Julhandel, online eller i butik?

Julhandel, julstress och prestationsångest!

-Julhandel online eller i butik, vad föredrar du?

Först och främst, ni som följt mig här inne genom åren vet att jag haft två-delade känslor kring julen. Jag älskar julen men har också känner mig väldigt ensam genom åren. Jag har en del mindre trevliga minnen till just julen. Under vissa år firade jag julen helt ensam…. Som mamma till Ludvig så blev julen snabbt förknippad med prestationsångest.

Jag ville så gärna att han inte skulle känna som jag känt. Därför ville jag göra den “perfekt” . Med kärnfamiljen. Men när kärnfamiljen splittrades så var jag såklart tvungen att tänka om.

Jag var ensam med Ludvig från det att han var 12-14 veckor, tills han var nästan 7 år. Innan jag tillslut träffade Jonas. Under dessa år har jag försökt byggt upp en del egna traditioner.

Vi har firat med vänner, försökt ha våra egna traditioner men också släppt stoltheten och tackat ja när de närmaste har bjudit in oss ❤️

För mig är det viktigaste med julen, gemenskap, värme, kärlek, och en paus i vardagen tillsamman med människor som betyder mycket för en. Man behöver inte ha blodsband eller var biologisk familj för att älska varandra ❤️

Julen är ju en väldigt fin tradition som många stressar inför. Stressar över julklappar, prestationsångest, onödigt överkonsumtion.

Självklart vill jag ge bort julklappar. Men i år bestämde jag mig för att inte “ryckas” med, i just stressen och allt som julklapps-shoppingen lätt medför.

Jag är ingen “shopping” tjej. Jag uppriktigt drar mig för stora köpcentrum, folkmassor, trängsel, höga ljudnivåer och stress 😅🙈 Detta är en av flera anledningar till att jag oftast shoppar online.

Men idag mötte jag upp Jonas efter jobbet, för att vi gemensamt skulle julshoppa det sista 😅 Vi tog oss Ann uppdraget tillsammans, och började med en lunch på Vapiano.

Carbonara….. Extra vitlök och chili 😎 Även om vi köade i drygt 30 min 😅🤣 Så var det värt det!

Sen handlade vi dom sista klapparna. Mycket fokus på Ludvigs nya skolstart, och blivande fotbolls start fotboll ⚽️

Men, en sak som gjorde mig lite ledsen att se…. Det var att jag såg flera butiker med skylten “total utförsäljning” & “butiken upphör” . Det är tufft för den fysiskas handeln……

Vilket jag också känner mig två-delad inför. Jag supportar gärna butikerna, men samtidigt så har dom inte en chans. Titta bara på dessa SMEG produkterna.

Jag har själv den ljusrosa serien hemma. ( Jag älskar dom 🤩)

Men dom kostar sååååå mycket mer i denna butiken än online 😳

så om du också gillar SMEG, så kan jag säga att jag köpte som MYCKET billigare online, och hos Memebers ( HÄR👈🏻) Så kan du beställa både dessa och andra märkesvaror till mycket lägre priser….. Det här är såklart en diskussion som skulle kunna bli en oändlig debatt. För & nackdelar.

Men som jag sagt innan, vårat svenska ord “lagom” väldigt passande här. Självklart ska vi kunna skämma bort våra barn med klappar OCH massa kärlek på jul, men Överkonsumera inte! Lagom är bäst 😉

Några klappar fick följa med hem innan vi gav upp….. När vi kom hem somnade jag på soffan direkt 🙈

Men nu har jag hunnit se en film och återhämtat oss ifrån dagens utmaning 🙏🏻 Och nu, nu är jag officiellt LEDIG! 💫 Så kära cybervänner, försök att inte stressa. Njut av julen, och glöm inte bort vad om egentligen betyder något ❤️

/ My Martens

Posted in: Uncategorized
Kommentarer (11)
 • Lars Karlsson

  Ja som singel vet jag vad julen innebär.
  Att vara själv.
  Nu har jag ett barnbarn som fyller år på julafton.
  Så där går en dag.
  Men sedan?
  Kram L

 • K

  Helt galet med denna onlineshopping. Folk måste tänka på konsekvenserna. Många blir utan jobb, vilket kan medföra sjukdom och då blir man till patient för skattebetalarna. Städer och centrum urholkas och det finns snart bara matställen och lekrum till ungar kvar. Hela köpupplevelsen försvinner när alla sitter vid sina datorer hemma och handlar. Å tänk på allt emballage, såg ett inslag på nyheterna ikväll om just detta. Det packas i kartong efter kartong innan det levereras. Vad gör ni med alla kartonger. INGEN kan påstå att detta är klimatvänligt. Större dubbelmoral får man leta efter.
  Sist också, där du då köpte dina rosa Smeg grejjer, så kan jag lova att dom var just billiga för att dom var rosa. Dom svarta var nog säkert dyrare..
  Tänk lite längre än näsan räcker…

  • Annan My

   Rosa och svarta kylskåp från Elgiganten börjar båda på ca15000 kr. Vari har du fog för att uttrycka dig otrevligt innan du ens har belägg för ditt påstående?

