Corona Karantän tillsvidare.

Ingen idé att gripas av panik!

Först och främst…. Jag skriver inte detta inlägget för att jag är en ”expert” jag skriver ur mitt perspektiv som en orolig förälder. Jag är inte heller ute efter sympati, utan precis som vanligt så återspeglar bloggen min vardag. Just nu i karantän.

Jag ger inte råd. Precis som jag skriver så delar jag endast med mig av MIN oro och MINA tankar. Att man är orolig just nu är ju väldigt naturligt, och jag är ganska säker på att jag inte är ensam om att känna mig orolig.

Rådgivning överlämnar jag åt myndigheterna, och jag precis som många andra följer nyhetsuppdateringar och kombinerar det med en dos sunt förnuft!

För just nu behövs det VERKLIGEN sunt förnuft!

-Vi stoppar inte Corona viruset med panik, vi stoppar det med intelligens!

Med handen på hjärtat kan jag säga att jag är MER rädd för ”paniken” och för hur folk agerar, än för själva viruset!

När jag ”bunkrade” så hade jag planerat att spendera helgen hemma, ställt in alla planer och helt enkelt genom att handla undvika att behöva gå ut i onödan… Till nästa vecka beställer jag hem maten online och med hemkörning som lämnas utanför dörren tex.

Spenderat natten på akuten

Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig… Då vi har spenderat både kväll och natt på akuten😓

Vi befinner oss i karantän!

Vi kom hem tidigt imorse efter att ha spenderat kvällen och natten på sjukhuset.

Ludvig blev sjuk igår, Från pigg, till super dålig snabbt. Han var i skolan, spelade pingis, och hade INGA symptom!

Jag hade varit och handlat på dagen, och ”bunkrat” . INTE för att jag tror att maten ska ta slut…. ( För det är ingen risk!)

Utan för att inte behöva lämna hemmet, och istället spendera helgen hemma för att undvika folk i onödan 🙏🏻

Men det var tyvärr redan försent 😓 Jag hämtade Lilleman lite tidigare än jag brukar för att jag var klar tidigare. Allt var som vanligt, pigg, glad och han ville ha en play-date med en klasskompis.

MEN. Efter en stund hemma med läxor, mellanmål osv så blev han konstig.

Han fick dom ”klassiska” symptomen. Febern kom som en blixt från klar himmel, hosta och dålig syresättning. Han fick svårt att andas. Jag blev rädd och ringde Jonas, och en väninna och diskuterade saken.

Jag avvaktade en stund till innan jag försökte ringa 1177.

Första 2 timmarna så sa man ”Vårdguiden har hög belastning just nu, försök lite senare” .

Jag testade även 11313, utan resultat.

Sedan hamnade jag tillslut i kö på vårdguiden igen. Efter nästan 1 h kom jag fram🙏🏻

Jag pratade med en person som sakligt förklarade hur jag skulle gå till väga. Jag skulle omedelbart åka in till sjukhuset, då andningen var angripen.

Jag fick INTE åka kommunalt. Jag skulle säga till sjukhuspersonalen att han var Corona misstänkt och undvika kontakt och hålla avstånd till alla andra människor.

Jag känner mig ganska lugn i hela situationen, men just pga av att hans andning och att den blev sämre och sämre så blev jag uppriktigt rädd!

Jag kom in till sjukhuset och gjorde precis så som jag blivit rekommenderad. Vi fick komma in ganska snabbt för en första bedömning. Personalen var väldigt omhändertagande🙏🏻❤️

Men förklarade att dom kommer att vara på 2-3 meter avstånd, och bad nästan om ursäkt för det. ( självklart fattade vi det )

Istället för att dom undersökte honom så fick jag ta deras utrustning och göra det dom bad mig om, ( ta tempen, sätta syresättnings apparat på lillfinger osv)

Han hade feber, han hostade, och syresättningen var dålig och han hade även smärta över bröstet när han på deras intiativ försökte att djupandas 😩

Vi fick följa ”fotspåren” och sjuksköterskorna pekade och visade vänligt vägen, med några meters avstånd. Till ett rum där vi sedan varit helt isolerade från alla andra 🙏🏻

Sedan kom huvudläktaren in. Även läkaren iklädd skyddsutrustning. Det var en väldigt trevlig och lugnande läkare.

Läkaren satte sig in i situationen, undersökte honom och kunde snabbt konstatera att symptomen lutade mot Corona, men att det ändå kunde vara en ”vanlig” influensa.

Läkaren berättade att de nya direktiven gör att man inte längre får ta Corona test, då dom behöver spara på resurserna på labbet.

Läkaren förklarade sedan att dom nu kommer att ta alla andra prover för övriga virus för att se om det kan vara något av dom, eller kunna utesluta dom.

OM något av dessa skulle visa positivt så vet man vad det är och skulle då också kunna utesluta Corona🦠

Men om testerna inte visar någonting så är sannolikheten väldigt stor att han fått just Corona. 

