Tulpan tips! Så lyckas du med dina tulpaner!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur lyckas jag med mina tulpaner? 

En av dom absolut vanligaste frågorna  jag fick som florist. För dig som är ny här inne så kan jag berätta att jag är född och uppvuxen torghandlare som kuskat runt i gamla skrotiga lastbilar från det ena torget till det andra. När jag var 18 år skaffade jag min egna blomsterbutik på Öland, My’s Blommor. Den var en framgångssaga tills markanden överetablerades och jag tvingades sätta den i konkurs nu i juli.( läs inlägget HÄR )

Men oavsett vad, så kommer jag alltid i hjärtat vara, att en florist och en riktig blomsterbörd! <3

Först och främst. När du köper tuplanerna, oavsett om det är i en matvarubutik eller i en blomsterbutik så ska du kika på hur dom ser ut, Innanför plasten. Det du absolut ska undvika är att köpa tulpaner som har blad som börjat bli gula. Eller om dom legat för tätt packade i plasten så att dom börjat mögla. Då det är ett ålderstecken.  *Undvik gula och mögliga tulpaner! 

En liten parentes, innan tipsen och skötselråden. Ett av mina första jobb var att stå i min pappas blomsterlager och paketera tulpaner. Pappa var torghandlare och sålde GALET mycket tulpaner runt om i Sverige. När jag buntade så skulle jag, lägga ihop dom tio och tio, sätta ett gummiband runt stjälkarna och sedan svepa in dom i plastfickan, klippa stjälkarna och tejpa.

Vi stod som på löpanda band. Lyssnade på bra musik och skojade. Ju roligare vi hade ju snabbare gick både tiden och paketeringen. DET var kul. Min lön var 0.50 öre /bunten. Jag tjänade BRA på det =)  Då kan du ju också räkna ut hur många tusentals buntar jag paketerat genom livet. Jag började som 7-åring och jag paketerade senast nu i våras 😉

 Tillbaks till några snabba konkreta tips!  Jag har även skrivit ett inlägg om det tidigare du kan läsa det HÄR. Men nu är ni många nya läsare här inne, plus att det är tulpantid igen så jag tycker att det är dags för att lyfta ämnet igen =) 

Såhär sköter du om dina tulpaner och lyckas på bästa sätt!

Här ska du få några tips som gör att tulpanerna håller längre:

*Snitta alltid om tulpanerna när du kommer hem med dom. 

*Behåll plasten på ärna första alvtimmen. FÖR att dom ska vattendrags och bli raka och ståtliga 

*Tulpaner vill, ALLTID ha KALLT vatten!  Inte ljummet, inte varmt. ISKALLT! ( Mjuka stjälkar kallt, hårda stjälkar varmt tex, ros & Tulpan. ) 

*om möjlighet finns sätt undan tulpanbuketten svalt nattetid (tex uterum, förråd eller dyl) gör det för att ”spara” på dom. 

*Byt vatten & klipp tulpanerna VARJE DAG,  återigen kallt vatten!!! Viktigt med kallt vatten!

*Om man har det ganska varmt i hemmet så kan man stoppa i några isbitar tillsamman med vattnet för att göra så att kylan håller längre. 

*om du sätter i grönt som utfyllnad i buketten så hjälper även det till att ”stötta” tulpanen som blir tyngre när den slår ut.

*när du köper tulpanerna ska dom helst vara färska, undvik tulpaner med gula blad! Det är ett ålders tecken.

*Se till att vasen du placerar dom i alltid är ren, och ORDENTLIGT URDISKAR.Grumligt vatten kortar ner hållbarheten.

*Ha INTE för mycket vatten i vasen. Gärna bara några centimeter upp på stjälkarna. ( OBS! Ha koll på när dom druckit upp vattnet. Tulpaner är törstiga rackare)  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här ser ni en vacker bukett som jag fick som blomsterbud när jag låg inlagd på sjukhuset. Mina favorit tulpaner Super parrot, den lime/vita tulpanen. Många kallar den för ”papegoj tulpan”.  Kärt barn har många namn. Den andra är en princess tulpan. SÅ söt!

Båda är lite exklusivare och är betydliga dyrare än dom traditionella tulpanerna. Speciellt nu i början av säsongen. MEN dom står sig i upp till 2 veckor! I mitten som grön utfyllnad ser du eucalyptus. Denna buketten fick först vara med på sjuhuset och sedan följa med hem till Sigtuna. Den har alltså fått åka en del. Packats upp och ner. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHär börjar tulpanerna att växa på sig. Det hände när jag åkte in på sjuhuset andra gången. Jag var inte hemma så jag bytte inte vatten, snittade om dom och skötte dom som jag annars skulle gjort.

Jag personligen tycker ändå att dom är som vackrast när dom är sådär öppna som på bilden ovan.  MEN smaken är som baken, delad.

Igår la jag upp alla tulpaner på diskbänken. Diskade ur vasen, rensade bort alla gula blad och klippte ner tulpanerna flera centimeter. Fyllde på med nytt fräscht KALLT vatten och gjorde två nya buketter av den första buketten.

