8137CDB2-A232-4D0B-A7CD-531B611CA5DE

Så gott! 💖

Måndag, ny vecka. Nya möjligheter 💪🏻👊🏻

Jag kickstarter veckan nere på Öland, Lilleman är i skolan. En trött start på morgonen .. Men nu så är det i sin ordning..  Jag själv, ska snart ge mig ut för ett träligt utomhuspass i naturen. tror jag åker ner till hamnen  🌟 

Öland är och har alltid varit väldigt vackert och rogivande….

Vet inte om det är att det helt enkelt är en Ö, och att jag vuxit upp i Vadstena, med närheten till vattnet som gör att jag känna just så. Eller om det är själva naturlandskapet med stenmurar, väderkvarnar, platta och öppna fält. Oavsett vad så bjuder Ön på sin finaste sida just precis just nu. Med våra fyra årstider så uppskattar jag alla årstider. Som född och uppvuxen blomsterhandlare så betyder årstiderna jätte mycket. Just nu är det vitt, krispigt, ljust… och så känns det mycket ”renare” än när det bara är slask och grått =) 

bild-4357

Nu ska jag dela med mig av mina tankar just nu. Kring min egen ”kickstart”. Det är sjukt kul att ni är så många som har hoppat på min utmaning. För dig som INTE hjort det och som inte alls är intresserad av träningstipps och pepp. Hoppa över dessa inlägg helt. Mina ”vardags” inlägg kommer komma som vanligt ändå… 

Nu ska vi prata stress, och hur stress och depressioner påverkar våran kropp och knopp!

I dagens samhälle med ständig press och stress genom sociala medier upplever jag att många får prestationsångest, och även jag själv ibland…

Jag har tidigare gjort min viktresa ner från drygt 100 kilo och är stolt över den. MEN, jag har väldigt lätt för att gå upp i vikt och behöver reglera både kost och träning därefter. Jag måste ALLTID ha det i åtanke.

Förra året hamnade jag i en situation då jag själv blev väldigt stressad både privat, med plugg och med jobb… stora beslut inför flytten ner till öland. som då skulle inkludera pendling. Ett helhets puzzel där jag nästan blev gråhårig på kuppen för att få ihop det. 🙈👵🏼

-Men det gick! 👊🏻❤️

Mitt i detta så försöker jag hitta en helhetsbalans med just pendlingen, skolan, jobb osv… jag försöker vara en pigg, glad och stark mamma, flickvän, kompis… osv.

Jag försöker komma tillbaka. Sakta men säkert efter min krasch och jag har lärt mig att leva med min ångest dagligen. Jag vet att jag är långt ifrån ensam med just ångest. Ångest är ingenting att skämmas för…..  Det gäller bara att hitta ett sätt att förhålla sig till den. Jag är ingen expert, jag får mina bakslag och jag får professionell hjälp med det. Men min träning hjälpe mig enormt! Träningen har hjälpt mig att sova bättre, och sömnen i kombination med träning är som medicin mot ångesten. 

Under den här stressade perioden exploderade mina stresshormoner. Min kropp la mer eller mindre av. Mitt immunförsvar checkades ut. Mitt kortisolpåslag var skyhögt… Vissa saker kunde du följa utifrån mina egna blogginlägg. Andra saker genom media genom mina in och ut på sjukhus löpsedlar. SÅÅÅÅÅ skönt med distans till detta nu! På ett sätt känns det som igår, men på ett annat sätt så känns det som en evighets sen . 

Rent fysiskt så började jag gå upp i vikt och jag fick inte längre några resultat i min träning. Jag kunde heller inte bibehålla ämnesomsättningen och styrkan jag haft. Jag tappade orken och motivationen nästan helt. 

Jag förstod snabbt att orsaken var stress, för även om jag åt rätt och tränade rätt så hände ingenting. jag hade det bästa PT teamet omkring mig som jag kunde ha… men det hjälpte inte.  Doktorn bekräftade detta för mig strax därefter.

Samma stund som jag erkände min stress och problematiken den innebar så började jag se framsteg igen.

-Visst är det ändå fantastiskt att kropp och knopp hänger ihop?☺️🙏🏻

Så ett hett tips från mig till dig… -Stressa mindre!!!
FÖRSÖK att stressa mindre. Gör det du själv kan för att undvika stress.

