Källa : AMELIA

Detta bildspel passerade mig på facebook, som ett bildspel i videoformat.

Jag stannade upp.

Tittar på denna, och kände att jag ville dela med mig av den här inne för att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa, utmattning, och utbrändhet.

Jag vet hur svårt det är när ingen förstår hur man mår. Ingen ser hur sjuk man är, för det syns nämligen inte utanpå.

Jag vet också hur svårt det kan vara att ha en relation med någon som är sjuk, i utbrändhet.

Jag kommer från min bakgrund med brutal utbrändhet. Jag var stark för länge, passerade gränsen med flera år, körde hela vägen in i den berömde väggen och hamnade på botten.

Det slog ut mig fysiskt och psykiskt. Tillfälligt halvkroppsförlamad. Ett immunförsvar som ledde till många sjukhusvistelser, ambulansfärder, operationer och en låååång väg tillbaka. Jag sov i månader innan jag var mottaglig för någonting. Första tiden åt jag sömntabletter för att sova. Min hjärna var på högvarv så det var ett måste för att komma ner, och få min sömn.

Idag är jag frisk 🖤👊🏻💪🏻 och medveten.

Jag lever idag med både biverkningar och bestående men. Jag har en daglig kamp med att “hålla balansen” , att vara aktiv, men också få min återhämtning. Ni vet… Lite som ett plus och minus konto. Aktivitet & vila 😊

En sak som var svår att hantera när jag var som sjukast var just det faktum att mina närmaste runtomkring mig inte förstod mig.

Med facit i hand så förstod jag ju inte själv…… Så hur skulle då andra kunna förstå.

Jag var dessutom en av “dom” som själv inte förstod från början. Jag hade förutfattade meningar och kunde inte relatera.

När någon pratade om att “gå in i väggen” “utbränd“utmattning” så tyckte jag att det lät fånigt. Rent av idiotiskt.

Nu, X-antal år senare, med distans till det så känner jag mig dum. Dum som inte förstod, som inte visste bättre. Som inte kunde vara ett stöd för den som då behövde mig. Min vän som då var utbränd kunde inte då min förståelse. X-antal år innan jag själv brakade igenom.

Ökad medvetenhet

-Men, idag är jag medveten👊🏻 DÄRFÖR vill jag sprida detta “bildspel”.

För kanske är du drabbad själv. Kanske är du en av dom som varit stark förlänge. Eller kanske har du någon i din närhet som inte mår bra… Då kanske detta kan hjälpa dig att förstå ❤️

Träningen är min medicin. Träningen hjälper mig mot ångest, mot oro, depression och gör att jag sover bättre 🖤💪🏻

Jag har blivit ödmjuk inför min egen hälsa. Medveten om mina gränser. Tullar jag på dom så kan jag snabbt hamna i det som beskrivs i punkt 3 nedan👇🏻

-Jag är TACKSAM ❤️🙏🏻

Som jag nämner ovan. Idag lever jag med en aktiv kamp för att “hålla balansen” , en sund balans mellan aktivitet och vila. Jag är och kommer Alltid vara en “prestations knarkare”. Som tävlar mot mig själv, strävar framåt och är en “doer” med minimalt tålamod ( 🙈😅🤷‍♀️)

Men jag har också lärt mig att vara egoistisk. Att prioritera mig själv och min hälsa först👊🏻

Så min största utmaning är att bromsa i tid, att spara min energi. Att planera min energi och se till att Inte hamna på minus. MEN, med erfarenheten, år av rehabilitering, träning och framförallt ökad medvetenhet så har jag nästintill blivit expert på området.

Idag kan jag finnas där för de i min närhet som kanske drabbats, eller känt av åtminstone utmattningssymptom. Detta är en extremt vanlig folksjukdom som eskalerar i en obehaglig fart!

Därför vill jag slå ett extra slag för ökad medvetenhet kring detta…..

Läs:

Jag kunde inte sagt det bättre själv 🙏🏻

Dela gärna detta inlägg 🙏🏻

/ My Martens

Posted in: Uncategorized
Kommentarer (2)
 • Tian

  En gång till…samma inlägg igen?
  Inte visste?
  Det flesta vet nog detta, speciellt de som själva varit utbrända och deras anhöriga.

 • Maja

  Men det tål att upprepas. Det är som My säger att det inte syns utanpå. Sedan är det inte alltid så att nära och kära vet. För vi som hamnat där är experter på att dölja hur vi mår och vet själva inte riktigt hur vi ska hantera allt som kommer med en utmattningsdepression. Det är tyvärr än idag tabubelagt och skamfyllt. Så det tål att upprepas och lyftas. Så My.
  Tack för att du delar med dig.💕
  Trevlig helg med fina sonen.
  🦋

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *