LÄS DETTA!!!!

10 OSLAGBARA FÖRDELAR MED VARMT CITRONVATTEN

Här ser ni några av anledningarna till att jag tjatar om mitt citronvatten och sedan ett par veckor dricker det VARJE MORGON!

IMG_5272

Det finns väldigt många hälsofördelar och det man märker allra först är hur kroppen reagerar och börjar rensa ut toxiner direkt. Innan du handlar, kom ihåg: eko eko eko!

Koka upp vatten (ta ej ljummet från kranen)
Pressa en halv citron (till en början, senare jobba upp dig till en hel) i en mugg
Häll på hälften kallt vatten, sedan det heta vattnet. Vattnet ska vara ljummet/halvvarmt.
Drick 15 minuter innan frukost, helst direkt efter uppstigning.

1) Underlättar matsmältningen. Citronsaft rensar ut oönskade ämnen och gifter från kroppen. Citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter. Det triggar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen. Citroner har också massor av mineraler och vitaminer och tar bort toxiner i mag-tarmkanalen (enligt den Ayurvediska hälsosynen). Citronsaft kan även hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning. American Cancer Society rekommenderar faktiskt att cancer patienter dricker varmt citronvatten för att stimulera tarmrörelserna.

2) Rengör systemet. Citronsaft hjälper kroppen att rensa ut toxiner eftersom citroner är vätskedrivande och ökar urineringen. Därför frigörs gifter lite snabbare än med vanligt vatten och detta hjälper till att hålla urinvägarna friska. Citronsyran i citroner hjälper till att maximera kroppens enzymfunktion, vilket stimulerar leverns avgiftning.

3) Ökar immunförsvaret. Citroner har mycket C-vitamin, vilket är bra för att motverka och bekämpa förkylningar genom att stärka immunförsvaret. De har mycket kalium som stimulerar hjärnans och nervernas funktion. Kalium hjälper också att tryckreglera blodet. C-vitaminet som finns i citroner har anti-inflammatoriska effekter och används som ett kompletterande stöd till astma och andra respiratoriska symptom plus att det förbättrar upptaget av järn i kroppen. Järn spelar en viktig roll i stärkandet av kroppens immunförsvar. Citroner innehåller saponiner, dessa har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att hålla förkylning och influensa borta. Citroner är också slemlösande och hjälper kroppen att göra sig av med slem och balansera slemproduktionen.

4) Balanserar pH-nivån. Citroner är en av de mest alkaliska livsmedlen för kroppen. Visst, de är sura i sig själva, men inuti våra kroppar de är alkaliska (citronsyra  skapar inte surhet i kroppen när den metaboliseras). Citroner innehåller både citronsyra och askorbinsyra, svaga syror som lätt metaboliseras från kroppen och tillåter mineralinnehållet i citroner att hjälpa kroppen att göra blodet mer basiskt. Sjukdomstillstånd inträffar bara när pHvärdet i kroppen är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att balansera surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

5) Rensar Huden. C-vitamin samt andra antioxidanter bidrar till att minska rynkor och blemmor och det hjälper till att bekämpa fria radikaler. C-vitamin är viktigt för frisk hud medan dess alkaliska natur dödar vissa typer av bakterier som är kända för att orsaka akne. Citronvatten rensar ut toxiner från blodet, hjälper till att hålla huden fri från problem inifrån och ut. Den C-vitamin som finns i citron föryngrar huden inifrån kroppen.

6) Stimulerar och förbättrar humöret. Citron är en av de få livsmedel som innehåller mer negativt laddade joner som ger din kropp med mer energi när den kommer in i mag-tarmkanalen. Doften av citron har också ”humörförbättrande” och energigivande egenskaper. Lukten av citronsaft kan få dig på bättre humör och hjälpa rensa ditt sinne. Citron kan också bidra till att minska ångest och depression.

7) Främjar läkning. C-vitamin som finns i överflöd i citroner, främjar sårläkning, och är ett viktigt näringsämne i upprätthållandet av friska ben, bindväv och brosk. Som tidigare nämnt har C-vitamin också anti-inflammatoriska egenskaper. C-vitamin är ett viktigt näringsämne i upprätthållandet av god hälsa och återhämtning från stress och skador.

8) Friskare Andedräkt. Förutom fräschare andedräkt, har citroner varit kända för att hjälpa till att lindra tandsmärta och tandköttsinflammation. Man skall inte borsta tänderna strax efter att ha druckit citronvatten. Det är bäst att borsta tänderna först, och sedan dricka ditt citronvatten, eller vänta ca 30 minuter med att borsta tänderna för att inte urholka emaljen i tänderna. Dessutom kan du skölja munnen med rent vatten när du har druckit ditt citronvatten.

9) Återfuktar lymfsystemet. Varmt vatten och citronsaft stödjer immunsystemet genom att återfukta och ersätta vätskan som förloras genom kroppen. När din kropp behöver vatten, kan du definitivt känna biverkningar vilkea inkluderar: trötthet, tröghet, nedsatt immunförsvar, förstoppning, brist på energi, lågt / högt blodtryck, brist på sömn, orolig sömn, brist på mental klarhet och känsla av stress, bara för att nämna några. När man börjar känna törst, då är man redan uttorkad och bör alltså inte vänta på detta utan se till att dricka 3 liter vatten fördelat under dagen.

10) Stöd i viktminskning. Citroner har högt pektininnehåll (fiber), som hjälper till mot bl. a. sockersug. Studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

Köp citroner, testa ett par dagar och lägg märke till vad som händer i din kropp! -Det funkar för mig 😉 

fresh lemons

 

Mer citroner åt folket!

DELA detta inlägget! Tack på förhand! Nu ska jag börja förbereda och packa inför Portugal i helgen =)

IMG_5608

Kramar

/ My Martens 

Kommentarer (17)
 • Camilla

  Hej
  super bra med citronvatten och riv gärna lite färsk ingefära i. Ännu effektivare!!
  Men komihåg att dricka citronvatten med ett sugrör för annars får man frätskador och beläggning på tänderna.
  Må så gott!
  Hälsningar
  Camilla

  • mammamy

   Je verkligen, mot både immunförsvar och förekylningar! Ingefära smakar dock inte gott om du frågar mig! hahaha! Men jag kör med det ibland hallfall =) kram

 • Hondjuret

  Wow! Tack för tipset! Vet ju att citron är nyttigt men inte så nyttigt! Funkar det lika bra med citrondroppar tro? Men skall absolut testa! ?

 • Camilla

  Hej
  super bra med citronvatten och riv gärna lite färsk ingefära i. Ännu effektivare!!
  Men komihåg att dricka citronvatten med ett sugrör för annars får man frätskador och beläggning på tänderna.

  Må så gott!
  Hälsningar
  Camilla

  • mammamy

   Je verkligen, mot både immunförsvar och förekylningar! Ingefära smakar dock inte gott om du frågar mig! hahaha! Men jag kör med det ibland hallfall =) kram

 • Lena

  Fick tipset av min tandläkare att skölja munnen med vatten efter att ha druckit citronvatten. Hur har du märkt effekten sen du började med citronvattnet ?

 • Hondjuret

  Wow! Tack för tipset! Vet ju att citron är nyttigt men inte så nyttigt! Funkar det lika bra med citrondroppar tro? Men skall absolut testa! 😉

 • Lena

  Fick tipset av min tandläkare att skölja munnen med vatten efter att ha druckit citronvatten. Hur har du märkt effekten sen du började med citronvattnet ?

 • sandy

  Men på riktigt, att det skulle hjälpa till att lindra halsbränna No way, det är precis tvärt om. Dricker jag citronvatten så får jag halsbrännan from hell.

 • sandy

  Men på riktigt, att det skulle hjälpa till att lindra halsbränna No way, det är precis tvärt om. Dricker jag citronvatten så får jag halsbrännan from hell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.