12019384_749831358454307_1968169842_o

 

Godmorgon!

Idag saknar jag min blomsterbutik, My’s Blommor lite extra mycket! Så därför bjuder jag på ett litet blomstertips. En av dom vanligaste frågorna som jag fick som florist denna årstiden… 

-Hur får jag min cyklamen att överleva

Först och främst så beror det på om du vill ha din cyklamen inomhus eller utomhus. Att tänka på, en cyklamen trivs lite svalare. Därför rekommenderar men den som i höstplanteringar nu under hösten (innan det blir minusgrader, så detta tipset kommer nästan försent… )

 Denna lilla charmiga växt, klassades som ”tant blomma” för ett par år sedan, men har vuxit sig stark senaste åren och är numera med i varenda inrednings/blomster tidning som en utav top tio i trend toppen! Trendig eller inte… jag älskar den!

Om du vill ha den utomhus i en sammplanetring ska du tänka på att inte bryta sönder rötterna på den när du planterar ner den med andra växter. Ställ den på ett fat så att den får dricka vattnet UNDERIFRÅN innan du planterar den. Cyklamen är ganska törstig, så sätt den helst inte med succulenter/fetbladsväxter som inte är törstiga. Den fungerar bra med, ljung, silver-ek, silvergirlang och murgröna tex…  Undvik full sol. I solen blir den lätt trött och slokar och kan uppfattas ”hängig” Plocka bort vissna blommor allt eftersom så att dom nya får en chans att komma fram.

Om du hellre vill ha den inomhus så fungerar det också. Undvik att ställa den för nära en öppen spis, en värmepump eller i fönstret ovanför att element som står och eldar värme. Återigen, cyklamen trivs där det är lite svalare.. 

För att lyckas med din cyklamen inomhus, så ska du hålla en jämn vattning 1-2 gg/veckan beroende på rumstemperatur. Vattna cyklamen underifrån, låt den stå och suga åt sig utav vattnet ifrån et fat eller en djup tallrik ett par minuter, ca 10-15min. (kallt vatten) Den vill stå ljust placerad, men alltså inte på ett fönsterbräde med ett armt element under. Ställ den hellre på bordet isåfall… När jag skriver ljust så menar jag inte sol-ljus utan att den får dagsljus, då solen kan trötta ut den. Håll efter den genom att hela tiden ta  bort vissna blommor så att dom nya får en chans att komma fram. OM den får en lätt gulnad i bladen så är det ett tecken på förryckte vatten, låt den då vila några dagar extra innan den får vattendra ifrån ett fat igen.

När den sen är överblommad och lite tråkig kan du blanda ut vattnet med lite flytande blomsternäring för att ge den den där lilla extra energin så att den blommar om igen =)

-Lycka till!

12025718_749831715120938_1230253434_o

Kram

/ My Martens

Posted in: Blomstertips
Kommentarer (8)
 • Ann-Sofi

  Fantastiskt fin blomma, men tyvärr har jag ALDRIG lyckats med den trots alla goda rås. Men jag ger mig inte, nya försök kommer

 • Ann-Sofi

  Goda råd, skulle det stå

 • MiaPet59

  Som jag skrev på insta…gav min dotter en cyklamen och den har blommat non-stop i 6 år 😃 och hon har den i fönstret där det är morgonsol och vattnar den uppifrån när blommorna börjar hänga lite smått 🙂 dom reser sig igen och fortsätter blomma…den har aldrig varit utan blommor 😃

  Önskar dig en fin helg My 💖💐

 • j

  Hej My!
  Åh min favvoblomma i alla år, såå fin!
  Nu har jag inte haft nån på länge, förr brukade jag ställa den i ett “vattenbad”, alltså fylla med vatten upp till brädden och så fick den stå där tills jorden kändes fuktig, då tog jag upp den och ställde i ytterkrukan, kanske jag gjort fel? För ibland hände det att den började sloka.. Märkte också att den gillade bäst att stå på ett bord, hellre än i ett fönster.
  Tyckte så mycket om att pyssla med mina växter förr, nu har jag förvandlats till nån som helst ska ha kaktusar som enbart kräver enstaka vattningar per år,
  typ allt jag har dör, hahaha, glömmer av dom, hinner inte..
  Ha det bra!

 • Kamilla

  Tack för tipsen. Nu kanske mina lever lite längre.

  Ha det så gott.
  Kram Kamilla

 • Katja

  Kul med blomtsterråd!

 • T.L

  Kul med blomstertips och råd!
  Det läser jag gärna mera om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *