Så övervintrar du din Dahlia. My Martens


Vinterförvaring av dina Dahliaknölar

Ta upp dahliaknölarna

Hej☺️

En av de vanligaste frågorna som jag får både i min butik men också på sociala medier. Det är HUR man övervintra en dahlia. Busenkelt egentligen. Jag har därför försökt att samla ihop den info som du behöver i detta inlägg. Bilderna som du ser på dahliorna har precis kommit in i butiken! Först till kvarn😉

Det är viktigt att du plocka upp dem ur trädgårdslandet innan den första frosten kommer. ÄVEN om dom fortfarande blommar

Dahlians blad kan skifta i svart när frosten börjar bita på hösten, men knölarna tål ett par frostnätter. Det viktigaste är att kylan inte har hunnit smyga sig ner i jorden för då är det kört 😝

 • Börja med att skära av dahlians stjälk någon centimeter från jordens yta. Gräv sedan upp dahliaknölarna och ta  försiktigt bort överflödig jord.
 • Låt knölarna torka på en sval och frostfri plats under ett par dagar. Skalet tjocknar och knölarna blir mindre känsliga för uttorkning redan efter ett par dagar. 
 • Dela de torkade knölarna med hjälp utav en sekatör eller vass kniv.
  Tunna, mjuka och förbrukade rötter skär du bort då de kan ha röta som påverkar torkningen och skadar dahliaknölen. Se till så att ”ögat”, ett litet skottanlag,  kommer med på varje knöl.
 • När du delat knölarna och tagit bort eventuella skador, låter du de torka på en sval och frostfri plats ytterligare ett par dagar. Snittytan på de delade knölarna får tid att läka och skalet tjocknar ännu mer.

Packa ner dahliaknölarna

När du delat dahliaknölarna och låtit de torka under ett par dagar, blir nästa steg att försluta dem. Packa försiktigt ner dina knölar i en påse eller låda fylld med torrt spån, torv eller sand; fukt stannar runt knölen och hindrar knölarna från att torka ut. Du kan även tänka på att sortera upp knölarna efter sort och färg – För att ha koll inför nästa säsong kan du märka upp dom med en ettikett runt stjälkens bas😅

Låt de förslutna dahliaknölarna vintervila i en temperatur på ungefär4-6 grader. Förvara de aldrig i en temperatur som ligger under 0 grader. Källaren, ett vindsförråg eller garaget brukar vara optimala utrymmen för att hålla rätt temperatur. Checka in någon gång då och då för att spraya med lite vatten om det verkar torrt. Eventuellt mögel skär du då bort. 

Förvara dahlia i kruka

Vi är ju ganska många som inte har någon trädgård. Vi som har mindre uteplatser och balkonger brukar ha våra älskade Dahlior i kruka. Vilket iof många gör trots att dom har en trädgård 🪴 Oavsett vad. Om du haft dina dahlior planterade i kruka behöver du inte gräva upp knölarna från jorden. Flytta in hela krukan och placera den på en mörk, torr och sval plats. När våren kommer planterar du om dahlian med ny näringsrik jord. viktigt för att ge den de bästa förutsättningarna. 

 Väck din dahlia efter vintervilan

Väck dina dahliaknölar från vintervilan under mars – april. Förkultivera knölarna för att skapa bästa förutsättningar till stora blommor och längre blomning

Genom att förkultivera blir blommorna större och mer motståndskraftiga mot sniglarna som gärna äter dahlia. Usch vad jag ogillar sniglar! På öland hade vi hur många som helst!? 

Börja med att förkultivera knölarna inomhus eller i ett växthus så kommer din dahlia att blomma tidigare. 

Förkultivera din dahlia

Oavsett om du just köpt hem dahliaknölar från butik eller vinterförvarat dina knölar från förgående sommar, är det en god idé att förkultivera dem innan du planterar ut dem utomhus. Köper du dahliaknölar tidigt på säsongen ska du ta upp knölarna ur påsen, duscha dem lite lätt och förvara svalt (5-8 grader), i en pappåse eller kartong några veckor innan förkultivering. 