Man tog de prover som behövdes ta. Men fick alltså INTE ta Corona testet. Man följde han syresättning som blev bättre, med hjälp av inhalator.

Vi fick lämna sjukhuset tidigt imorse, och åka hem….. SKÖNT! För är det någonstans man inte vill vara just nu, så är det just på sjukhus 😅

Han har fått astmamedicin utskrivet och vi blev ombedda att stanna i karantän.

Vid lunch idag så ringde läkaren och sa att provsvaren kommit. Tyvärr så blev det som dom befarade….. 😩

Man kunde bekräfta att det inte var dom andra virusen. Sedan berättade läkaren att det med ”stor sannolikhet är just Corona” !

Men jag fick ingen panik för jag känner mig lugn i allt som dom gått igenom på sjukhuset.

Läkaren underströk också, att även om man tror att det är Corona, så har man inte kunnat ”konsterna” det, då man enligt regeringens nya beslut inte får ta prover på Corona. 

( Det innebär att han INTE räknas in i statistiken som smittad !?)

Övriga instruktioner. OM andningen förvärras ytterligare så ska han naturligtvis komma in igen. Då finns allt i journalen och dom har stenkoll 🙏🏻

Annars ska jag behandla honom som när han är sjuk som i vilken ”influensa” som helst. Mycket vila, sömn och vatten. Febernedsättande och nu astmamedicin för att hans andning är väldigt tung, och han då och då får svårt att andas.

i journalen så finns natten, och provtagningen med. Så blir det akut så har dom koll. Han står som en Corona patient, men med tillägg att man INTE fått genomföra provtagningen och kunnat konstatera det…..

MEN…. min följdfråga är ju då, HUR MÅNGA andra har fått samma besked?? Nu när man inte längre får ta Corona prover, så som man gjort tidigare? Detta direktiv har ju gällt i 3-4 dagar så som jag förstått det.

Så här sitter vi. Hemma i karantän! Med information så som att han sannolikt har Corona.

Jag som generellt har svårt för ovisshet har tagit denna ovisshet med ro, trots allt.

I denna situationen kan jag inte påverka så mycket. Jag gör mitt bästa för att inte smittas själv 😳😬

Jag har INTE några symptom, och mår för tillfället bra.

Sedan får jag helt enkelt följa utvecklingen och ta en dag i taget.

Jag håller koll på hans andning, och har ett ”vakande öga”. Annars försöker jag att göra våran karantän, och Lilleman sjukstuga till något ”mysigt” . Netflix, film, nys och lugn och ro ☺️🙏🏻

Jag har även smugit ut på innergården ( handskar på och inte tagit på något i trapphuset)

Där ute körde jag mitt träningspass 💪🏻👊🏻

För nånstans mitt i denna obehagliga situation så är det också viktigt att inte sätta livet på paus!

Ja…. då vet ni vart vi befinner oss just nu 🙈🤷‍♀️🦠🤦‍♀️ 2020 har VERKLIGEN inte börjat bra för våran del! Iallafall inte sjukdomsmässigt! 😂

Jonas har varit ett stöd hela tiden. Via telefonen. Vi har tagit ett beslut att ta karantän situation på allvar och ska därför inte ses. Han kan såklart göra ärenden och tex lämna av mat eller annat utanför dörren osv. Men vi ska inte ses. Känns jobbigt! För just precis nu så vill jag verkligen ha honom hemma ❤️

/ My Martens

Posted in: Uncategorized
Kommentarer (163)
 • Åza Brennander

  ❤❤❤
  Bara ett samtal bort.

 • Linda

  Åh så fint med en mamma som dig! Agerar och håller lugnet ❤ har don son astma sen tidigare?

 • Mona

  Nä stackars dig och din son. Ni som kämpat så m din förkylning osv. Men du e så ansvarsfull och duktig mamma. Man önskar fler var som du! Måste ni nu kontakta skolan också? Höll så med dig ang man skulle stängt ner skolorna. Tidigt. Din son har ju säkert fått det av ngt barn i skolan vars föräldrar sänt iväg sjukt barn. Önskar er snabbt tillfrisknande. Håll er inne, ät gott och försök andas med magen. Krya. Kram.

 • Tina

  Men fina lilla familjen. Ni har ju otur som få. Tur du behåller lugnet och myser i karantän.
  Bamsekramar till er

 • Sara

  Åååå hoppas han blir bra snart, men hur skall man göra tex om man inte har egen bil och inte kan komma till sjukhuset ?

 • CHRISTIN

  Oooh…Vad jobbigt för er. Tänker på er❤ Kram

 • Susanne

  Nej, stackars Ludvig:( Otäckt med andningssvårigheter! Hoppas du klarar dig, My.
  Ja, man undrar hur många smittade vi har i Sverige om man räknar med de som inte får testas, utan bara antas ha smittan…?? Jag börjar alltmer luta åt ”stäng skolorna nu!”
  Krya på dig L!