Pricken över i är att jag som många andra åker på flera långrandig förkylningar med feber och elände som inte ger med sig😝. Detta har gjort att jag motvilligt har haft ett träningsuppehåll på veckor till och från, vilket är frustrerande. Det är alltid tungt att ”komma igång” igen. Och här kommer stressen fram igen, jag blir så lätt stressad inombords över att inte kunna träna.

Men det är precis det jag vill trycka på. Man kan inte rå för att man blir sjuk. Det bästa man kan göra är att rå om sig själv med bra kost, mycket vätska, och boosta med C-vitamin och framförallt vila. SÖMN är super-duper viktigt!

Extra boost med Citron & ingefära gör susen 🍋 Både i förebyggande mot förkylningar. Men också när du redan drabbats! 

Om du inte tillåter dig att vila, så förlänger du bara processen. Så mitt tips till dig som också drabbats under förkylningstiderna… som kommer hålla på ett par månader nu,

– Börja inte träna för tidigt, det är livsfarligt! Lyssna på din kropp! och stressa inte upp dig över det.

Oavsett om du är en person som tränar regelbundet som motionär, eller på elitnivå så ska du bara jämföra dig med dig själv och dina förutsättningar. Har du en svacka och till exempel inte har möjlighet att träna så ska du inte gräma dig över det. Ge dig tiden, dagarna och kom tillbaka stark💪🏻

-Är du en person som vill börja träna men inte riktigt klivit ur soffan och kommit igång???

bild-4383

Vänta inte på bättre tider, skapa dem. Börja med raska promenader, häng på min utmaning! 😅👊🏻💪🏻 Jag föröker lägga upp den så att alla kan hänga med!

Jag kommer bygga upp med många bas-övningar, så du kan göra  tex lite squats, utfallssteg, armhävningar, situps och börja få igång kroppen igen…  få med dig både kropp och knopp!

-Hitta både motivationen och viljan! 😄

Motivation är ingenting du får, det är någonting du skapar! Resultat, som både styrka och kondition kommer med tiden, men inte ifrån soffan. Kilona du vill få bort, kommer inte falla försvinna av sig självt, men med små förändringar så kan du få stora resultat!

-Kan jag så kan du!

Hur många har inte känt såhär någon gång?

”Attans också, nu åt jag en kladdkaka OCH en chokladboll. Nu har jag sabbat hela dagen och kan fortsätta hetsäta resten av veckan också” och försöker sedan intala dig att ”jag börjar på måndag”. Den där måndagen, hahaha! 🙈😝🤦‍♀️Det är en klassiker.

Om du unnar dig något ”onyttigt” ska du inte få dåligt samvete, utan ät, njut och må bra. Men låt det stanna där.

Det destruktiva är när man fastnar i ångesttankarna och istället fortsätter hetsäta. Återigen, tänk på att knopp och kropp hänger ihop. Jag som har provat alla bantningsmetoder och olika quickfix vet av egen erfarenhet att det inte fungerar.

-Det är A och O att må bra inifrån och ut!

Ta kontrollen över dig själv, din kropp och ditt välmående. Fråga dig vad som får dig att må bra. Fråga sedan vad som får dig att må dåligt. Därefter benar du ut de båda svaren och sätter igång.

Ge dig själv beröm för dina förändringar och dina träningspass. Fokusera på det positiva, det kommer att ta dig framåt!

Lite generella kosttips 

*Börja morgonen med dricka en halv pressad citron i ett glas vatten,

*Ät regelbundna måltider fem gånger om dagen, inklusive två mindre mellanmål.

* Drick ett stort glas vatten till varje måltid.

* Se över ditt saltintag, minska saltmängden vid behov (salt binder vätska).

*Minska portionerna med kolhydrater, öka intaget av protein och grönsaker.

* Hitta goda och nyttiga mellanmål, till exempel några paranötter och några kalkonskivor, kvarg, 2 kokta ägg, en bar, havregrynsgröt.

* Planera dina måltider i tid, gärna för hela veckan, men åtminstone dagen innan.

*Undvik att handla mat när du är hungrig!

