situationen. Det som sker även om barnen är under femton är att polisen skickar anmälan vidare till socialtjänsten och de blir medvetna om problematiken kring barnet, de kanske t.o.m. redan har kontakt med soc. Även om man är under 15-år kan man ändå bli kallad till förhör hos polisen om man väljer att inleda en sk LUL-utredning. Skillnaden på den mot en vanlig polisutredning är att den sedan lämnas till socialtjänsten och att de ska hitta en lämpligt ”behandling” för barnet.

 38. Oh vad arg och ledsen jag blir när jag läser om stackars Ludvig. Du måste polisanmäla alla händelser som Ludvig blivit utsatt för även till Soc. Anmäl skolan till skolinspektionen. Jag skulle flytta Ludvig till en annan skola , det är värt allt så han få komma ifrån skolan och eleverna, få en ny chans.Dessa barn kommer det gå riktigt illa för, dem har redan startat sin kriminella bana.
  Lycka till med allt?

 39. Arbetat som lärare i 15 är men är på väg bort ifrån yrket, bara jag får ett annat jobb. Jag arbetar i en stad, på en skola med 98% svenskfödda barn som har föräldrar med hög utbildningsnivå/inkomst. De senaste åren har det blivit värre. Eleverna är totalt respektlösa och saknar gränser. Ringer man föräldrarna så skyddar de sina barn in absurdum. Ringde i veckan angående en mindre stöld ett barn erkände till. Föräldern vägrade ersätta det stulna eftersom stöldgodset inte återfunnits. Vi kunde därmed inte vara säkra på ett det var dennes barn som hade tagit det. TROTS ATT BARNET ERKÄNDE! Och vi står där. Helt maktlösa. Vi kan inte gör någonting. Jag skulle vilja att det infördes OBS- klasser igen. Inte för de barnen med en problematik vi kan arbeta bort eller för de som har inlärningssvårigheter utan för de som helt enkelt förpestar tillvaron för både sina klasskamrater och lärare. Beteenden dämpare få konsekvenser!
  Med det sagt. Skolan din son borde ha uppmärksammat och gjort något. Det finns ingen ursäkt. Även om de inte hade klarat av att förhindra allt som skett så borde de ha uppmärksammat, anmält och berättat för alla inblandade föräldrar. Allt annat är för dåligt!

 40. Hej My
  Jag har varit med om en liknande situation med min systerdotter och det blev inte bättre förrens hon bytte skola. Vi höll på att förlora henne pga mobbningen. Dagligen fick hon hörs att hon var fet och ful. Tillslut utvecklade flickan grav anorexi och först nu 15 år senare börjar hon bli frisk från det.
  My, byt skola även om klassen delas nu till hösten. Lillemannen är ett brottsoffer som har fått en stämpel på sig och behöver starta om någon annan stans. Det här ska ni inte acceptera.
  Tur att du har en fin vän i Anna. Vi gick i samma skola och hon är fantastisk.
  Du har också min epostadress ifall du vill prata. Jag finns här.
  Kram från Anna Jansson

 41. Tror jag vet vilken skola det gäller, om jag går på sista bilden. Mina barn går där. Den här skolan VAR jätte bra. Verkligen super!. MEN… För ett par år sedan, när kommunen bestämde att Valsta skolan skulle stängas och alla barn därifrån slussades vidare till andra skolor, så blev skolan skit rent ut sagt. Det var aldrig Valsta skolan som var problemet, det var eleverna. De flyttade bara problemen och nu har det gjort att flera andra skolor är skit rent ut sagt. Rektorn och lärare låssas som om de inte har en aaaaning om vad som kan ha skett, medan vi föräldrar som haft barn där i flera år vet exakt vart problemet ligger.
  Så jag är inte ett dugg förvånad över att det här har hänt din son tyvärr. Jag vet fler som blivit utsatta och personalen vågar inte göra nått. Den här skolan är inte trygg längre och jag ångrar bittert att jag placerat mina barn där. Tyvärr ser det väldigt lika ut i många skolor här. Ta er bort från Märsta om ni kan. Det kommer vi göra så snart vi kan!!
  Om ni väljer att ha honom kvar på skolan, så kan jag prata med min son som börjar 5an. Han och hans kompisar kommer med all säkerhet vilja hjälpa till som ”skydd” på raster om det skulle behövas!! ❤️