 • Emma

  Hoppas han piggar på sig snabbt🙏
  Och provet i sig gör ju ingen skillnad för honom/er. Man stannar ju hemma oavsett influensa, till symtomfrihet. och symtomlindra som vanligt vid virus!
  Angående debatten om vad som ska stängas ner eller ej lämnar jag till folkhälsomyndigheterna, då de är de som besitter den kompetensen i Sverige, med alla kända och för oss okända parametrar.

 • Anna

  Starkt av er att behålla lugnet och göra allt så rätt som man bara kan! Krya på er och hoppas det blir kortvarigt.

 • US

  Fy stackars Ludvig och dig! 🙁 Skönt att han verkar må bra under omständighterna.
  Måste fråga om han har astma sedan tidigare?

 • Linda

  Stackars lilleman❤️ Krya på honom

 • Catrin

  Krya på er, hoppas han blir bättre snart!

  En undran är dock, varför tog man inget coronatest? Han har alla symtom? Och ni är dessutom på sjukhus? Inte kanske inneliggande på infektion, men fortfarande?

  • mymartens

   För att dom inte får ta dessa tester. Läs mitt inlägg igen, jag skriver exakt hur det har gått till och, varför dom agerar som dom gör….

 • Ewa

  Stackars Lilleman han får krya på sig.😍

 • Anna-Karin

  Åh krya på honom ♥️

 • Malin

  Stor styrkekram till er! Hälsa Ludvig från oss, vi tänker på er! ❤️
  // Malin & Familjen på Kollberggården

 • Åse

  Borde inte alla som ni umgåtts med nu kontaktas och rimligen hålla sig i karantän? Eller hur var direktiven från sjukvården?

 • Eleonora ljunggren

  Krya på lilleman ❤️ tur ni fick så bra hjälp. Jobbigt för er men skönt att han mår bättre, hoppas du klarar dig. Stora kramar 💕

 • Varpo

  Ojoj. Brukar inte skriva kommentarer men känner din mamma-oro hela vägen in i hjärteroten. Min största mardröm. Har två små flickor i skolan och har senaste dagarna haft ont i magen ända till de kommer hem på eftermiddagen. Jobbar själv hemma och skulle helst ha dem hos mig. Krya snabbt och alla mina goda tankar om bättring till er

 • Petra

  Krya på er! En fråga bara, har han förkylningsastma eller liknade vid ”vanliga” förkylningar?

 • Dagmamman

  Hoppas allt blir bra.Kramar till er båda.

 • tant H

  Mitt i allt så har Ludvig tur…han har den bästa mamman! Du är så mogen i allt Du gör! Hälsningar med Kramar till Er från tant H.

 • Maria

  Hej My!
  TACK för att du delar med dig. Måste varit så skrämmande för dig och Ludvig. När det sätter sig på andningen så är det såå jobbigt. Skönt att ni fått hjälp och att du känner dig trygg med instruktioner du gått. Min dotter som är 15 är i riskgrupp pga nedsatt lungkapacitet och jag är så orolig för att hon ska bli sjuk. Tyvärr inte lätt att få en 15-åring att förstå allvaret, hon vill bara vara som alla andra som inte ”bryr” sig så mycket. Men får hon lunginflammation som inte antibiotika biter på då blir det väldigt tufft. Är orolig att hon om hon blir sjuk inte får den hjälp hon behöver pga resursbrist mm. Är ändå tacksam och känner mig trygg i hur Sverige hanterat krisen. Hoppas och önskar så att alla tar ditt eget ansvar och håller sig hemma vid minsta symptom, det är det viktigaste just nu. Ta hand om er och hoppas att Ludvig blir frisk snabbt och att du klarar dig. Kram💕

 • Linda

  Har oxå en son här hemma som insjuknade i slutet av förra veckan. Började med en otäck torrhosta Sen dan efter kom febern 40+. Nu,5-6 dar senare, börjar feber gå ner men torrhostan består och börjar tyvärr kännas ”djupare”.
  Men de vill inte ta något prov. Så ja. Mörkertalet är nog stort.
  Hoppas att han kryar på sig fort❤️

 • Helen Olsson

  Många krya på dig kramar Lilleman ❤ Kära My ni finns i mina tankar, och jag ska be för er alla ❤🙏❤
  Skickar mycket frisk Ölandsvind till er 🌬🌞🌟 och många kramar till er alla ❤❤❤

 • Elin

  Ja, vi fick samma besked idag. Ingen mer provtagning och man ska stanna hemma 24-48 timmar efter sista symptom.

 • Lars Karlsson

  Ja då har du att göra.
  Det kommer att gå bra.
  Bra att du är så lugn, något som behövs.
  Krya på dig nu Ludvig.
  Kram L

 • p

  Skolorna kommer mest troligt att stängas på måndag.

