Knep mot Sömnproblem och ångest.

Sömnsvårigheter!

Hmm…. Ett litet bakslag sedan en tid tillbaka. Sömnproblem deluxe! 🤷🏼‍♀️

Här kommer ett längre inlägg, där jag både reflekterar och delar med mig av mina erfarenheter och tips som hjälpt mig.

Jag är inte ”rädd” för mina bakslag. Det är vissa sviter jag kommer bära med mig från utbrändheten i många år framöver. Mer och mindre. Kroppen skickar signaler till mig, när jag behöver dom. När jag tex kör på för hårt, ”glömmer bort” att sätta mig själv först och faller in i gamla mönster som satte mig i den värsta situationen jag varit med om.

Kroppen är ju bra fiffig trots att 😅 Skillnaden är att idag är jag starkare, men framförallt mer medveten. Så jag fångat upp signalerna och agerar utifrån det.

Därför delar jag mer än gärna med mig av det här inne då och då. Ångest, i olika former är svin jobbigt! Har man aldrig upplevt det, så kan det vara svårt att förstå och kunna relatera till det. Jag drabbades av panikångest, och en lite molande ångest som ligger latent. Min panikångest kom från ingenstans och slutade i en ambulansfärd , där jag på riktigt trodde att jag skulle dö.

Jag förstod inte hur ångest kunde ge fysiska utslag iform av kramper, svettningar, bröstsmärta, andnöd, och kasta omkull mig, så som det gjorde. ( du kan läsa gamla inlägg kring detta om du vill) 

Jag har med distans till när jag var som sjukast, och med åren av erfaret, kombinerat med att jag släppt ”rädslan” för ångesten hittat ett sätt att både bearbeta bort den. Men också hantera den, vid bakslag som nu tex. Jag VET vad ångest är. Jag har ”läst på” och även tagit emot proffesionell hjälp. KBT.

Hjälp där jag gått verktyg som jag bär med mig, och plockat fram vid behov. Andningsövningar, sätt att bryta destruktiva tankesätt. Mindefullness och mycket mer.

Ni som hängt med här inne länge, ni känner till min historik med utbrändheten, där sömnproblemet och ångest var ett stort issue och något som är ett återkommande ”problem”.

Det här med sömnproblem är ju något som hänger ihop med allt annat. Det kan även bidra till ökad ångest.

Sömnen hänger ju ihop med din livskvalitet!

För….. för att tex få resultat i din träning så behövs sömnen. För att bibehålla koncentration och prestera generellt så behövs sömnen.

Jag personligen tappar fotfästet rätt snabbt om jag ligger sömnlös förlängd. Men jag har också lärt mig att hantera det bättre. Jag sänker kraven, tar ett kliv tillbaka och ser till att hjälpa mig på traven så mycket det går. ( OM DU lider av sömnproblem, skjut inte upp problemet, våga be om hjälp och prioritera att få bukt på det ❤️)

Förut när sömnlösheten slog till så låg jag kvar i slängen ”kämpade emot”, och då blev ångesten ännu värre.

( Dessutom J*vligt jobbig kombination det där med ångest OCH sömnproblem 😩😝)

Jag har lärt mig att hantera detta väldigt bra. För att jag ska ge mig själv rätt förutsättningar så har jag hittat en ”vardag” i att prioritera mig själv och det som tar bort både ångest och sömnproblem.

Nu tex har jag varit i en ”sämre” period. Det smittar av sig, på mitt humör… Jag blir även trött dagtid osv. För att inte tala om träningen. Senaste veckorna at det varit en bedrift att ens gå till gymmet. Väl på plats har allt känts tungt, och nästan omöjligt.

-MEN, jag vet varför!

Och när ovissheten blir något att ta på, något man förstår. Då har man lixom vunnit en hel del bara där👊🏻

Jag blir inte rädd för ångesten, jag plockar fram mina ”verktyg” och löser det. Inatt var det omöjligt att sova. Jag gick upp. Kokade mig en kopp te, satte mig i soffan och bläddrade i en tidning ( jag undviker skärmar, annars fastnar jag där) .