  • Men åhhhhh❤️? Tack snälla du för din omtanken….
   Jag blir så ledsen! Denna skola har alla förutsättningar. Lokalerna, läget, enkelheten för dom flesta att gå/cykla till skolan☺️
   Det borde verkligen inte behöva bli såhär.
   Jag vet några andra som går där. Som också bor i slottsbyn. Dom trivs jättebra bra, och har en ”bra” Klass. Det är iof två syskon som har varandra.. men ändå.
   Visst ger det lite hopp ❤️??
   Vi får se vad som händer … flera möten denna veckan….

  • Så snällt av dig att erbjuda skydd med hjälp av son å kompisar ? men så otroligt fruktansvärt att det ska behövas, fy vad hemskt ?? Lycka till, å hoppas att både Ludvig och dina barn får den trygghet de har rätt till

 42. Jag brukar aldrig kommentera. Men detta gör mig så oerhört ledsen.
  Vi bytte skola på vår son (det var inte lika illa som för Ludvig)
  Vi kör honom varje dag men det är
  Värt varenda sekund, tid och pengar.
  Vi har fått ett nytt barn. Vi alla sover gott igen och den nya skolan är liten och sjukt närvarande personal.
  Önskar er och Ludvig lycka till. Ingen förtjänar detta.
  (Man kan önskar att mobbarna bytte skola men ibland sitter kulturen i väggarna och är svårt att få bukt med. Precis som att vissa arbetsplatser har hög omsättning av personal , för dålig stämning sitter i väggarna)

 43. Fruktansvärt. Såklart finns det även en annan sida av historien – men att barn slänger glåpord på varandra och är fysiska är ju inte ok.
  Jag har senaste halvåret jobbat på en skola i åk 5 och sett hur en elev i klassen varit elak, våldsam och hotfull mot de andra eleverna (som då fortsatt bråka med honom). Hans lärare och rektorn har haft bra koll på vad han har gjort men de har inte tilltagit de åtgärder som de kan använda för att ändra situationen.
  Jag är 19 år och mitt uppdrag har varit att hjälpa en flicka i klassen, men såklart har jag blivit rejält arg på pojken vid de här incidenterna och rapporterat allt till rektorn utan förändring. Förra veckan gjorde jag faktiskt en orosanmälan på pojken vilket gjorde föräldrarna riktigt upprörda. Även skolledningen blev något upprörda eftersom de helst vill ”lösa det internt”, utan socialtjänsten. Men som du skrev så har inte skolan möjlighet att lösa alla problem och detta var ett tydligt sådant.
  Pojken var svensk så det här är inte BARA ett invandringsproblem. Belyser man det enbart utifrån det perspektivet riskerar vi att missa en del mobbare och offer. Skolan jag jobbar på ligger i en ekonomiskt gott ställt kommun. Det är nog främst ett problem bland hur pojkar uppfostrats i Sverige då de andra svenska pojkarna i klassen också kan bli våldsamma.
  Skolan måste vara stenhårda med nolltolerans mot mobbning. Våga använda möjligheterna som finns att skriva skriftliga varningar till eleverna, omplacering och avstängning. Anmälningsplikten (orosanmälan) måste följas om skolan och föräldrarna inte lyckas ta hand om eleven.
  Jag hoppas på en regering som tar tydliga tag i skolan efter nästa val. Ordningen är uppenbart bedrövlig.

  • Jag skriver inte att det bara är invandrare som mobbas. Verkligen inte!!!
   Det är även svenskar som inte varit sjyssta mot Ludvig.
   Som jag även skrev innan. Jag är inte det minsta rasistisk . Nationaliteten spelar ingen roll. Men grupperingarna gör…
   obalansen spelar in…. Osv
   Bad bra att du oros anmälde. Jag tror att det verkligen behövs emellanåt ??

 44. Blev så ledsen för Ludvigs skull när jag läste detta inlägg. Ingen ska behöva gå igenom det som han gör. Alla har rätt att kännsa sig trygga i skolan för att kunna fokusera på det som faktiskt är skolans uppgift; utbildning.
  Sedan blir jag förbannad! Det har inget med rasism att göra (är själv gift med en icke-svensk), blir bara så förbannad på folk som inte kan ha pli på sina barn och uppfostra dem att respektera andra. Visst många har säkert gått igenom hemska situationer, men det gör också att svenskar är så himla tafatta och inte vågar sätta ner foten av rädsla för att bli beskyllda för båda det ena och det andra, vilket gör att de ofta får härja fritt. Som någon annan skrev, om detta beteende fortsätter är det grogrund för gängkulturer och kriminellt beteende. De saknar respekt för allt vad myndigheter heter; skola, polis, rättsväsende – de bryr sig inte ett dugg.
  My – det är behjärtansvärt att du vill ge skolan en chans och hoppas att problemen löser sig. MEN i det här fallet måste du sätta ditt barns bästa i första hand. som jag vet du gör. Ett barn får EN chans till en bra skolgång. Den formar och ger förutsättningar för resten av livet. Så krasst är det. Jag skulle aldrig chansa med mitt barns utbildning, utan välja den bästa skolan jag kunde. Om det innebär att du får lämna och hämta varje dag tills Ludvig blir gammal nog att åka buss/tåg själv, så är det värt det. Alla dagar i veckan, det är inget att fundera över My. Han måste byta skola!

 45. Ludvig är 1 av 3 svenskar i klassen, skriver du. Hur tror du att det påverkar hans utveckling i svenska språket och allmän kunskapskunskapsutveckling?
  Lärarna måste tala en enklare svenska och förklara på enklare sätt, i hopp om att de flesta ska förstå. Det blir aldrig samma nivå på undervisningen som i en vanlig klass med svenska elever. Inse det! Jag skulle ALDRIG offra mitt barn för detta.
  Kräv att skolan till hösten erbjuder sonen en klass där övervägande majoriteten är vanliga svenska elever och där ev elever med invandrarbakgrund har svenskkunskaper på inföddas nivå. Punkt. Om inte, så byt skola. Du får anpassa dina arbetstider så att du kan skjutsa honom de år tills han kan åka själv.

  • Jag tänker så här, hur kan det ens vara möjligt i Sverige att det är så? 3 svenskar i en hel klass, å hur kan man sätta ihop elever som inte kan varken svenska eller engelska? Då är det ju inte konstigt att det blir problem ?

  • Där håller jag med dig om undervisningsnivån.
   Mitt barn gick i en klass där det var fem svenska barn, det slutade med att han mer och mer fick ett sämre språk, började tala rinkebysvenska. Om man får använde det uttrycket.
   Senare blev han mobbad,sparkad,slagen och bestulen på en jacka.
   Ingen ska behöva ha det så i skolan.
   Ja vi bytte skola och det blev väldigt bra för honom.
   Jag tycker
   det enda rätta är att byta skola!
   Det blev väldigt bra för honom!
   Men fick börja pendla.

 46. Men åh.. finner inga ord.. så himla fruktansvärt! Jag skulle precis som du gör försöka hitta en ny skola! Pronto! Skjutsa en bit spelar ingen roll bara han slipper den stressen! Ta bort honom därifrån♥️
  Lycka till och njut av sommarlovet! Ge Ludvig en Kram från oss alla här

 47. Kolla med föräldrarna i fotbollen vilken skola deras barn går på, även om det är längre dit och ni måste köra så hade jag gjort det. Snart är han så stor att han kan ta buss själv när inte ni kan köra. Skolan är viktig, barnen tillbringar så mycket tid där… vad vill han själv?

 48. Och mitt i allt detta så envisas Sverige – som ett av få länder i världen – att köra med sin stenhårda skolplikts-linje. Under pandemin har man fått höra detta till leda; barnen far illa av att inte vara i skolan. Jo tjena, hur många barn är det inte som offras dagligen i skolor som inte fungerar? Man blir gråtfärdig när man hör alla sorgliga historier härinne. Hur kan vi ställa upp på att barn utsätts för både själslig och fysisk misshandel? Det får vara nog med svensk självbelåtenhet nu. Det vore underbart om skolan alltid var en fantastisk plats för alla, men det ÄR inte så. Inför läroplikt istället för skolplikt som ett led i att skapa individuella förutsättningar som passar alla. Och börja arbeta stenhårt för att styra upp dessa sjunkande skepp som dysfunktionella skolor utgör.

 49. Om du vill byta skola och det är kö till den nya ska kommunen hjälpa dig. De är huvudman och övergripande ansvariga för ditt barns skolgång (säkerhet, trygghet och undervisning), även fast rektor lyssnar på dig så är det inte samma sak som att hen agerar, har rätt resurser… om lärare och personal känner till situationen och inte kan göra något pga resursbrist är det återigen skolans huvudman KOMMUNEN man ska vända sig till. Kräv att skolan incidentanmäler kränkande behandling (och be att få löpande information om hur ärendet fortskrider).
  Sedan vill jag poängtera att ofta gör skolan mycket mer än man får reda på: de har säkert redan åtgärdsplaner och kontakt med socialtjänsten gällande dessa barn men får naturligtvis inte dela med sig av detta.
  https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/atgarder-mot-krankande-behandling

 50. Skulle absolut byta skola och skjutsa, tids nog är han stor nog att åka längre sträckor själv. Det är självklart fruktansvärt det han blivit utsatt för men skolan har troligen större problem än några enskilda elever när sånt här får fortgå. Lycka till!

 51. Båda mina barn blev under en tid mobbade i skolan av olika anledningar. Vi skiftade skola till dem båda. Enligt bpda barnen det bästa vi har gjort då de hamnade med likasinnade med samma intresse.
  Båda barnen är unga vuxna nu och har växt upp till starka, trygga individer. Jag sa ofta till dem när det var som värst att de var vinnarna när allt var över och det säger de båda två idag att de är. Framförallt när de ser vad de gamla ”kompisarna” gör idag,
  Det kommer gå bra för Ludvig oavsett hur ni gör men mitt tips är att våga gå på magkänslan och våga hoppa en gång till. Ni har klarat det så bra flera gånger tidigare.
  Lycka till och njut av ett hörligt sommarlov ?

 52. Som flera andra råder även jag till att byta skola. En extra resurs i klassen kommer tyvärr inte hjälpa och hur mycket lärarna än försöker tar det lång tid att vända ett så hårt klimat. De här barnen som ger sig på andra behöver hjälp av andra instanser. Socanmäl, men gör det anonymt. Om du säger ditt namn kommer det stå i anmälan som föräldrarna får ta del av med risk för att din son blir än mer utsatt.
  Hoppas sonen kan njuta av sommarlovet ❤️

 53. Fruktansvärt att höra. Kolla Väringaskolan – värt resan. De har annonserat ut att det finns några lediga ströplatser till hösten. Ingen ska behöva ha det som din son haft det. Han förtjänar att få en ny start.
  Sigtuna som ju ligger nära Märsta har ett helt annat klientel med andra förutsättningar. Med erfarenhet från både privat och kommunal skola i Sigtuna kan jag varmt rekommendera att placera sonen här. Skolbuss finns ju och tröttnar ni på det kanske ni kan överväga att flytta till mysiga Sigtuna. Önskar er all lycka inför hösten och var inte rädda för att byta skola.