 • MammaM

  Stackars 😢. Läskigt att det kommer så plötsligt, från ingenstans! Håller tummarna för att den besvärliga andningen släpper fort och att du slipper bli smittad. Du är en bra mamma My. Stor kram till er 💕💕💕

 • Erika

  Kramar på distans!!! ❤️❤️❤️

 • Karin

  Hoppas att han blir bra snart igen och att du slipper det❤❤❤

 • Lotta

  Åhh stackarn hoppas det vänder snart. Ni får bara vara och ta en dag i taget ❤️

 • St

  Men för i helvete. Andra prover får de ta men inte Corona.
  Att belasta labben med en massa andra tester, tar inte det resurser från sjukvården då?
  Ska de göra smittspårning t ex om de inte vet?
  Sånt här gör mig ärligt talat förbannad.
  Han, du och alla andra som varit i hans närhet borde ringas in och testas.
  Om han betraktas som en Corona patient så ska fan riktlinjerna för det följas också.
  Här i Sverige har de gjort det enkelt för sig minsann.
  Om han har Corona så har han kanske smittar många fler som bör få reda på det.
  Jag tycker det är ett skitsamhälle som inte testar
  Han får kryapådigkram den lille gossen och hoppas innerligt det trots allt inte är Corona och att inte fler i hans närhet drabbas.
  Kram

 • Anna

  Skickar all styrka till dig!Som mamma tänker jag på dig och hoppas verkligen att han blir bättre snart❤️

 • Anna

  Vad säger skolorna han går på? Man får bara hoppas att de stänger nu direkt för att försöka stoppa mer smittspridning.

  Krya på din lilla kille!

 • Jessica

  Stackarn ❤️❤️Massa kryakramar till Er❤️

 • St

  Nu ska du veta att jag tänker inte bara som så att HAN kan smitta andra utan också VAR han fått det ifrån
  Hoppas han snart blir bra
  Kram

 • Karin

  Känner med er ❤️ Får jag fråga, vilken medicin menar du med ”astmamedicin”? Skulle så gärna vilja veta vad man ger. Kram till er och krya

 • Christina

  Man tar inte tester på alla då Corona testerna inte räcker till. Därför har man bestämt att man man bara testar riskpatienter. Vare sig man har Corona viruset eller något annat virus gäller samma riktlinjer.
  Hoppas att Ludvik snart mår bättre och är det Corona viruset han har fått så har han nu byggt upp sitt immunförsvar vilket är bra.
  Bättre för oss alla i Sverige när fler och fler av oss har fått detta virus. Då har vi byggt upp vårt immunförsvar.
  Det man vill undvika är en exploartat spridning så vi inte hinner ta hand om de som behöver vård. Undvika viruset när det nu är en Pandemi går inte.

 • Christina

  Har man ingen symtom testas man inte bara om man har symtom och tillhör en riskgrupp.

 • Fia

  Det är bara Stockholm som inte testar . Kanske nån annanstans också. men det viktigast är att man följer karantärsreglerna.
  Och My, du ska inte gå ut på innergården och träna, du klarar dig nog utan träningen. Gör övningar hemma istället.

  • mymartens

   Jo Fia! Jag kan absolut gå ut på innergården….. det är ingen annan där.

   Immufösvarenet mår bra avvägde frisk luft och träning.

   Så länge jag inte träffar andra människor ( den är 100% tom) så är det ingen fara. Jag tar inte i några handtag osv påväxten in/ut!

   Det är inte bara stockholm som inte testar… vad har du fått den informationen ifrån?

 • Kaj

  Hoppas verkligen du informerat Ludvigs skola om den misstänkta corona diagnosen.
  Hoppas det är en lindrig variant han fått och att du håller dig frisk

  • mymartens

   Naturligtvis. Pratat med rektor, och mailat fröken och fritidspedagog 🙏🏻

   Han är inte den enda eleven med dessa symptom….

  • mymartens

   Naturligtvis 🙏🏻 Dom är väl informerade om hela situationen… och dom agerar utifrån deras restriktioner ❤️🙏🏻

 • Anna

  Usch vad hemskt,
  Hoppas han kryar på sig snabbt. En liten undran bara, karantän innebär att man ska va isolerad i sitt hem utan kontakt med andra människor. Jag antar att flera människor vistas på eran innergård?! Att du har handskar på dig kommer du inte jättelångt med. Svettas på innergården i form av träning = dumt! Förstår att de är
  Hemskt att inte Kunna röra sig utanför dörren de förstår jag, så det var inget illa menat.

  • mymartens

   Hej! Att vara i karantän betyder att man inte ska träffa andra människor…. Att man ska hålla minst 3 meter ( detta är ordagrant citerat av läkaren)

   Jag kommer fortsätta att gå ut på innergården, även ta med Ludvig ut för att få
   Och ge honom frisk luft!

   Anledningen till att jag använder handskar är endast för att inte ta på handtag, och hissknapp tex.
   Träningen stärker mitt immunförsvar , likaså friskt lyft.

   Hittills har jag aldrig träffat någon på min innergård. OM jag skulle göra det nu, så kan jag ändå hålla minst 10 meter och enkelt backa undan….

   Jag förstår att det inte var något illa menat. Men precis som många andra så har inte många så bra koll 🙏🏻 Tack snälla för omtanken! ❤️ jag lovar att hålla oss ifrån andra

 • Åsa

  Du är fantastisk! Behövde inte denna grädde på moset alls men ni fixar det.
  Vår regering? Ja det finns nog lika många åsikter och förslag som medborgare och jag tycker inte de riktigt de tar Cirona läget på allvar. Men det får stå för mig.
  Skönt du och Jonas inte är smittande utan ni kan stötta varandra på avstånd just nu. Krya på lilleman.
  Stor kram! ❤

 • Birgith

  Så som regering och dess myndigheter agerat i denna pandemi är rena rama KATASTROFEN. Dom har totalt tappat greppet om situationen. Förstår mycket väl varför övriga länder stänger gränserna mot Sverige.
  Tyvärr får man verkligen säga ,så är sannolikheten mycket stor att även du blivit smittad. Måste säga att du haft extrem otur senaste månaderna med allt vad det innebär. Nu kan det väl ändå bara vända till det bästa.
  Krya på dig hälsningar till Lilleman.❤

 • Michaela

  Krya på sonen. Jag har nog missuppfattat detta med karantän i hemmet då jag var helt övertygad om att man inte fick lämna sitt hem och gå ut? Känns gott om det är så att jag missuppfattat då jag varit rädd för just det, att hamna i karantän och vara helt beroende av människor utanför. Det är ju just det som känns skrämmande, menar jag.

 • Linda

  Bor i Södra Sverige , jag o mina 2 kollegor har oxå suttit i karantän . Utan att få ta prover . Här nere sa dem redan det i Måndags till oss , då resurserna är begränsade !
  Min kollega hade vart i ett drabbat område o sen när hon kom hem så blev hon sjuk . Jag o min kollega blev hastigt sjuka strax efter så de kan HÄNDA att vi har fått Corona men ingen vet eftersom vi inte fick testas .

 • Christina

  Birgit om nu både Luvik och My har smittas så kanske det inte vore så dumt. Eftersom My känner oro så slipper hon det sedan. Både för att få smittan och för att smitta andra. Oron i säg kan vara nog så jobbig.. Sedan att My har haft mycket att dras med senaste månaderna är otur.

 • Johanna

  Krya på din son. Det är bra att ni inte är orolig 💓 det blir mer jobbigt då

 • Kim Vikström

  Linda kan du beskriva symtomförloppet tack ❤. Är själv förkyld och har satt mig själv i karantän och vill bara jämföra!
  Annars starkt gjort av er. Du är bästa mamma ❤!!!Krya på er!!!

 • Kg

  All sympati för er tråkiga situation MEN du måste sluta ursäkta ditt ansvarslösa beteende att smyga ut för lite träning. Du hade handskar och det är ju bra men det här handlar om droppsmitta, det smittar gebon droppar när du hostar, nyser och bara andas. Det smittar dessutom vad det verkar under inkubationstiden. Du kan alltså kontaminera ytor utan att ta på dem och du vet inte om du kommer möta någon i trapphuset!

  Hoppas situationen löser sig för er och att du tar karantänen på större allvar framöver nu.

  • mymartens

   Men snälla…. vi bor 6 personer här, öppnar jag dörren så HÖR jag om någon är i trapphuset! Det har ALDRIG varit någon på innergården sedan vi flyttar hit ( inte heller på sommaren) jag kan dessutom titta ut genom fönstret och dubbelkolla innan!

   Jag varken hostar,eller nyser. Att jag andas när jag går i trapphuset lämnar inga spår. Enligt överläkare på sjukhuset ska man som smittad hålla 2-3 meters avstånd!

   Jag kommer inte gå ut bland folk. Som jag skriver i mitt inägg SUNT FÖRNUFT. Men på våran innergård som är öde, tänker jag fortsätta att vara!

   Sen får vi se vart resten tar vägen… just nu försöker jag att hålla mitt immunförsvar och psyke stark! Jag är extremt orolig för Ludvig. Så mina 15-20 min cirkelträning på innergården, utan en levande själ, boostar båda delarna! Så det du insinuerar är bara rent struntprat! Sålänge jag försäkrar mig om att ingen annan är där, vilket jag gör!

 • Fia

  Är så fascinerad av att du oftast får träffa överläkare när du är på sjukhus, måste kännas bra! Har i princip aldrig fått se en överläkare vid mina besök inom vården.Fortsätt krya på er och håll avstånd!!

  • mymartens

   Vad menar du? Varför inte?

   När jag var med min extra pappa träffade jag ansvarig överläkare flera gånger i veckan.

   Samma sak när vi var inne?

   Nu är jag ju inte stammis…. Men några gånger har det hänt? Vart vill du komma med din kommentar Fia?

   Menar du att våran läkare inte var överläkare? Var hen inte bra nog?? 😅

   Tack för omtanken 🙏🏻 Tror jag….

 • Elisabeth Boman

  Och smittspårningen är igång hopppas jag….