*Ät magert kött, fisk, kyckling, kalkon, nötkött. Balansera upp det me smycket grönt och lagom kolhydrater ( undvik gärna dom snabba kolisarna)

Half-cut-Citron

Ja… det var vad jag hade på hjärtat just nu!

Kämpa på med den dagliga PWn, fortsätt med squatsen, testa gårdagens nya övning. Se till att föröka hitta vardags motion. ( ta trappen istället för hissen, bär matkassarna med glädje, rasta hunden liiite längre osv.)

-Köööör hårt! Kram

/ My Martens

PS: Missa inte erbjudandet på Bars ifrån Skip Nutrition i förra inlägget =)

Hellre en bar som mellis OM du helt enkelt missat att planera det. Prefekt mellanmål när tiden inte räcker till… 

Kommentarer (41)
 • Lotte

  Du får gärna ge recept på någon smoothie eller bowl som du gör, fast det kanske du redan har gjort….
  Jag som har fyllt i min kost nu i en v med det som jag börjar med imorn ser att jag allt som oftast äter för lite…. Jag tycker det är svårt att få ihop balansen med alla kalorier som ska in. Jaja det ger ju sig till slut men jag ser fram emot mitt träningsupplägg som kommer imorn! Men jag kör lite efter dig så länge ?
  https://lotte4.blogspot.se

 • Evelina

  Kul med lite träningspepp…..

 • Lotte

  Du får gärna ge recept på någon smoothie eller bowl som du gör, fast det kanske du redan har gjort….

  Jag som har fyllt i min kost nu i en v med det som jag börjar med imorn ser att jag allt som oftast äter för lite…. Jag tycker det är svårt att få ihop balansen med alla kalorier som ska in. Jaja det ger ju sig till slut men jag ser fram emot mitt träningsupplägg som kommer imorn! Men jag kör lite efter dig så länge 🙂
  https://lotte4.blogspot.se

 • Evelina

  Kul med lite träningspepp…..

 • Ulle

  Hej!
  Vad är det du har ångest över??

  • My

   Jag lever med en daglig ångest. Det handlar inte om en specifik sak. Ångest fungerar inte så…. Beslutsångest tex.. det är någonting helt annat =) Jag tampas med en depression. Jag gick in i väggen och kraschade totalt. Ett av ”menen” efter detta är bla ångest och trötthet. Men jag får professionell hjälp och mår mycket bättre idag. Med vänlig hälsning,

 • Ulle

  Hej!

  Vad är det du har ångest över??

  • My

   Jag lever med en daglig ångest. Det handlar inte om en specifik sak. Ångest fungerar inte så…. Beslutsångest tex.. det är någonting helt annat =) Jag tampas med en depression. Jag gick in i väggen och kraschade totalt. Ett av ”menen” efter detta är bla ångest och trötthet. Men jag får professionell hjälp och mår mycket bättre idag. Med vänlig hälsning,

 • L2 får jag kalla mig nu. När en annan L har dykt upp.

  För dom som inte vet vad detta är:
  Generaliserat ångestsyndrom eller GAD innebär en ständig, malande oro och ångest som påverkar tankemönster och verklighetsuppfattning.
  Här är det alltså inte frågan om den ångest som uppkommer som en naturlig reaktion på en svår händelse och som successivt avtar. Vid GAD handlar det istället om en mer oidentifierbar ångest och oro. Man oroar sig ständigt för både små och stora händelser och till synes små vardagsproblem kan växa till svåra beslut för en person med GAD. Den är betydligt svårare att leva med än om du har ångest över att gå till tandläkaren eller en ångest du vet varför den kommer. GAD gör en helt slut. Bara för kännedom om någon undrar.

  • Charlotte

   Mycket bra skrivet o en klockren förklaring. Det är så sjukt jobbigt att ha detta o jag är såååå glad att de äntligen kommit ett namn för det som du skriver ” GAD”. Alltid så svårt att förklara för människor när de inte finns nån direkt diagnos o ett namn om ångest i sin helhet. Nu är de lättare för folk att förstå. ?

 • L2 får jag kalla mig nu. När en annan L har dykt upp.

