Så undviker du D- vitamin brist!

I samarbete med Superfruit

Så undviker du D -vitamin brist!

Hej fina! Lååång dag idag. Vardag, hämtning/lämning fritids. Jobb, planering. Admin, läkare, PT Klienter. Liiite för mycket för mig känner jag 😅 Därför tog jag en siesta när jag kom hem. Somnade på soffan! Så skönt att kunna göra det utan dåligt samvete. Ibland behöver man bara lite extra återhämtning.

Men, sen tog jag min dagliga PW💪🏻 Tillsammans med Svea ☺️ lugnt och skönt utan mobil, och lurar i öronen. Bara vi och naturen 🙏🏻

Jag försöker DAGLIGEN dra nytta av solljuset, och dagsljuset! Är det sol ute på morgonen så tar jag mitt morgonkaffe oavsett temperatur ☕️ + ☀️


Ni som känner mig VET att jag är ute så mycket som möjligt varje dag…. Vi står inför en ett långt och mörkt vinterhalvår 🍂 🍃 ❄️. ( mysig årstid också ljus 🕯)

-Dagarna med solljus är underbara!

Men jag blir lätt lite trött under vinterhalvåret. Därför förebygger jag detta på flera sätt ☀️ 💪🏻 Jag är utomhus SÅ mycket som det bara går!

Anledning 1:

D -Vitamin som, till skillnad från övriga vitaminer faktiskt är ett hormon bildar kroppen själv med hjälp av solljus ☀️

Du kan även få i dig en del D-vitamin via kosten genom att äta tex fet fisk, kött och vissa feta mejeriprodukter.

Jag får ALLTID D- vitaminbrist under vinterhalvåret 🙈 och därför börjar jag äta D -vitamin i kosttillskott redan NU!! 🙏🏻

Så att effekten hinner slå in, INNAN ”bristen” kommer fram! Just så att jag inte blir trött pga av D-vitamin brist runt årsskiftet i vanlig ordning 😅

Anledning 2: Sömn
Att vara ute i dagsljus på dagen hjälper kroppen till sin normala dygnsrytm 🙏🏻 Det hjälper för att de hormoner som påverkar sömnen ska utsöndras vid rätt tidpunkt och i rätt mängd…. Så dagsljuset är en stor del av en bra balans och för att sova bättre. Sömnen är Bond det viktigt för att allting annat ska fungera.

Så varför inte slå två flugor i en smäll – Träna utomhus om du har möjlighet 🏋️‍♀️ En promenad eller en joggingrunda tex. Eller ta lunchen utomhus, eller åtminstone en promenad på lunchen. Eller som jag, morgonkaffe ute nästan VARJE dag ☕️ ☺️

Du blir både piggare och friskare! 😄 Svea, ser till att det blir många mysiga promenader också såklart ❤️ Men för er som inte har en hund som ser till att ni kommer ut. Om ni tex jobbar inomhus och inte får dagsljus på samma sätt som oss som kan komma ut… FÖRSÖK att få till det ändå! ☺️

Det ena utesluter inte det andra. Många, många människor lider av D vitaminbrist. Men majoriteten är inte ute tillräckligt mycket…. och många av dom som äter D-vitamin tillskott börjar äta det när bristen redan är framme 😅🙈

Båda sakerna är dumt. Ut och njut av dagsljuset ☀️🙏🏻 och börja äta D-vitamin redan NU☺️

Ni får alla 20% på D Vitamin hos superfruit. ( du hittar dom HÄR ) Både kapslar, och pulver som du kan blanda som shot eller i smoothie ☺️

Använd kod: Martens20 ☺️

Här kommer 6 tecken på att du skulle kunna ha d-vitaminbrist:


😴🥱Trötthet
🤕Depression
💪🏻Svaga muskler
🤯Dåligt humör
🚶‍♀️Sämre uthållighet
🩸 högt blodtryck

Igenkännande? 👆🏻För min del på allt utom högt blodtryck och svaga muskler. Men tröttheten, nedstämdheten och humöret 🙋‍♀️ Enkelt att undvika med D vitamin tillskott och dagsljus ☺️ tyvärr räcker inte ”bara” dagsljuset för min del under just vinterhalvåret….

/My Martens

26 Komentarer

 1. Åh vad lyxigt att kunna leva så, att kunna ta vara på dagen och andas. Önskar alla kunde få en liten andhämtning mitt på dagen. Jag märker framförallt att mitt sötsug blir väldigt jobbigt när det blir mörkare. Och jag gillar verkligen inte att laga mat. Så jag äter väldigt dåligt.. och blir då trött, orkar inte träna. Äter mackor och godis.. ja en riktigt dålig ovana har jag.. kan något hjälpa mig tror du? Jag äter massa vitaminer men ändå känns det som något saknas..