Sen försökte jag igen. Men inatt krånglade det rejält. Somnade strax innan 06:00. Vaknade vid 08:30. Så, som du förstår ligger jag energimässigt på minus idag 🙈

Men då agerar jag utifrån det. Jag sänker kraven. Ställer in det jag hade planerat, och fokuserar på mig.

Jag kommer försöka komma ut på en lugn långpromenad när det fortfarande är dagsljus. Jag har druckit min morgonkaffe här på balkongen, i solen 🙏🏻 ( väl påklädd dock) Men både frisk luft och dagsljus gör SÅ gott! 

Sen vet du, precis som jag att vissa dagar måste man köra på autopilot, det kan handla om jobbet, viktiga möten, barnen, familjen osv. Då gör man det som krävs och pusslar på bästa sätt. Men ändå, försök att sänka kraven ändå ☺️ Var snäll mot dig själv!

-Säger det igen, sömnen är SÅ viktigt! Är det ett problem, ta tag i det! ❤️

Jag skapar även rutiner.

( Rutiner är SÅ viktigt för mig)

Regelbundenhet där jag prioriterar att lägga mig i tid. Samt en nedvarvninstid innan jag lägger mig. Du ska få ta del av några tips som jag inspirerats av, lite längre ner 👇🏻

Jag äter MAGNESIUM kvällstid innan läggning. ( kommer skriva ett separat inlägg kring det) Men några saker magnesium är bra för är muskelavslappning, vilket även är bra mot ”krypningar” i benen, samt återhämtningen i träningen. Vilket även hjälper mig att slappna av och komma ner i ro.

Magnesium är helt naturligt, och finns på apoteket ☺️ Men som sagt, ett eget inlägg kommer om det. Kosttillskott marknaden är en djungel, svårt att veta vad som är ”bra” och inte. Jag äter svensktillverkade ”rena” produkter. Maxetto är ett märke av flera som jag kan rekommendera.

Små knep när man har svårt att sova.

[ Källa : sömn.se ]

1. Dagsljus

Försök att få mycket dagsljus. Gärna på förmiddagen.

2. Träna

Motion ger en bättre sömn. Men träna inte senare än fyra timmar innan du ska sova. Då kan endorfiner och adrenalin hålla dig vaken.

3. Regelbundenhet

Sov på regelbundna tider. Gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Även på helger. På detta sätt kommer din kropp att vänja sig.

4. Ta ingen tupplur

Om du sover mitt på dagen så kommer bara din kommande nattsömn att bli sämre. Det är bättre att gå och lägga dig i tid på kvällen. Om du i alla fall ska ta en tupplur ska du inte sova i mer än 20 minuter.

5. Undvik kaffe, te och cola

Dessa saker innehåller koffein vilket har en uppiggande effekt. Undvik dessa 4-8 timmar innan du ska gå och lägga dig.

6. Slappna av innan sängen

Innan du går och lägger dig så ska du göra avslappnande saker så som att släcka ner i lägenheten och tända ljus, läsa en bok eller bada.

7. Undvik alkohol

Du kanske tror att en sängfösare kan få dig att somna bättre, vilket visserligen kan stämma. Men sömnens kvalitet kommer under natten att vara mycket sämre….

8. Stäng av mobilen.

Ljud från mobilen stör din sömn. Med en sämre sömnkvalitet blir du också tröttare dagen efter.

9. Tyst, mörkt och svalt

Ditt rum ska vara tyst, mörkt och svalt för att det ska vara lättast att somna. Om det låter av exempelvis grannar eller trafik så kan du använda öronproppar. Om du inte kan få det tillräckligt mörkt så kan du använda en sovmask eller köpa persienner. 16 grader är den optimala temperaturen för inandningsluften för att få en bra sömn. Däremot är det viktigt att du inte fryser utan har ett varmt täcke på dig.

10. Vänd bort klockan

Om du inte kan sova så ska du undvika att titta på klockan. Detta kommer bara att stressa dig. Jaga inte upp dig. En natt mindre sömn är inte hela världen. Du kommer att få igen sömnen senare.

11. Gå upp direkt

Gå alltid upp direkt när väckarklockan ringer. Ligg inte och dra dig.