  För dom som inte vet vad detta är:
  Generaliserat ångestsyndrom eller GAD innebär en ständig, malande oro och ångest som påverkar tankemönster och verklighetsuppfattning.

  Här är det alltså inte frågan om den ångest som uppkommer som en naturlig reaktion på en svår händelse och som successivt avtar. Vid GAD handlar det istället om en mer oidentifierbar ångest och oro. Man oroar sig ständigt för både små och stora händelser och till synes små vardagsproblem kan växa till svåra beslut för en person med GAD. Den är betydligt svårare att leva med än om du har ångest över att gå till tandläkaren eller en ångest du vet varför den kommer. GAD gör en helt slut. Bara för kännedom om någon undrar.

  • Charlotte

   Mycket bra skrivet o en klockren förklaring. Det är så sjukt jobbigt att ha detta o jag är såååå glad att de äntligen kommit ett namn för det som du skriver ” GAD”. Alltid så svårt att förklara för människor när de inte finns nån direkt diagnos o ett namn om ångest i sin helhet. Nu är de lättare för folk att förstå. 👍

 • Annika

  En liten undran bara? Finns barerna att köpa i affär eller endast via nätet?

 • Annika

  En liten undran bara? Finns barerna att köpa i affär eller endast via nätet?

 • Som att trycka på en knapp | Bloggbevakning Nöjesguiden

  […] sak som slår mig när jag läser många av Mys inlägg är att hon rätt ofta kan ha en bra poäng med det hon skriver, men att hon förmodligen tappar en […]

 • Carina

  Hej Ny här inne efter att jag hittat din blogg efter att jag lyssnat på din o Sabinas ny podd. Åh den ska bli mycke spännande o följa o ta emot tips o råd.
  Känner igen mig så i de du skriver om stress. Min kropp lade fullständigt av för exakt ett år sen.
  Fick tre infektioner o antibiotikakurer på 4 månader…..och jag som aldrig har varit sjuk innan. Tyvärr blunda jag över att jag skulle ta de lugnt. Jobbar skift, familj o hem skulle skötas så sömnen prioriterade jag bort. Tränade fem högintensivpass i veckan o älskade de. Har alltid älskat att röra på mig men i våras sa min kropp ifrån. Fick ont i bröstet, de vart hjärtundersökningar men slut konstateras det att jag led av psysisk stress.
  Nu sitter jag här o med noll i ämnesomsättning, viktuppgång o noll kondition. Oj vart ett långt inlägg?
  Har du några bra tips hur jag kan kicka igång min ämnesomsättning igen o på bästa sätt hitta tillbaka i träningen utan att få bakslag. Älskar att träna.
  Ska bli kul att följa din resa. Lycka till?
  Kram Carina

 • Carina

  Hej Ny här inne efter att jag hittat din blogg efter att jag lyssnat på din o Sabinas ny podd. Åh den ska bli mycke spännande o följa o ta emot tips o råd.
  Känner igen mig så i de du skriver om stress. Min kropp lade fullständigt av för exakt ett år sen.
  Fick tre infektioner o antibiotikakurer på 4 månader…..och jag som aldrig har varit sjuk innan. Tyvärr blunda jag över att jag skulle ta de lugnt. Jobbar skift, familj o hem skulle skötas så sömnen prioriterade jag bort. Tränade fem högintensivpass i veckan o älskade de. Har alltid älskat att röra på mig men i våras sa min kropp ifrån. Fick ont i bröstet, de vart hjärtundersökningar men slut konstateras det att jag led av psysisk stress.
  Nu sitter jag här o med noll i ämnesomsättning, viktuppgång o noll kondition. Oj vart ett långt inlägg😉
  Har du några bra tips hur jag kan kicka igång min ämnesomsättning igen o på bästa sätt hitta tillbaka i träningen utan att få bakslag. Älskar att träna.
  Ska bli kul att följa din resa. Lycka till😍
  Kram Carina

 • jessica

  Tack för superbra blogg ?
  Om du ser tillbaka kan du se vad som hjälpte dig ur utmattning och depression mest?

 • jessica

  Tack för superbra blogg 💗
  Om du ser tillbaka kan du se vad som hjälpte dig ur utmattning och depression mest💖

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.