Veckans blomster-tips! -Hur lyckas jag med min cyklamen?

maja cottage lyktor, återförsäljare utav maja cottage lyktor, barncancerfonden, rosa bandet, fuck cancer, tillsammans gör vi skillnad, mys blommor mys blommor öland,

 Veckans blomster-tips!
Hur lyckas jag med min cyklamen?

Godmorgon Fina <3

Nu äntligen har maja Cottage lyktorna kommi in i butiken… Begränsat antal, först till kvarn 😉

FullSizeRender 4

Lite ax-plock av andra go-saker ifrån butiken… Du har väl inte missat att butiken har en egen instagram sida där du kan följa med i butiken och få daglig blomsterinspiration @mysblommorofficial du kan följa den HÄR

IMG_8426

Många frågar mig om skötseln på växter… En väldigt återupprepad fråga gäller Cyklamen

-Hur får jag min cyklamen att överleva

Först och främst så beror det på om du vill ha din cyklamen inomhus eller utomhus. Att tänka på, en cyklamen trivs lite svalare. Därför rekommenderar men den som i höstplanteringar nu under hösten (innan det blir minusgrader) Denna lilla charmiga växt, klassades som ”tant blomma” för ett par år sedan, men har vuxit sig stark senaste åren och är numera med i varenda inrednings/blomster tidning som en utav top tio i trend toppen! Trendig eller inte… jag älskar den!

Om du vill ha den utomhus i en sammplanetring ska du tänka på att inte bryta sönder rötterna på den när du planterar ner den med andra växter. Ställ den på ett fat så att den får dricka vattnet UNDERIFRÅN innan du planterar den. Cyklamen är ganska törstig, så sätt den helst inte med succulenter/fetbladsväxter som inte är törstiga. Den fungerar bra med, ljung, silver-ek, silvergirlang och murgröna tex…  Undvik full sol. I solen blir den lätt trött och slokar och kan uppfattas ”hängig” Plocka bort vissna blommor allt eftersom så att dom nya får en chans att komma fram.

12025718_749831715120938_1230253434_o

12019384_749831358454307_1968169842_o

Om du hellre vill ha den inomhus så fungerar det också. Undvik att ställa den för nära en öppen spis, en värmepump eller i fönstret ovanför att element som står och eldar värme. Återigen, cyklamen trivs där det är lite svalare.. 

hur lyckas jag med min cyklamen? hur sköter jag min cyklamen? veckans blomster tips, skötselråd cyklamen, mys blommor öland, trendiga växter, populära krukväxter, höst planteringar , trendiga höst planteringar,

På bilden ser ni höst aster, calluna ljung, silvergirlang (callocefalus) och cyklamen 

För att lyckas med din cyklamen inomhus, så ska du hålla en jämn vattning 1-2 gg/veckan beroende på rumstemperatur. Vattna cyklamen underifrån, låt den stå och suga åt sig utav vattnet ifrån et fat eller en djup tallrik ett par minuter, ca 10-15min. (kallt vatten) Den vill stå ljust placerad, men alltså inte på ett fönsterbräde med ett armt element under. Ställ den hellre på bordet isåfall… När jag skriver ljust så menar jag inte sol-ljus utan att den får dagsljus, då solen kan trötta ut den. Håll efter den genom att hela tiden ta  bort vissna blommor så att dom nya får en chans att komma fram. OM den får en lätt gulnad i bladen så är det ett tecken på förryckte vatten, låt den då vila några dagar extra innan den får vattendra ifrån ett fat igen.

När den sen är överblommad och lite tråkig kan du blanda ut vattnet med lite flytande blomsternäring för att ge den den där lilla extra energin så att den blommar om igen =)

-Lycka till! =)

Kramar /My Martens

Photo Cred: Malin Björkholm

4 Komentarer

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Hellerborus skötselråd…

Helleborus En favorit i repris från mitt sista år med min fina butik My's Blommor.  Denna...

Såhär lyckas du med din CYKLAMEN

  Godmorgon! Idag saknar jag min blomsterbutik, My's Blommor lite extra mycket! Så därför bjuder jag på ett...

Glöm inte lilla mamma på Morsdag!

{R E K L A M }  i detta inlägget finner du ett erbjudande med...