Ja… ett litet längre inlägg från mig till dig ☺️

Ni får gärna använda kommentarsfältet till att kommunicera med varandra, dela med er av era egna erfarenheter och tips om ni vill ☺️

Detta är sååå mycket vanligare än man tror. Ingenting att skämmas över. Men verkligen något att prioritera att få ordning på🙏🏻-Var rädd om dig, det finns bara EN du ❤️

/My Martens

16 Komentarer

  • Det har jag vänner som använder ( Bobby bla) men jag har aldrig testat själv ☺️ visst kan man få det på ”recept” via sin läkare om man får det utskrivet?

   • Ja det kan man få om man har en diagnos, som adhd, add sömnlöshet osv. Då får man prova ut ett täcke som blir anpassat för dig. Eller det får man i alla fall via vårt landsting. Min son fick prova tyngd via bollar, och kedjor och i olika tyngder innan han fann sin tyngd. Sedan finns de att köpa och jag vet inte om man då köper olika tyngder? Men de verkar funka och det är huvudsaken 🙂 Nu misstänker jag att du har ett samarbete ang, Magnesium? Men jag måste ändå slå ett slag för Great Earths magnesium. Hela Great Earths koncept. Gå bara in och googla dem. Deras produkter är grymma. Du som varit på hälsomässa osv. där de är kan nog inte neka till det? Jag har ingenting med dem att göra, köper deras produkter endast för de har gett mig bästa resultat ex deras B.komplex, kolla innehållet med dem och MG och BU s? Men jag köper även BUs hårkomplex just nu, då mitt hår behöver en quickfix och longfix. Jag litar på Bobby gällande det.

    • Tack för tips 🙏🏻💫

     Jag är sååå nyfiken på tyngdtäcke nu 😍

     Jag har inte ett samarbete på magnesium nu. Jag har det till och från och har testat från olika märken, jag har fastnat för denna och även de från Better you ☺️ ska spana in märket du rekommenderar …
     kram

 1. Hej My, jag har sömnproblem och därför även ont i axlar, nacke och spänningshuvudvärk. Nu har jag verkligen tagit tag i detta och har varit sjukskriven i 2 månader, jag gör faktist allt som du skriver , vill även tipsa dig om meditation , det finns en app: mindfulness som jag använder, (jag fick tips om denna på en stresshanterings kurs )där kan du ställa in tiden , hur många minuter som passar dig. Att gå in i sig själv och scanna av hur man mår är jättebra, detta har gjort att jag har mindre panik ångest. Tack för såna här inlägg, så bra ! kram

  • Tack för att du delar med dig 🙏🏻 och för att du ger tips…. tillsamman kan man hjälpas åt ☺️

   Mindfulness är en av sakerna som jag också jobbat med.
   Men som för mig är svårast 😅 håller med, det ger bra effekt mot ångesten och panikattackerna ❤️

 2. Lägg även till energidrycker på punkt 5 😉 Bra också att se över det sammanlagda dagsintaget av koffein, även om man tex inte dricker efter kl. 15

  Bra råd annars! 👍

  • Sant, det gäller ju allt med koffein. Koffein tabletter, koffein shots, energidrycker, koffeintuggummi osv 😅

   Visa reagerar starkare än andra, så man får testa sig fram och hitta sin tid, där man vet att efter denna tiden ska jag inte dricka /äta något med koffein ☺️

 3. Som flera andra har skrivit-köp ett tyngdtäcke. Har inte själv ett sådant, men ska köpa ett. Har ofta svårt för att somna.
  Däremot vet jag att det funkar på våra boende på mitt jobb. Bra emot oro, ångest o sömnsvårigheter.

 4. Ända sedan jag var liten så har jag till och från (mycket till) sovit med dubbla täcken, så typ 30år. Så många har frågat Varför, blir det inte varmt? Jag har alltid svarat Jag tycker om tyngden på mig, jag sover bättre. Fått många märkliga blickar. Lite kul att det nu blivit något många vill ha 🙂 Det funkar lovar!

Svara

Lämna din kommentar!
Ditt namn här

Om du missat..