 54. Det är det här som är dagens problem, att man i Sverige i svensk skolan blir mobbad för att man är svensk. Fruktansvärt, integrationen har misslyckas fullständigt. Jag gjorde praktik i årskurs 1 2010 i Örebro och jag blev helt chockerad över orden barnen använde, slogs med spadar och tillhyggen, det var verkligen vilda western. Vet inte hur man ska tackla problemet, men jag tänker att om man (tyvärr) bjuder in mobbarna så blir det i längden bättre. Tror att det är mkt okunskap.

 55. Tyvärr är nog många lärare också rädda, de kan inte säga ifrån för dessa elever är även våldsamma mot läraren eller känner sig kränkta av tillsägning så att deras föräldrar och släkt ger sig på läraren… hemsk miljö i skolan nu för tiden, därför jag valde att trots lärarutbildning vända mig till andra yrken.. man är så maktlös i sin lärarroll och det är obehagligt.. man önskar man kunde få elever sluta förstöra/vandalisera/misshandla – men som lärare och i skolan är man maktlös.

 56. Hitta en ny skola så snart du kan!!! Han behöver börja om efter allt det här hemska oavsett vad lärarna på skolan säger. Sigtuna är väl en lysande idé som jag såg att du nämnde❤️

 57. Jag lider med er, har en son som ska börja förskoleklass nu och försöker sätta mig in i hur livet kan förändras i skolans värld. Massa styrkekramar till er. Vi köpte också en valp som har varit blivit en bästa kompis, i glädje och sorg. Ta hand om er

 58. Byt skola! Min dotter kämpade igenom nästan hela mellanstadiet med utfrysning och mobbning. Det ger sår i skälen som inte går att laga så lätt och två år senare börjar det äntligen bli bättre. Hon pendlar en bit men det är det helt klart värt! Hon har vänner nu och mår mycket bättre. Våra barn är vår framtid och de ska inte behöva gå till skolan med en klump i magen och vara beredda på att slåss. Låt honom gå i en trygg skola.
  Lycka till! ❤

 59. Hej Ludvig o My! Jag blev utsatt för mobbing i skolan under 8 år. Jag skulle vilja be er att att prata med en terapeut el psykolog. Händelserna sätter djupa spår i själ i hjärta som inte går över o som man behöver hjälp att bearbeta. Sedan vill jag skicka massor av styrkekramar, håll i o håll ut, det blir bättre Ludvig. Livet är långt o bättre o fantastiska saker kommer att hända dig längre fram. Mvh isabell

 60. Byt skola. Vi bor utomlands i ett arabiskt land och inga barn som jag känner ( lokala) skulle tillåtas uppföra sig såhär av sina föräldrar. Man undrar ju om skolan överhuvudtaget har möte med mobbarnas föräldrar eller om man är rädd att verka ”SD”. Helt klart värt att flytta, ens barn är ju ens allt.

 61. Min hjärta går sönder när jag läser detta , jag har kämpat med min son som varit utsatt under skoltiden och byt skola! De är värt pendlandet att få ha det bra! Det är ingen lätt uppgift att som mamma behöva kriga för sin sons rätt till trygghet och som barn att inte få vara trygg, det önskar man ingen ?
  Styrka till dig och Ludvig !
  Jag hoppas ni hittar en lösning och att de blir bra igen för honom.

 62. Stackars pojke! Leta efter en annan skola. Intervjua rektorer och lärare hur de jobbar förebyggande mot mobbning. Gör orosanmälan till soc mot de barn som är elaka då deras hemförhållande förmodligen är under all kritik. Jag håller tummarna för din pojkes skolgång.

 63. Ta ut ungen från skolan nu!! Om skolan, OM skolan lyckas vända skutan kommer det ta lååång tid. Under tiden mår din son dåligt och bryts ner. En skola med problem, kommer inte bli bättre under en natt. Det tar år av förändring, om det ens kan förändras. Rektor kommer säga saker som låter bra och att de ska ta tag i saker, men det är bara ord….De vet inte själva hur de ska handskas med situationer. Jag VET. För din sons och din egen skull låt det inte gå längre.

 64. Min son går i skolan i samma kommun, dock i den skolan som ligger långt ute på landet, ca 125st elever. Vad jag hör och läser så är det nog den tryggaste skolan i kommun, underbar personal som om någon incident hänt ( fåtal) så tar dom tag i det på engång. När han väl ska börja 7:an så måste vi aktivt välja ett högstadium utanför kommunen. Aldrig att han får gå i Märstas skolor. Kan vara värt att söka skolor ute på landet, visst det blir och köra fram och tillbaka då alla vänner bor långt från varandra men det är det värt om han ska vara trygg och inte riskera bli mobbad.

 65. Hej My,
  Vi står i valet och kvalet att flytta från Västertorp, Hägersten till Steninge slottsby. Men så löser jag om hur hemskt Ludvig fick det i skolan. Så nu har jag bara lust o lägga ner hela projektet. Tänker fan inte sätta mina två barn i en sån situation . Allvarligt var de bara tre svenska barn i hela klassen? Det låter ju inte klokt. Våra barn går i Mälarhöjden skola med stor majoritet svenska barn och har aldrig haft ett enda jobbigt problem i deras skolgång och inte hört nåt från andra heller. Så berätta gärna lite mer om hur du ser på Steninge och skolan där. Vet du nåt om det var just Ludvig som hade problem eller om det var nåt generellt stök o problem som genomsyrade hela klassen , skolan eller närområdet? Har varit lite oroliga innan för just Märsta , Valsta. Men tänkte att just Steninge slottsby o skolan där ändå kunde vara lite avskärmade o bättre. Finns det nått bättre alternativ skola i närheten. Mvh Henke som för övrigt är gammal Ölänning.

  • Hej Henrik! Jag förstår din oro….
   Jag känner såhär. Läs igenom mitt inlägg igen.
   Lägg sedan till att jag själv fick dra igång ett stort projekt med att både sälja huset jag köpt men inte tillträtt ( ny produktion ) . Lämna vad som vi trodde skulle vara en bostads dröm och idyll. Leta ny bostad, tidspressade, mellanlandning på Hotel och konsekvenser även ekonomisk.
   Men. Jag skulle flytta till månen om det krävdes. Just för att ge min son rätt förutsätt och inte låta honom brytas ner mer än han redan gjort. Man vågar knappt tänka tanken på vilka konsekvenser som det kunde fått.
   MEN. Jag har två bekanta som bor i slottsbyn med barn i samma skola. Ingen av dom har haft samma problem. Visst har dom hört och sett saker som dom inte tycker är okay. Men deras barn trivs och det fungerar för dom.
   9 föräldrar hörde av sig till mig efter mitt inläggning berättade att dom också bytt skola pga av liknande upplevelser. MEN, som bytte till andra skolor i Märsta och sigtuna.
   När barnen blir äldre är det inga problem för dom att åka kommunalt till Märsta eller sigtuna. Men fram tills dess blir det att skjutsa dom om man väljer något av dessa allternativ.
   Mitt råd är att boka upp möten med olika skolor, åka dit och känna efter på plats.
   Steninge höjdens skola har en fanatisk rektor som gör allt och lite till för skolan.
   Vet inte om du blev något klokare av detta…. Men vill önska er lycka till ??❤️

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

www.mymartens.se

Bloggen går över till egna plattformar. www.mymartens.se   Hej! Mycket hundar här inne nu ?? Valpperioden...

Fulladdad med energi efter mysig helg

Fulladdad med Energi efter mysig helg  Hej hopp! Vaknade pigg och utvilad efter en solig...

Vardag och valp uppdatering

 Här kommer en liten valp uppdatering. Vi övar på att gå i koppel ??Jag tycker...