  Ta hand om er 🙌🏼❤️

 • E.l

  Tycker också det är otroligt fascinerande, jag jobbar själv på akuten och här ser man ju inte röken av överläkarna – de har bakjour och kommer in endast vid specialfall. Det är ju AT och i viss mån ST-läkare som hänger på akuten… 🙄

 • Nita

  Delar denna text är så trött på alla okunniga kommentarer, väljer att lita på de som har långa universitetsutbildningar och som jobbar med just infektioner. En utredare på Läkemedelsverket och infektionsläkare har skrivit denna text om Coronaviruset. Läs fast den är lång! Klokare blir man.

  Olle Karlström, utredare på Effekt och säkerhet på Läkemedelsverket och infektionsläkare på Karolinska, ger oss en lägesbild av Coronaviruset och hur vi bör tänka för att tillsammans hjälpas åt att förhindra smittspridningen.

  Sjukdomssymptomen är milda för den absoluta majoriteten
  Det faktum att spridningen av SARS-CoV-2 går så snabbt gör att flertalet som smittas borde ha milda symptom, och nu vet vi att så är fallet. De siffror på ”antalet smittade” och antalet döda som rapporterats dagligen på nyheterna är väldigt missvisande. I Wuhan där det hela startade kan man utgå ifrån att en mycket stor del av befolkningen (11 miljoner) är smittad, inte 80.000 som man uppger i nyheter; man har bara testat de med svårare symptom. Kanske har 3-4 miljoner smittats där, snarare. Antalet avlidna stämmer nog däremot ganska väl.

  Wuhan är en tätbefolkad storstad, och min bild är att generationsboende är vanligt i Kina, dvs mormor/morfar bor tillsammans med barn och barnbarn. Ett effektivt sätt för snabb spridning till riskgrupperna, det vill säga de äldre.

  Detta styrks av det vi hittills sett på Karolinska sjukhuset, där jag arbetar på infektionskliniken halva min arbetstid. Initialt uppmanades personer med luftvägssymtom som kommit hem från riskområde (framför allt Italien) att testa sig. Av de cirka 250 personer som testat sig positivt har i stort sett alla haft vanliga förkylningssymtom, eller symtom som vid lättare influensa. Av dessa har i stort sett ingen behövt läggas in av medicinska skäl i samband med testning, och av de som skickats hem för karantän har i stort sett ingen senare behövt söka vård på grund av svårare symptom.

  Våra svenska data, som är hämtade ”från botten” av pyramiden som vi ser bilder från i Kina och Italien, visar att sjukdomssymptomen är väldigt milda för den absoluta majoriteten. Den stora majoriteten av de som fått svår sjukdom, och avlidit, i Kina och Italien, är gamla (80+) och oftast med viss grundsjuklighet.

  Det är därför viktigt att förstå att kommande året kommer en stor andel av svenska befolkningen att ha fått smittan, de flesta utan att de märkt det annat som en vanlig förkylning. Det finns inget sätt att förhindra detta. En liten andel kommer att få svår sjukdom, och i stort kommer det att gälla de gamla och sjuka. Barn har inte drabbats av svår sjukdom trots att de säkerligen blivit smittade i hög grad utomlands i Kina och Italien.

  Stanna hemma om du är sjuk
  Alla uppmaningar och åtgärder som görs nu har ett enda syfte: att få spridningen (som kommer att ske) att gå i långsammare takt så att den lilla andel personer som blir svårt sjuka kan tas omhand på ett bra sätt inom vården, och inte kommer in i för stort antal under kort tid.

  Många är nu rädda att själva bli smittade med bilderna från Italien på näthinnan, och stannar hemma av denna anledning. Det är förståeligt, men fel tänkt. Vi skall fortsätta gå till jobbet, men gå hem när vi känner oss förkylda.

  Barnen skall, åtminstone nu, gå till skolan, men vara hemma när de är förkylda. Då skall man inte heller gå till annat/affären och smitta där istället. Allt i solidaritet med de äldre sjuka, av nämnda skäl. Farmor/farfar eller mormor och morfar skall inte ta hand om barnen.

  I Italien har spridningen säkerligen varit igång betydligt längre än vad som uppgivits, och spridning skedde tidigt (utan att man förstod det) även bland sjukvårdspersonal och på sjukhus. De åtgärder som görs nu i Italien har sannolikt liten påverkan på det fortsatta förloppet. Även här bor folk tätare än i Sverige, man umgås på barer, caféer och närheten till den äldre generationen kan nog vara annorlunda än i Sverige. Vårt glesa land, där våra äldre sköter sig själva eller bor inom omsorgsboende kan kanske vara till vår fördel den här gången, så länge omsorgspersonalen bara arbetar om de är friska.

  Vad tror du är det mest effektiva sättet att förhindra smitta just nu?
  Inte vara på arbete och skola om man är förkyld, och då är det Netflix som gäller – inte leka med kompisar hemma, eller slinka förbi ICA.
  Vänta till och med två dagar efter att du känner dig frisk innan du återgår till arbete eller skickar barn till skolan.
  Tvätta händerna när man kommer till jobbet, när man skall äta, och när man kommit hem från jobbet.
  Undvika att träffas om man är förkylda. Vanligt sunt förnuft.
  Man skall inte undvika att gå till jobbet, träffa vänner och leva som vanligt så länge man inte har såna besvär. Små barnbarn kanske skall säga hej till mormor via Skype snarare än att man träffas inomhus.
  Ta chansen att börja cykla och gå till arbetet – det är toppen av fler skäl.

  Det är viktigt att förstå, att den avancerade skyddsutrustning som används nu på infektionsklinikerna är till för att förhindra att smitta tar sig via personal till avdelning och andra patienter, inte för att skydda personalen i sig. Vi kommer i lika hög andel som andra att bli smittade. På ICA, bussen eller nåt annat ställe där vi plockar upp våra förkylningar.

  En medarbetare är konstaterad smittad på LV, behöver jag vara orolig för att gå till jobbet?
  Självklart inte, och jag hoppas att beskrivningen ovan gör det begripligt. Observera att sjukvården nu ändrar sina provtagningsrekommendationer. Vi kommer bara att ta prover vid medicinska skäl till det. Det vill säga precis som vi brukar ta prover vid luftvägsinfektion, vid ställningstagande till behandling för eventuell lunginflammation och vid inläggning på sjukhus.

  Sjukvård/omvårdnadspersonal kommer att testas redan vid förkylningssymptom, för att i möjligaste mån hålla bort viruset från omsorgsboenden och sjukhus, där riskgrupperna för svår sjukdom finns.

  Skulle du själv resa utomlands just nu?
  Nej, nu kommer ju svenska våren. Hörde första bofinken idag. Och det är nog tråkigt att åka utomlands i detta nu, med den påverkan på allt som råder. Men smittan, den kommer att rulla på även hemma. Långsamt om vi hjälps åt.

  Vad är egentligen Covid-19?

  Familjen Coronavirus (CoV) finns sedan länge i människa. Det finns ett flertal olika stammar och Coronavirus utgör en andel av de virus som ger oss vanlig förkylning. På senare tid har för människan tre nya Corona-stammar tagit sig över till människa från djurriket, virus som vi inte har någon immunitet mot.

  2002 var det en mindre epidemi med Corona där sjukdomen benämdes SARS (Severe Acute Respitatory Syndrome) i fr.a. Kina, men även bl.a. Kanada hade ett antal fall. Detta virus, som kallas SARS-CoV, gav svåra symptom hos en stor andel av de som blev sjuka, och mortaliteten var hög. Viruset dog ut – ett virus som ger så svåra symptom sprids sällan effektivt i befolkningen (man går inte runt och smittar det i form av vanlig förkylning).

  2012 kom nästa coronavirus, med ursprung i Saudiarabien. Smittkällan var kameler. Detta virus orsakar uttalad luftvägssjukdom, och människa-människa smitta har varit sparsamt förekommande, och egentliga utbrott har inte skett. Sjukdomstillståndet kallades MERS (Middle East Respiratory Syndrome) och viruset kallas MERS-CoV.

  Nu har vi det tredje viruset här, där viruset benämns severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), och sjukdomen ”COVID-19” (COrona Viral Disease). Spridningen är helt annorlunda, och bilden har blivit väldigt skrämmande, med bilder från kaos i Kina och Italien. Sjukdomsbilden med de tidigare två virusen har förstås ökat oron. Den kliniska bilden är för den absoluta majoriteten helt annorlunda än för de andra två, oftast med symptom som vanlig övre luftvägsinfektion, men där en liten andel, framför allt äldre, får uttalad lungpåverkan.

 • Sara

  Krya på dig Lilleman. 🤗
  Mycket bra agerat av dig My. Kram Sara 👌🙏💕

 • Esbet

  Så fint du hanterar det. Hoppas det blir lindrigt ❤️
  Vilket område är det som drabbats ?

 • Emelie

  Hej,
  Jag fick din berättelse skickad till mig från en vän. Jag blev sjuk den 8/3 och då jag är gravid har jag pratat en del med förlossningen per telefon. Den 11/3 började jag få problem med andningen, likt astma men jag har inte astma. Jag fick låna en astma spray som hjälpte till och från. Efter samtal med förlossningen den 12/3 ville dom ha in mig då jag var riktigt tungandad. Jag fick ta på mig ett munskydd vid ankomst och man visade mig till ett rum med sluss. Personal med skyddsutrustning kom in och förklarade att dom tog prov för corona ned i näsan. Analysen skulle komma först dagen efter och dom skickade hem mig. När jag ringde dagen efter gav en personal beskedet att influensa virus provet var negativt. Jag frågade om det var corona och hen sa ja. Hon bad mig kontakta min vårdcentral för andningssvårigheterna. Jag gjorde så och berättade vad som hänt. Dom bad mig komma in på drop in samma dag. Efter 10 minuter ringer dom upp mig och säger att dom ringt labbet som sagt att corona provsvaret INTE var klart ännu utan övriga influensa prover som var negativa. Håll dig hemma tills svaret kommit sa dom. Idag 14/3 ringde en läkare mig på förlossningen som säger att labbet har missat att analysera covid 19 men alla andra stammar av influensa som är negativa var klara. Detta känns helskumt tänkte jag tills jag läste ditt inlägg och började förstå. Det som skrämmer mig är att dom inte vet något om detta?? Eller gör dom? Och att regeringen överhuvudtaget gör detta. Jag mår fortfarande dåligt med andningssvårigheter och försöker att inte få panik.