I år hann jag inte riktigt med. Men från och med nästa år så kommer jag att sälja Dahlia knölar i butiken. För er som bor långt bort ska vi se till att ni kan beställa dom online. 

Förkultivera

 • Använd dig utav en hink eller kruka med hål i botten. Välj med fördel en stor kruka som rymmer upp till 20 liter. 
 • Fyll på med näringsrik jord och placera knölarna ca 10 – 12 cm under jordytan. Placera sedan ljust och svalt.
 • När risk för frost är över kan du ställa ut krukan. Beroende på var i landet du bor brukar mitten av maj vara en god utgångspunkt. Fram tills dess kan man också springa in och ut med dom beroende på temperaturen. Samma sak varje år. Ut på dagen och in på natten. Klassiskt vårtecken. Hehe!
 • För att skydda från kalla nätter kan du täcka krukan med en fiberduk under några veckor när nätterna börjar bli mildare och dahlian stå kvar utomhus även på nätterna 
 • Vattna sparsamt tills det börjar komma gröna som växer upp ur jorden. sedan kan du ta hand om din dahlia som en vanlig krukväxt. 

Toppa din dahlia när den blivit cirka 20 centimeter hög för att skapa stadga. 

För en dahlia med fler blombärande grenar kan du även klippa strax ovanför ett bladpar så att de förgrenar sig bättre. 

Plantera din dahlia

När du förkultiverat din dahlia och frostnätterna är över planterar du ut din dahlia i en stor utomhuskruka på friland eller i trädgårdsrabatten. Dahlian har ett stort rotsystem och trivs därför väldigt bra i rabatten, så räkna med en något mindre tillväxt om du planterar i kruka.

Dahlian gillar sol och placeras gärna i söderläge; cirka 1 decimeter djupt och med ett avstånd på cirka 50 centimeter mellan knölarna (något längre om det är en hög sorts dahlia). Dahlian vill ta plats och har en förmåga att dra iväg på höjden, i vilket stjälken kan brytas av.

Dahlian är törstig och torkar lätt ut om den inte får tillräckligt med näring. Vattna regelbundet och tänk lite extra på törsten om du planterat din dahlia i kruka. Krukväxter som torkar ut upprepande gånger kan utsättas för mögelangrepp. 

Tillför även flytandes näring. För att slippa hålla på och gödsla jorden vid plantering så är mitt tips att du köper färdig blandad jord med extra allt! Vi säljer Skallbergs egna jord. Skalleberg är en av våra leverantörer och deras jord är topnoch ! 

Behåll din dahlia under många år

Med rätt skötsel kan du behåll din dahlia under många år framöver. 

Plocka upp knölarna inför varje vinter och låt dem blomstra på nytt när frostnätterna lagt sig framåt våren.

Genom att övervintra dahlia så slipper du köpa nya lökar varje år. Du spar alltså både pengar och gynnar miljön. 

Njut även av dahlian som snittblomma. Plocka en vacker bukett att ställa på köksbordet. 

När du delat knölarna inför vinterförvaring kan du göra ett snygg presentförpackning och bort ett par dahliaknölar med etikett till någon annan trädgårdsnörd. Men, att övervintra Dahlia är mycket enklare än vad många tror. Så det passar även nybörjaren! 

Hoppas att detta inlägg kan hjälpa dig och kanske inspirera dig som aldrig testat att övervintra din Dahlia innan. 

Stor kram från mig 🤎


5 Komentarer

  • Håller med. Kändes som väldigt konstig tajming med detta inlägg nu. 🙄 Återkom med det när det är dags för invintring🙂 för ingen kommer minnas detta så du kommer få frågan igen. 😅

 1. Jag har haft min knölar i många år och dom har alltid kommit tillbaka och blomstrat efter vinter i källaren. I år kom kom bara två tillbaka. Knölarna ser jättefina och hälsosamma ut men dom har inte gett några som helst blad. Vad har jag gjort för fel?

  L

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..