Stress och återhämtning i vardagen


Godmorgon! Några tanke ifrån min egen reflektion och ur mitt perspektiv som coach!
Psykisk ohälsa ökar i samhället. Det kryper även ner i åldrarna. Några framsteg som ändå har gjorts är att man vågar prata lite mer öppet om det och därmed blivit lite mer medveten. Det är driftande något tabubelagt. Skammen finns fortfarande över vissa diagnoser. Många har även svårt att förlika sig med att man inte mår helt bra. Man ”har inte tid” ”jag prioriterar mig själv senare” Man kommer med en massa olika ursäkter som delvis är sant. Men för att kunna finnas för andra. Sin partner, sina barn, arbetsgivare familj och vänner så MÅSTE du ta hand om dig själv! Några spontana tankar ifrån mig vad det gäller återhämtning.

Några veckor sedan… Sol, berg och snö❄️

Det finns ingen annan plats som gör mig mer lugn🏔️ Luften är frisk. Naturen ger återhämtning & minimal stress.

Jag tittade nyss ut genom fönstret.
Grått. Regnigt. Kallt. Staden vaknar & ljus och ljuden kommer från alla håll.

Det har också sin charm. Men stressen är där ute. Stress är ett rent gift. Stress under för långa perioder är rent av farligt för hälsan. Det är så lätt att man dras med. Fastnar i ”ekorrhjulet”.
Att man rycks med i ett högre tempo. Med hög prestationsångest och långa to-do-list.

Jag pratar inte om alla mina klienter nu.
Men många av klienterna jag möter upplever en Stress som leder till utmattning eller redan har lett till en krasch.

Undersökningar visar att psykisk ohälsa ökar. Stress med alldeles för lite återhämtning som leder till trötthet och utmaningar på olika sätt som man i folkmun kommunicerar Utbrändhet” / gått in i väggen.

Det är allvarligt, man behöver bromsa INNAN man kraschar.

Kraschen kan leda till att man inte ens kommer upp ur sängen. Energin helt försvinner och man blir Deprimerad/ nedstämd. Vardagliga saker man annars tar för givet inte längre fungerar.
Då tar det tid att komma tillbaka.

Det finns mycket man kan göra för att förebygga och bromsa i tid. Eller för att hitta tillbaka och aldrig hamna där igen.

Jag jobbar jätte mycket med strategier för att få in den där återhämtningen som är så otroligt viktig. Rutiner. Sömn.

Kost och träning är absolut viktiga ingredienser. Men utan återhämtning och bra sömn så fungerar tillslut ingenting.

Man kan såklart inte fly undan till sitt ”paradis” där man får den där återhämtningen så ofta som man skulle behöva. Även om det vore en dröm att kunna knäppa med fingrarna och få vara på sitt favoritställe . Men tyvärr fungerar det ju inte så

Därför är det viktigt att hitta ett sätt i vardagen. Att få in återhämtningen som en rutin precis som med så mycket annat. Att hitta sitt sätt att fylla på med energi här och nu. Meditation och mikro pauser.

Som coach ser jag till helheten. Långt ifrån ”bara” ett kost och träningsprogram….

Så vad det gäller denna målgrupp så är mitt mål är att hjälpa dig att ”stanna i tid” . Eller att ta dig tillbaka till ditt starkaste jag. Både fysiskt & mentalt.

Jag möter såklart andra klienter som har olika mål.
Alltifrån att klara fystest i sin utbildning att bli polis. Bli av med graviditetskilon / gå ner i vikt. Blir piggare för att orka leka med sina barn. Få en bättre livsstil som håller i längden. Vissa en kommunikation av alla Men även andra målsättningar såklart.

Mitt mål är att DU ska nå DITT mål🤎


Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..