  • mymartens

   HERREGUD!!!!!!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️🙏🏻 Alla tanke och styrka kramar till dig… Du kan smörja DM till mig på Instagram om du vill hålla kontakten ❤️

 • Eva

  Stackars dig😭 det är helt orimligt vad du får gå igenom 😢 detta är dock tuffare än allt… ta hand om er ❤ fina My😍

 • Charlotte

  Du my råkar ofta ut för saker. Hoppas hoppas för allt i världen att inte din son har drabbats .

 • Carl Teglund

  Hej My. 1) Jag beklagar verkligen sjukdomen. 2) Vad skulle det hjälpa att din son fick Coronatest av vilka man har extremt brist på istället för att man nu testar alla andra tänkbara sidoalternativ som man nu kunnat utesluta och därför kan med stor säkerhet ändå kan konstatera att det antagligen är Corona? Han är ingen riskgrupp.
  3) Det spelar just nu ingen roll hur många som har det då man har klassificerat det som ”allmän spridning”. Sjukdomen fördubblar sig just nu på ca 4 dagar. I det läget är det idiotiskt att fortsätta räkna pinnar. De resurserna behövs på andra håll. Det är mycket logiskt.

  • mymartens

   Det är inte ”DET” jag poängterar….

   Han behövde hjälp med andningen. Det fick han.

   Men det som är konstigt är att man påstår att barn INTR kan smittad, att våra skolor är öppna fastän det finns MÅNGA smittade barn där…. OCH att min son, med Corona och många andra inte kommer med i den offentliga statistiken… Det är det som oroar mig.

   Och ”paniken” som sprider sig…. 🙏🏻❤️

 • Sofie

  Hej!
  Jag har tagit testet för Corona och jag skulle faktiskt inte vilja utsätta mina barn för det. Var en otroligt obehaglig och ganska smärtsam upplevelse!
  Krya på din lille kille!

  • mymartens

   Jag tog det när jag blev inlagd på sjukhus för några veckor sedan…. Det var inte så farligt 🙏🏻❤️ Men jag förstår deras brist på resurser….

   Tack ❤️ kram

 • Tian

  Du vet ju inte om han har corona, och vilken statistik menar du? Spelar det någon roll?
  Hoppas sonen piggnar till snabbt, och att någon är snäll och tar hand om dig om du också blir sjuk.

 • Tyra Sjöstedt

  Till Charlotte- Exakt vad är din poäng med din kommentar? Så jävla onödigt att skriva på ett sådant sätt till någon som går igenom detta, eller tror du att My tycker detta är roligt? Herregud tänk efter och håll käften istället för en person som saknar empati ska inte få figurera runt på diverse kommentarsfält! Ush vad arg jag blir över såna som dig. Eller nej jag blir rädd! För att ”slå på någon som redan ligger” är så långt ifrån att vara en genuint bra schysst medmänniska och det är skrämmande att se att någon ens har mage till att skriva en sån respektlös och nonchalant kommentar till detta inlägg!

  Och My- Jag hoppas att både DU och din son klarar dig ur detta. Skit i troll i kommentarsfältet och känn inte att du behöver lägga energi på att svara på kommentarer för alla normala människor förstår dig och du har tillräckligt mkt i huvudet just nu.

  Dock skulle jag blockera muppar som Charlotte som uppenbarligen läser din blogg trots att hon inte verkar vilja dig väl. Såna energitjuvar behöver du inte, och skriver man en sån kommentar så är det troligtvis inte den första eller sista gången heller. Jag skulle skriva ut att alla som kommenterar på detta sätt blir blockerade.

  Ta hand om dig och och kämpa på. Du verkar haft mkt som hänt senaste åren och jag vet hur det är. Men har man kommit hela vägen hit så finns styrkan för att fixa vad som helst.

  Stor kram till dig

 • Jeanette

  Tack för att du delade det med oss alla , må guds nåd välsigna och förstärka er 🙏
  mycket kärlek och respekt från oss all 🙏🙏🙏🙏

 • Erik Bolinder

  Omtanke! Krya på er snarart.

 • Sandra

  ”Tar karantän på allvar, ute och tränar på innergården.” Väldigt motsägande.
  Just sånt här bidrar till smittospridning! Måste du absolut träna medans din son ligger sjuk så gör de inne! Då har du bättre koll på sonen med, han har ju andningssvårigheter och du lämnar honom själv inne?!