Princess tulpanerna började släppa kronblad. Så dom slängde jag. Men dessa två buketter komet att stå sig såhär fina minst 1.5 vecka till =)

Innan du slänger HELA din bukett, sortera igenom blommorna och korta ner dom som fortfarande är fräscha .

IMG_7593

IMG_7600 IMG_7598 IMG_7597

I samarbete med inreda.com så kan jag tipsa om att min absoluta favvo vas hittar du HÄR . Tidlös, funkar alla årstider . Gud vad floristen inom mig tyckte det var kul att få skriva om just detta! Hihi!

Vill ni kanske ha lite blomsterinlägg ibland? Även om butiken inte är kvar så är ju kunskapen och floristen inom mig det =)

TACK för att du läste inlägget, hoppas att DU lyckas bra med dina tulpaner nu 😉 OM du gillar inlägget så får du gärna dela det på Facebook. Tack på förhand <3 Stor kram!

/ My Martens

27 Komentarer

 1. Tack fina du för ett väldigt bra blogginlägg! Jag har sett på senare tid att det ofta står, på en lapp, i färdiga rosbuketter att dom endast ska ha svalt vatten. Jag vet ju att det inte stämmer men då när man frågar på t ex blomsterlandet så svarar dom att det är för att minska bakterietillvä

  • Telefon fick spatt, ha ha.
   Minska bakterietillväxten skulle det stå.
   Lite luddigt tycker jag. Byter man vatten så borde dom ju klara det ändå.
   Gärna fler inlägg av floristen i dig. Kram ❤️

   • Varsågod =) Till Rosor ska man ha varmt vatten. Nästan hett. Det är för att öppna upp porerna så att dom ska orka vattendra hela vägen upp i stjälkarna. MEN, man bör ha i det där pulvret som man får med sig av blomsterhandlaren. DET är nämligen bakteriedödande =) Kram <3

 2. Tack fina du för ett väldigt bra blogginlägg! Jag har sett på senare tid att det ofta står, på en lapp, i färdiga rosbuketter att dom endast ska ha svalt vatten. Jag vet ju att det inte stämmer men då när man frågar på t ex blomsterlandet så svarar dom att det är för att minska bakterietillvä

  • Telefon fick spatt, ha ha.
   Minska bakterietillväxten skulle det stå.
   Lite luddigt tycker jag. Byter man vatten så borde dom ju klara det ändå.
   Gärna fler inlägg av floristen i dig. Kram ❤️

   • Varsågod =) Till Rosor ska man ha varmt vatten. Nästan hett. Det är för att öppna upp porerna så att dom ska orka vattendra hela vägen upp i stjälkarna. MEN, man bör ha i det där pulvret som man får med sig av blomsterhandlaren. DET är nämligen bakteriedödande =) Kram <3

 3. Bra tips! Jag har också jobbat med blommor och tycker mig känna till hur man ska sköta om dem på bästa sätt…men…trots att vi gör enligt konstens alla regler så slår vissa buketter aldrig ut. De ser fina ut i ett par dagar men så skrumpnar de och slår aldrig ut! Vad är då felet?
  Kram till dig och en stor varm kram till Sture och Stina som är såååå underbart fina. Löööv!

 4. Bra tips! Jag har också jobbat med blommor och tycker mig känna till hur man ska sköta om dem på bästa sätt…men…trots att vi gör enligt konstens alla regler så slår vissa buketter aldrig ut. De ser fina ut i ett par dagar men så skrumpnar de och slår aldrig ut! Vad är då felet?

  Kram till dig och en stor varm kram till Sture och Stina som är såååå underbart fina. Löööv!

 5. Hej My
  Var läste du till florist och har du tagit gesällbrev?
  Själv läste jag 3 år i Kristianstad men sen blev det inget mer, hade inte lust att plugga vidare just då. I jobbannonser nu för tiden kräver de flesta att man tagit gesällen tyvärr.
  Hälsningar Jennie

 6. Hej My

  Var läste du till florist och har du tagit gesällbrev?
  Själv läste jag 3 år i Kristianstad men sen blev det inget mer, hade inte lust att plugga vidare just då. I jobbannonser nu för tiden kräver de flesta att man tagit gesällen tyvärr.

  Hälsningar Jennie

 7. Jag älskar tulpaner, så tack för alla tips. Att lägga isbitar i vattnet har jag aldrig hört förr, det ska jag göra nästa gång. Jag har lärt mig att man inte ska klippa stjälkarna utan istället skära med en kniv. Stämmer det? Kom gärna med fler blomstertips! Ha det gott! Kram

 8. Jag älskar tulpaner, så tack för alla tips. Att lägga isbitar i vattnet har jag aldrig hört förr, det ska jag göra nästa gång. Jag har lärt mig att man inte ska klippa stjälkarna utan istället skära med en kniv. Stämmer det? Kom gärna med fler blomstertips! Ha det gott! Kram

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Hellerborus skötselråd…

Helleborus En favorit i repris från mitt sista år med min fina butik My's Blommor.  Denna...

Såhär lyckas du med din CYKLAMEN

  Godmorgon! Idag saknar jag min blomsterbutik, My's Blommor lite extra mycket! Så därför bjuder jag på ett...

Glöm inte lilla mamma på Morsdag!

{R E K L A M }  i detta inlägget finner du ett erbjudande med...