6 myter kring bantning & viktminskning!

IMG_6165

Hej fina!

Lördag morgon & helg! Vi har haft soooooooooov morgon đŸ™đŸ»â€

Snurrade runt pĂ„ nĂ€tet igĂ„rkvĂ€ll och hittade en gammals artikel. Intressant, pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt…

Denna bara mĂ„ste lyftas igen đŸ˜€âœšđŸ™ŒđŸ»

FrÄn artikel och undersökning:

MÄnga som vill gÄ ner i vikt tror att muskler vÀger mer Àn fett, och att det Àr lÀttare att gÄ upp i vikt ju senare pÄ kvÀllen man Àter. Detta enligt ViktVÀktarna, som med hjÀlp av Sifo, frÄgade svenskar som vill gÄ ner i vikt om olika pÄstÄenden kring bantning. HÀr slÄr Karin Nileskog, kostansvarig pÄ ViktVÀktarna, dÀrför hÄl pÄ sex vanliga myter som mÄnga bantande svenskar fortfarande tror pÄ.

FrÄn undersökningen:
Vilka av följande pÄstÄenden anser du stÀmmer? SÄ hÀr svarade svenskarna i undersökningen:

Det Àr socker, inte fett, som gör att man gÄr upp i vikt: 53 % instÀmmer
Muskler vÀger mer Àn fett: 51 % instÀmmer
Motion gör att man kan Àta mer och ÀndÄ gÄ ner i vikt 43 % instÀmmer
Det Àr lÀttare att gÄ upp i vikt om man Àter sent pÄ kvÀllen: 41 % instÀmmer
Det Àr kolhydrater, inte fett, som gör att man gÄr upp i vikt: 35 % instÀmmer
Överviktiga har sĂ€mre Ă€mnesomsĂ€ttning: 12 % instĂ€mmer

Myt 1. Det Àr socker, inte fett, som gör att man gÄr upp i vikt
Karins svar: Gör du av med mindre energi Àn du stoppar i dig sÄ gÄr du upp i vikt: det gÀller oavsett om kaloriintaget kommer frÄn socker, fett, kolhydrater eller rena nyttigheter som nötter och frön.

Det Àr dÀremot viktigt att vÀlja fett av bra kvalitet, vi bör Àta mer enkel- och fleromÀttat fett och begrÀnsa intaget av det mÀttade fettet. Socker tillför ingen nÀring men mycket kalorier och dÀrför Àr det vettigt att begrÀnsa intaget.

Myt 2. Muskler vÀger mer Àn fett
Karins svar: Muskler vÀger inte mer Àn fett, ett kilo muskler vÀger precis lika mycket som ett kilo fett. DÀremot har ett kilo muskler en mindre volym och tar mindre plats Àn ett kilo fett, sÄ nÀr hÀnsyn tas till densitet finns det en skillnad. Musklerna Àr kroppens kraftverk och ju mer muskler du har, desto mer energi förbrukar du.

Myt 3. Motion gör att man kan Àta mer och ÀndÄ gÄ ner i vikt
Karins svar: Att motionera Ă€r oerhört viktigt av mĂ„nga anledningar och visst gör den som motionerar av med mer energi Ă€n den som inte motionerar – men man bör inte tro att en joggingtur i skogen gör att man kan Ă€ta tre extra pizzabitar utan att det visar sig pĂ„ vĂ„gen.

Det Àr inte helt ovanligt att den som börjar motionera tvÀrtom gÄr upp i vikt eftersom man överkompenserar sin trÀning genom att Àta mer Àn man förbrÀnt under trÀningen.

Myt 4. Det Àr lÀttare att gÄ upp i vikt om man Àter sent pÄ kvÀllen
Karins svar: Det hĂ€nder inget speciellt med Ă€mnesomsĂ€ttningen pĂ„ kvĂ€llen – utan det Ă€r summan av allt som Ă€ts under dagen som avgör om man gĂ„r upp eller ned i vikt. DĂ€remot Ă€r tillgĂ€ngligheten till mat och snacks ofta större om kvĂ€llarna, vilket kan locka till onödigt Ă€tande. Detta bör undvikas eftersom man troligtvis redan fĂ„tt i sig vad man behöver för dagen. Är man inte av nĂ„gon anledning tvungen att Ă€ta pĂ„ natten sĂ„ bör man inte göra det, dĂ„ kroppen behöver tid för vila och Ă„terhĂ€mtning.

Myt 5. Det Àr kolhydrater, inte fett, som gör att man gÄr upp i vikt
Karins svar: Igen, det Ă€r energiintaget i förhĂ„llande till vad man gör av med som avgör viktminskningen. Antikolhydrat-kĂ€mpar har tagit bort bröd och potatis frĂ„n menyn för mĂ„nga som försöker gĂ„ ner i vikt. Men att kolhydraterna i sig sjĂ€lva leder till viktökning Ă€r en myt, det finns inget bevis för det. En del tror att kolhydratrik mat alltid innehĂ„ller mycket kalorier – men det Ă€r heller inte sant. Det finns bröd som innehĂ„ller lika fĂ„ kalorier som ett Ă€pple.

Myt 6. Överviktiga har sĂ€mre Ă€mnesomsĂ€ttning
Karins svar: Det Ă€r faktiskt tvĂ€rtom; förbrĂ€nningen Ă€r högre nĂ€r man Ă€r överviktig. Att ha svĂ„righeter med viktminskning pĂ„ grund av lĂ„g Ă€mnesomsĂ€ttning Ă€r sĂ€llsynt. Personer med sköldkörtelsjukdomar kan ha en lĂ„g Ă€mnesomsĂ€ttning pĂ„ grund av sin sjukdom – dĂ€rutöver Ă€r det ytterst fĂ„ som lider av lĂ„g Ă€mnesomsĂ€ttning.

IMG_6161

LĂ€s hela artikeln frĂ„n TopphĂ€lsa HÄRÂ đŸ‘ˆđŸ»

Bara ett tips frĂ„n mig till dig!â€đŸ˜˜

Kram /My Martens 

Svara

LĂ€mna din kommentar!
Ditt namn hÀr

Om du missat..

Varför börja dagen med fÀrska citroner

DÀrför har jag börjat dricka ett glas varmt citronvatten varje morgon, cirka tio minuter...

Kan jag sÄ kan du
. Boosta kroppen med vitaminer och nÀringsrik mat

I samarbete med Svensk HĂ€lsokost Älskar nĂ€r Svea Ă€r med mig pĂ„ gymet? ❀ MorgontrĂ€ningen...

NĂ„gra funderingar


Hej ?? klienter pÄ förmiddagarna har blivit min grej ?? i mitt lilla crib...