 • Sofia

  Både online och i butik för mig… Vissa saker är så mycket lättare att hitta på nätet, och man kan många gånger beställa mycket från samma sida. Men det här med att hämta en massa paket (som gärna dyker upp på flera olika utlämningsställen) är lite segt. Och tar bort lite av det positiva att inte behöva trängas i butik.

  Dock är det så svårt att avgöra storlek, kvalitet, färger och annat på nätet. Och det känns som det leder till massa onödiga köp som man inte blir nöjd med, som man antingen får returnera eller om man inte orkar ge bort det.

  Sen får vi värna om våra fysiska butiker också, för den dagen man vill ha en fysisk butik att gå till för ett snabbare köp så finns det inga. Leksaksbutiker är ju en sån affär som numer knappt finns kvar.

  Och många går till stormarknaden istället för kvartersbutiken. Och den Dan du vill ha när till affären och kanske är sjuk och inte kan gå långt, ja då finns det ingen kvar

 • Maria

  God Jul till dig och de dina My! 🤗Som du har kämpat mot än det ena och än det andra de senaste åren! Det är en sann fröjd att se att allt börjar ordna sig. Det är du och din familj värd!

  Jag skulle önska att vi kunde dra ner på prestationskraven kring högtider. På en enda dag ska allt vara ”instagramperfekt”, gärna med hela släkten, grannskapet, stjärneljus, glitter och ljus i hus och tindrande ögon, även om allt är skit övriga 364 dagar. Inte undra på att människor blir stressade och tror att alla andra har det bättre eller att man borde ha det så. Jag undrar varför allt har blivit en tävling i vem som har det mest perfekt, flest släktingar på julmiddag och snyggaste dukningen?

  Jag skulle önska att vi alla kunde börja umgås mer spontant med varandra, utan stress och krav på att träffen behöver platsa i ”Sköna hem” för att ens bli av. Inte undra på att alla är slutstressade.
  Jag vet par som lägger ut värsta ”se vad lyckliga vi är” på Facebook och Insta vid högtider, men som i verkligheten har ett helvete bakom kulisserna.

  Så som sagt, jag önskar för alla att man gör som man vill på högtider, utan krav och måsten. Bjud in en gammal vän på spontanfika i januari istället för att stressa ihjäl dig till en julmiddag. Man kanske skulle må bättre då?

  Så hoppas ni alla får en fridfull jul och ett fantastiskt nytt år! 🤗
  Och jag önskar Ludvig en superstart i den nya skolan. Det kommer att bli toppen! 🤗
  Kram!

  • mymartens

   Åhhhh Maria! Tack för dina fina ord, och för att du delar med dig av dina tankar 🙏🏻❤️ Ja, saker börjat verkligen falla på sin plats…. och alla inblandade är överens ☺️
   Håller med dig, man borde sänka prestationsångesten och fokusera på det viktiga ☺️💫

  • mymartens

   Massa julhälsningar, stor kram ❤️

 • Karin

  Jag hänger inte alls med på varför det är att släppa stoltheten att gå fit man blir inbjuden. Många firar jul tillsammans och jag ser inget konstigt med att bli bortbjuden. Något år bjuder vi och ett annat år bjuder någon annan. Du verkar ha Kontakt med både din mamma, pappa och extrapappa. Firar ni jul med dem i år? Blir det en liten julturné för er för att träffa din släkt?

 • L

  Jag handlar definitivt mest på nätet. Alla har inte råd med influencersnygga saker. Nån larvig grej att rotera runt i ansiktet för 2800 kr, Dyra onödiga hårschampon för 100 tals kronor, träningskläder i alla färger och former för 1000 tals kr, mm. Lätt att säga att man inte handlar när allt bara dyker upp på posten eller ett bud som ringer på.

  Att alla fysiska butiker upphör kan man knappast klandra konsumenterna.
  Skyll på dom som bara ska tjäna äckligt mycket pengar och ser pengar som det enda roliga i livet. Dom som HYR UT lokaler. Dom har hellre lokaler tomma än sänker månadshyror så att butiksägare kan ha lägre priser och råd att vara kvar.

 • Frida

  Här ute på glesbygden finns inte något alternativ till e-handel. Så vi handlar det mesta via nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *