Stress påverkar din kropp, MYCKET mer än man kan tro!

TACK för responsen på gårdagens inlägg ??❤️

Som jag skrev så kom jag över en lista när jag googlade efter pedagogiska förklaringar för varför stress inte är bra för kroppen. Vi VET att stress är dåligt. Men långvarig stress är rent av livsfarligt! Här är lista jag hittade, som beskriver det väldigt bra ….

Så, var rädd om dig själv och din hälsa ❤️

 1. Muskelvärk och inflammationer
  Vid stress spänns musklerna och med tiden får muskulaturen svårt att slappna av. Det kan resultera i värk, spänningar, darrningar och/eller inflammationer i till exempel rygg, axlar, skuldror, nacke och käkar.
 2. Huvudvärk, migrän och yrsel
  Långvarig muskelspänning i käkar, nacke och axlar leder ofta till huvudvärk och/eller migränattacker. Långvarigt spända nackmuskler kan också leda till yrsel eftersom hjärnan till slut inte förstår hur den ska tolka musklernas signaler.
 3. Matsmältningsproblem

Matsmältning är en energikrävande process och därför stryps den funktionen när du är stressad. Magkatarr, magont och olika matsmältningsproblem som förstoppning, diarré eller IBS med uppsvullen buk och krampkänslor kan bli konsekvensen.

 1. Diabetes och viktökning
  Kolesterolvärdena blir högre vid stress och tillsammans med att blodsockernivåerna ökar kan konsekvensen bli viktuppgång och ökad fettinlagring, ofta i form av bukfett. Obalanserna i insulin kan också leda till diabetes.
 2. Förkylningar och svårläkta sår
  Immunförsvaret är inte prioriterat om ditt liv är hotat och därför fungerar det sämre vid stress. Det leder till en ökad känslighet för infektioner vilket bland annat kan ge återkommande förkylningar. Sår får svårt att läka, även om de är små. Det kan i sin tur leda till problem med var och infektioner.
 3. Akne, eksem och herpes
  Kortisol gör att hudens talgkörtlar producerar extra mycket fett. Det kan leda till finnar eller utbrott av akne. Även utslag, eksem och herpes är vanliga reaktioner i huden på stress.
 4. Sköra naglar och håravfall
  Stress påverkar näringsupptaget i kroppen vilket kan leda till brist på mineraler och vitaminer, till exempel B-vitaminer. Det gör att naglar blir sköra och lätt går sönder samt att håret faller av. Eftersom håret växer i cykler kan det dröja några månader innan håravfallet inträffar.
 5. Tandgnissel, halsbränna och andning
  Vid stress blir andningen snabbare och luftrören vidgas. Det kan leda till torrhet i halsen och en känsla av att kvävas eller tappa andan.
  De spända halsmusklerna kan leda till halsbränna eller en känsla av att ha en klump i halsen och få svårt att svälja. Käken påverkas av de spända käkmusklerna vilket kan leda till tandgnissel. Man kan också känna en metallisk smak i munnen av adrenalinet.
 6. Svettningar och kallsvettningar
  Kroppen börjar svettas så att du inte ska överhettas när du fäktar eller flyr. Det kan innebära både svettningar och kallsvettningar. Svettningen i handflator och fotsulor stimuleras också vid stress, vilket ger fuktiga händer och fötter.
 7. Kalla händer och bleka fingrar
  Vid stress omfördelas blodet till de större muskelgrupperna och blodkärlen drar ihop sig i de kroppsdelar som inte är prioriterade vid stress, till exempel fingrarna. Den sämre blodcirkulationen gör att du lätt fryser om händerna eller att dina fingrar får en gulblek ton.
 8. Sömn, sex och impotens
  Om ditt liv är hotat ska du inte lägga dig ner och sova. Därför gör stress att du får svårt att somna, du vaknar lätt och du får sämre djupsömn. Eftersom du sover dåligt kan en konstant trötthet infinna sig. Att ha sex är inte viktigt om ditt liv är hotat. Dessutom är sex en energikrävande process och därför ser kortisolet till att kroppens förmåga att ha sex minskar. Hos män kan det innebära tillfällig impotens och hos både män och kvinnor minskar sexlusten vid stress.
 9. Ljud- och ljuskänslighet
  Pupillerna vidgas och hörseln skärps för att du ska kunna uppmärksamma faror vid stress. Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud. Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig.
 10. Problem med minne och koncentration
  Det konstanta kortisolpåslaget som följer av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller. Dels blir det fler hjärnceller i amygdala, som styr över rädsla och känslomässiga reaktioner. Dels blir det färre nya hjärnceller i hippocampus, som bland annat behövs för att du ska kunna skapa nya minnen. Amygdala växer, hippocampus krymper. Konsekvensen blir problem med minne och koncentration och starka, omotiverade känsloutbrott.

7 Komentarer

 1. Väldigt intressant! Jag har nog allt från listan i mer el mindre grad och i olika perioder. Gissar att det till slut blir kroniskt när man stångat huvudet i väggen för många gånger ? Jag har inte jobbat på många herrans år och fick till slut sjukersättning (sjukpensionär) är i 40-års åldern.
  Ta hand om dig My… du lever bara 1 gång och du lever i dag, morgondagen vet vi inget om ännu. <3

 2. Bra att det lätt går att googla och hitta olika bra uppgifter på nätet som man söker, allt från recept, tips på böcker m.m. Dock tycker om man hämtar ett längre stycke av uppgifter och sprider det vidare till många bör man ange källhänvisning . Listan som du kopierat kommer från en bok som är skriven av Karin Isberg. Boken heter 15 sätt att bli fri från stress.

 3. Tack för att du tar upp dessa ämnen, trauma och stress.
  Det är inget att leka med och de flesta väldigt oförstående varför man inte bara går vidare, det är över nu.
  Även en psykolog jag träffade (ACT) – aldrig träffat en sämre…!
  Totalt oförstående.
  Hur kan man då förvänta sig förståelse från omgivningen?
  Just nu går jag i trauma-terapi… tufft, jävligt tufft men jag har stora förhoppningar om att kunna må bra.
  Stort tack till dig My som belyser det komplexa.

 4. Så rätt My. Känner igen några när jag är stressad varit sjukskriven sedan mars pga av stress men inte i den omfattning som du har. En klok person så man får ont i ryggen och musklerna för man skyddar sitt hjärta. Ta hand om dig och mys med sonen och er lilla valp.

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

www.mymartens.se

Bloggen går över till egna plattformar. www.mymartens.se   Hej! Mycket hundar här inne nu ?? Valpperioden...

Fulladdad med energi efter mysig helg

Fulladdad med Energi efter mysig helg  Hej hopp! Vaknade pigg och utvilad efter en solig...

Vardag och valp uppdatering

 Här kommer en liten valp uppdatering. Vi övar på att gå i koppel ??Jag tycker...