 2. Åh vad lyxigt att kunna leva så, att kunna ta vara på dagen och andas. Önskar alla kunde få en liten andhämtning mitt på dagen. Jag märker framförallt att mitt sötsug blir väldigt jobbigt när det blir mörkare. Och jag gillar verkligen inte att laga mat. Så jag äter väldigt dåligt.. och blir då trött, orkar inte träna. Äter mackor och godis.. ja en riktigt dålig ovana har jag.. kan något hjälpa mig tror du? Jag äter massa vitaminer men ändå känns det som något saknas..

 3. Gillar denna typen av inlägg! ? Du kanske kan hjälpa mig att svara på en fråga…Motsvarar tiden solljus lika mycket på vintern som på sommaren? Exempel är två timmar solljus mitt på dagen på vintern lika mycket värt som två timmar på sommaren?

 4. Ja igenkännande mycket, d-vitamin är viktigt få i sig. Känner en som fick en djup depression och när han gick till läkaren så visade det sig på ett prov att han hade d- vitamin brist. Aldrig hört om det innan det faktiskt. Vad härligt det låter ta promenader utomhus varje dag och starta dagen med en morgonkaffe ute. Kanske lättare när man har ?att gå ut på promenadrundor. Jag var ganska bra på promenader för några veckor sedan. Har nu haft en svacka ??‍♀️Så nu fick jag lite nu inspiration att ta tag i promenaderna igen ??‍♀️??

 5. Gillar denna typen av inlägg! 🙂 Du kanske kan hjälpa mig att svara på en fråga…Motsvarar tiden solljus lika mycket på vintern som på sommaren? Exempel är två timmar solljus mitt på dagen på vintern lika mycket värt som två timmar på sommaren?

 6. Ja igenkännande mycket, d-vitamin är viktigt få i sig. Känner en som fick en djup depression och när han gick till läkaren så visade det sig på ett prov att han hade d- vitamin brist. Aldrig hört om det innan det faktiskt. Vad härligt det låter ta promenader utomhus varje dag och starta dagen med en morgonkaffe ute. Kanske lättare när man har 🦮att gå ut på promenadrundor. Jag var ganska bra på promenader för några veckor sedan. Har nu haft en svacka 🙈🤦‍♀️Så nu fick jag lite nu inspiration att ta tag i promenaderna igen 🚶🏼‍♀️🦶👏

 7. Mina d-vitaminnivåer de två senaste septembermånaderna (2018 och 2019{ har varit farligt låga, på lägsta nivån vilket ger risk för benskörhet ?

 8. Mina d-vitaminnivåer de två senaste septembermånaderna (2018 och 2019{ har varit farligt låga, på lägsta nivån vilket ger risk för benskörhet 😔

 9. Ullis: på din VC.
  Visst att solen är uppiggande osv hela året. MEN det D-vitamin vi behöver får vi bara i oss via solen maj – augusti.
  Resten av året blir det piller. OM man har brist på det.

 10. Ullis: på din VC.

  Visst att solen är uppiggande osv hela året. MEN det D-vitamin vi behöver får vi bara i oss via solen maj – augusti.
  Resten av året blir det piller. OM man har brist på det.

 11. D-vitaminbrist går inte alltid att påvisa med ett prov på vårdcentralen, just saying. Viktigt att komma ihåg att vi även genom kosten kan få i oss detta viktiga ämne. Lax och ägg är två exempel på D-vitaminrika livsmedel.
  Jag tar själv D-vitamin under årets mörka månader då jag upplever att det vissa dagar obefintliga dagsljuset och kosten räcker riktigt.

 12. D-vitaminbrist går inte alltid att påvisa med ett prov på vårdcentralen, just saying. Viktigt att komma ihåg att vi även genom kosten kan få i oss detta viktiga ämne. Lax och ägg är två exempel på D-vitaminrika livsmedel.
  Jag tar själv D-vitamin under årets mörka månader då jag upplever att det vissa dagar obefintliga dagsljuset och kosten räcker riktigt.

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

www.mymartens.se

Bloggen går över till egna plattformar. www.mymartens.se   Hej! Mycket hundar här inne nu ?? Valpperioden...

Fulladdad med energi efter mysig helg

Fulladdad med Energi efter mysig helg  Hej hopp! Vaknade pigg och utvilad efter en solig...

Vardag och valp uppdatering

 Här kommer en liten valp uppdatering. Vi övar på att gå i koppel ??Jag tycker...